Pontos idő: 2024. november 30., szombat 5:51

Hozzászólás a témához  [ 25 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3  Következő
 Új akvárium indítása a kezdetektől 
Szerző Üzenet

Sziasztok.

Nagyon régen nem írtam ide, a dokumentáció nem volt olyan folytonos, mint terveztem.
Ez az első növényes akváriumom.

Íme a jelenlegi helyzet.
Kép

Ha bárkinek építő jellegű kritikája van ne tartsa magában. Ossza meg. Tanulni mindig öröm ;)

Kép

2015. január 6., kedd 19:22

Mexx2 írta:
Biotóp féleség készül?

Nem, csak egy sima akva. Sok neonhallal, és néhány zöld növénnyel. Annyi tudásom messze nincsen, hogy egy amazonasi biotópot összerakjak. Talán 15 évnyi tapasztalat múlva... :) Ennek megfelelően próbáltam kis igényű kezdő növényeket választani. Majd az idő eldönti mi marad meg, és mivel érdemes tovább folytatni.

2014. március 16., vasárnap 11:53
Sasszem

Biotóp féleség készül?

2014. március 16., vasárnap 11:13

Jelenlegi helyzet:
Akvárium feltöltve. Alulra került egy teljes vödör Sera Floredepot. Mintha sima sódert tőzeggel, és tápgolyókkal kevertek volna. Erre jött 2-5 ujjnyi mosott térkőhomok (mostam egy jó ideig :mrgreen: ). A víz sima csapvíz Sera aquatannal és aqualine Starterrel kezelve. Bár még növények nincsenek a víz igényeihez képest fele mennyiségű Liquid Carbo-t tettem bele. Kíváncsi vagyok, hogy a co2 tester megfelelően működik-e. Míg kész nincs a citromsavas rendszer addig Liquid carboval fog menni az aksi. Így a kezdeti algásodás is jobban kivédhető.
A világításról 2 db Düvi 6500K-es LED reflektor (kékes árnyalat), és egy db 15 W-os Philips AquaRelle fénycső (lilás) gondoskodik. Az elhelyezés és a konnektor még nem a legesztétikusabb, később még tuningolom.
Víz és növények: Jövő héten már szeretnék ozmó vizet és növényeket is beletenni.

Jelenlegi állapot szemből:
http://kepfeltoltes.hu/view/140316/SAM_ ... es.hu_.jpg

Világítás:

A tervezett növények és elhelyezkedésük:

Papó, ha volnál olyan kedves és véleményeznéd azt nagyon megköszönném. Például, hogy jó-e a növények listája, nem fogna-e kirohadni a tenellus-ok az árnyékban, jók-e a lámpák ezekhez a növényekhez stb?
Első kötben egy pár tő Egeria densa-val kezdenék a sarokban, és Echinodorus Bleherivel a szűrő beszívó ágánál és Hygrophilia corymbosa-val a hátsó falnál. Ezek könnyeben tarthatóak, és gyors növésűek. Míg be nem áll az akvárium a gyors növekedésük jó szolgálatot fognak tenni előfutárként a többi növénynek.

Ha bárkinek van észrevétele mit és hogyan lehetne jobban csinálni, vagy mely növényekkel kéne inkább kezdeni az ne tartsa magában ;)

2014. március 16., vasárnap 10:58
Sasszem

mmt1 írta:
Mexx2 írta:
Amiket én hallottam, hogy az új tropica táptalaja nem a legjobb, a sera és a jbl-nek is jók a táptalajai és elég hasonlóak mint a régi tropica.

Most nézem. Ami szóba jöhet árfekvés alapján az előbb említettekből: Sera floredepot 4,7kg (100l-eshez) és JBL Proflora Start 80
Illetve ha tudtok másról is kérlek szóljatok.
Sajnos ennél magasabb árfekvésűek már nem férnek bele a keretbe.
A boltban ajánlották a Dr. Garden folyékony növénytápot.
Ezt gondoltam még a folyamatos tápozáshoz. Az ADA termékekhez képest ez nekem jobban elérhető.

