Szerző |
Üzenet |
mmt1
Csatlakozott: 2014. február 5., szerda 18:42 Hozzászólások: 24 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Sziasztok. Nagyon régen nem írtam ide, a dokumentáció nem volt olyan folytonos, mint terveztem. Ez az első növényes akváriumom. Íme a jelenlegi helyzet. Ha bárkinek építő jellegű kritikája van ne tartsa magában. Ossza meg. Tanulni mindig öröm
|
2015. január 6., kedd 19:22 |
|
|
mmt1
Csatlakozott: 2014. február 5., szerda 18:42 Hozzászólások: 24 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Mexx2 írta: Biotóp féleség készül? Nem, csak egy sima akva. Sok neonhallal, és néhány zöld növénnyel. Annyi tudásom messze nincsen, hogy egy amazonasi biotópot összerakjak. Talán 15 évnyi tapasztalat múlva... Ennek megfelelően próbáltam kis igényű kezdő növényeket választani. Majd az idő eldönti mi marad meg, és mivel érdemes tovább folytatni.
|
2014. március 16., vasárnap 11:53 |
|
|
Mexx2
Sasszem
Csatlakozott: 2011. október 16., vasárnap 10:32 Hozzászólások: 3725 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Biotóp féleség készül?
_________________ K.Tamás
|
2014. március 16., vasárnap 11:13 |
|
|
mmt1
|
Jelenlegi helyzet: Akvárium feltöltve. Alulra került egy teljes vödör Sera Floredepot. Mintha sima sódert tőzeggel, és tápgolyókkal kevertek volna. Erre jött 2-5 ujjnyi mosott térkőhomok (mostam egy jó ideig ). A víz sima csapvíz Sera aquatannal és aqualine Starterrel kezelve. Bár még növények nincsenek a víz igényeihez képest fele mennyiségű Liquid Carbo-t tettem bele. Kíváncsi vagyok, hogy a co2 tester megfelelően működik-e. Míg kész nincs a citromsavas rendszer addig Liquid carboval fog menni az aksi. Így a kezdeti algásodás is jobban kivédhető. A világításról 2 db Düvi 6500K-es LED reflektor (kékes árnyalat), és egy db 15 W-os Philips AquaRelle fénycső (lilás) gondoskodik. Az elhelyezés és a konnektor még nem a legesztétikusabb, később még tuningolom. Víz és növények: Jövő héten már szeretnék ozmó vizet és növényeket is beletenni. Jelenlegi állapot szemből: http://kepfeltoltes.hu/view/140316/SAM_ ... es.hu_.jpgVilágítás: http://kepfeltoltes.hu/view/140316/SAM_ ... es.hu_.jpgA tervezett növények és elhelyezkedésük: http://kepfeltoltes.hu/view/140316/SAM_ ... es.hu_.jpgPapó, ha volnál olyan kedves és véleményeznéd azt nagyon megköszönném. Például, hogy jó-e a növények listája, nem fogna-e kirohadni a tenellus-ok az árnyékban, jók-e a lámpák ezekhez a növényekhez stb? Első kötben egy pár tő Egeria densa-val kezdenék a sarokban, és Echinodorus Bleherivel a szűrő beszívó ágánál és Hygrophilia corymbosa-val a hátsó falnál. Ezek könnyeben tarthatóak, és gyors növésűek. Míg be nem áll az akvárium a gyors növekedésük jó szolgálatot fognak tenni előfutárként a többi növénynek. Ha bárkinek van észrevétele mit és hogyan lehetne jobban csinálni, vagy mely növényekkel kéne inkább kezdeni az ne tartsa magában
|
2014. március 16., vasárnap 10:58 |
|
|
Mexx2
Sasszem
Csatlakozott: 2011. október 16., vasárnap 10:32 Hozzászólások: 3725 Tartózkodási hely: Debrecen
|
mmt1 írta: Mexx2 írta: Amiket én hallottam, hogy az új tropica táptalaja nem a legjobb, a sera és a jbl-nek is jók a táptalajai és elég hasonlóak mint a régi tropica. Most nézem. Ami szóba jöhet árfekvés alapján az előbb említettekből: Sera floredepot 4,7kg (100l-eshez) és JBL Proflora Start 80 Illetve ha tudtok másról is kérlek szóljatok. Sajnos ennél magasabb árfekvésűek már nem férnek bele a keretbe. A boltban ajánlották a Dr. Garden folyékony növénytápot. Ezt gondoltam még a folyamatos tápozáshoz. Az ADA termékekhez képest ez nekem jobban elérhető. Illetve egy kérdés a végére: a táptalaj csak az induláskor fontos, hogy gyorsabban megserkenjenek a növények, vagy folyamatosan frissíteni kell. Láttam jó pár layout-ot ( http://www.tropica.com/en/layouts.aspx ezen belül az easy) ahol csak sima kvarchomokot használnak: Raadasand 1.2-2.0 mm Biztos nem fogsz mellé lőni elvégre sok is a tapasztalt kolléga. A Dr. Garden növénytápot itt sokan használják, nézz szét milyen akváriumok vannak itt és kérdezd meg, hogy mivel tápoznak. A táptalajnak elméletileg az a lényege, hogy folyamatosan adagolja a tápanyagot a növényeknek hosszú távon. Egy idő után kimerül és tápgolyókkal lehet valamennyire újratölteni, de ha cserélni akarsz akkor szét kell szedni az akváriumot.