Illetve egy kérdés a végére: a táptalaj csak az induláskor fontos, hogy gyorsabban megserkenjenek a növények, vagy folyamatosan frissíteni kell. Láttam jó pár layout-ot (http://www.tropica.com/en/layouts.aspx ezen belül az easy) ahol csak sima kvarchomokot használnak: Raadasand 1.2-2.0 mm

Biztos nem fogsz mellé lőni elvégre sok is a tapasztalt kolléga.
A Dr. Garden növénytápot itt sokan használják, nézz szét milyen akváriumok vannak itt és kérdezd meg, hogy mivel tápoznak.
A táptalajnak elméletileg az a lényege, hogy folyamatosan adagolja a tápanyagot a növényeknek hosszú távon.
Egy idő után kimerül és tápgolyókkal lehet valamennyire újratölteni, de ha cserélni akarsz akkor szét kell szedni az akváriumot.

2014. február 5., szerda 22:12
Adminisztrátor

Nagyon jó a Sera és JBL táptalaja , de ha kavicsos lesz az aljzat akkor merem ajánlani a Tropica táptalaját is.
Semmi baj az aprószemü sóderrel vagy kvarchomokkal.
A boltban is használjuk.

2014. február 5., szerda 21:33

Mexx2 írta:
Amiket én hallottam, hogy az új tropica táptalaja nem a legjobb, a sera és a jbl-nek is jók a táptalajai és elég hasonlóak mint a régi tropica.

Most nézem. Ami szóba jöhet árfekvés alapján az előbb említettekből: Sera floredepot 4,7kg (100l-eshez) és JBL Proflora Start 80
Illetve ha tudtok másról is kérlek szóljatok.
Sajnos ennél magasabb árfekvésűek már nem férnek bele a keretbe.
A boltban ajánlották a Dr. Garden folyékony növénytápot.
Ezt gondoltam még a folyamatos tápozáshoz. Az ADA termékekhez képest ez nekem jobban elérhető.

Illetve egy kérdés a végére: a táptalaj csak az induláskor fontos, hogy gyorsabban megserkenjenek a növények, vagy folyamatosan frissíteni kell. Láttam jó pár layout-ot (http://www.tropica.com/en/layouts.aspx ezen belül az easy) ahol csak sima kvarchomokot használnak: Raadasand 1.2-2.0 mm

2014. február 5., szerda 21:20
Sasszem

mmt1 írta:
Mexx2 írta:
Üdv a fórumon!
A naplódat ha nem gond akkor átteszem a többi akváriumok közé.

Hadd kérdezzem már meg, hogy a szivacsszűrőt mire szántad?
Mert ha jól látom akkor külső szűrő is lesz.
És milyen talajt akarsz beletenni, mert azt sem írtad.
A növényeknél még amik kevésbé igényesek azok a cryptocoryne fajok.

Most másoltam át az Akvriumaink topicba.
A szivacsot biztonsági szűrőnek szántam. 2 szűrés kisebb eséllyel adja meg magát egyszerre mint egy.
Talajban még nem gondolkoztam. Táptalaj, de még határozott elképzelés nincs.
Köszönöm a növény ajánlót. Utána nézek.

Azt kitöröltem és ezt áttettem.
Ha nincs keret agyagos talajra akkor a kvarchomok is jó lesz.

2014. február 5., szerda 20:37
Adminisztrátor

Üdv a fórumon!
A szivacsszűrő nem fog kelleni a légpumpa jól jöhet .

2014. február 5., szerda 20:09

edit86 írta:
Üdv a fórumon , sok sikert és algamentest !

Köszönöm az üdvözlést, és hogy átpakoltál a jó topicba :)

2014. február 5., szerda 20:03
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 25 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3  Következő