|
2014. február 5., szerda 22:12 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Nagyon jó a Sera és JBL táptalaja , de ha kavicsos lesz az aljzat akkor merem ajánlani a Tropica táptalaját is. Semmi baj az aprószemü sóderrel vagy kvarchomokkal. A boltban is használjuk.
2014. február 5., szerda 21:33 |
|
|
mmt1
|
Mexx2 írta: Amiket én hallottam, hogy az új tropica táptalaja nem a legjobb, a sera és a jbl-nek is jók a táptalajai és elég hasonlóak mint a régi tropica. Most nézem. Ami szóba jöhet árfekvés alapján az előbb említettekből: Sera floredepot 4,7kg (100l-eshez) és JBL Proflora Start 80 Illetve ha tudtok másról is kérlek szóljatok. Sajnos ennél magasabb árfekvésűek már nem férnek bele a keretbe. A boltban ajánlották a Dr. Garden folyékony növénytápot. Ezt gondoltam még a folyamatos tápozáshoz. Az ADA termékekhez képest ez nekem jobban elérhető. Illetve egy kérdés a végére: a táptalaj csak az induláskor fontos, hogy gyorsabban megserkenjenek a növények, vagy folyamatosan frissíteni kell. Láttam jó pár layout-ot ( http://www.tropica.com/en/layouts.aspx ezen belül az easy) ahol csak sima kvarchomokot használnak: Raadasand 1.2-2.0 mm
|
2014. február 5., szerda 21:20 |
|
|
Mexx2
Sasszem
|
mmt1 írta: Mexx2 írta: Üdv a fórumon! A naplódat ha nem gond akkor átteszem a többi akváriumok közé.
Hadd kérdezzem már meg, hogy a szivacsszűrőt mire szántad? Mert ha jól látom akkor külső szűrő is lesz. És milyen talajt akarsz beletenni, mert azt sem írtad. A növényeknél még amik kevésbé igényesek azok a cryptocoryne fajok. Most másoltam át az Akvriumaink topicba. A szivacsot biztonsági szűrőnek szántam. 2 szűrés kisebb eséllyel adja meg magát egyszerre mint egy. Talajban még nem gondolkoztam. Táptalaj, de még határozott elképzelés nincs. Köszönöm a növény ajánlót. Utána nézek. Azt kitöröltem és ezt áttettem. Ha nincs keret agyagos talajra akkor a kvarchomok is jó lesz. Amiket én hallottam, hogy az új tropica táptalaja nem a legjobb, a sera és a jbl-nek is jók a táptalajai és elég hasonlóak mint a régi tropica.
|
2014. február 5., szerda 20:37 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Üdv a fórumon! A szivacsszűrő nem fog kelleni a légpumpa jól jöhet .
2014. február 5., szerda 20:09 |
|
|
mmt1
|
edit86 írta: Üdv a fórumon , sok sikert és algamentest ! Köszönöm az üdvözlést, és hogy átpakoltál a jó topicba
|
2014. február 5., szerda 20:03 |
|
|