Sziasztok
Lassan vége a zh időszaknak, ezért most van egy kis szusszanásnyi időm.
Elég sok dolog történt mióta nem jelentkeztem.
Hol is kezdjem?
pár hete volt egy kiadós növényritkítás (nyírás), többek között megnyírtam az alternathea mini-t is, de sajnos ez a növény nagyon nehezen tér magához. Azóta is stagnál és kezdi a HC elnyomni. Minden héten körbe lenyírom körülötte a CUBA-t, de majdnem, hogy csak azt kell mondjam, hogy még így is kevés vagyok ahhoz, hogy megmentsem a piros kedvencemet.
A HC mint az imént írtam új erőre kapott. Az előző írásomban megemlítettem, hogy kezd sárgulni. Ez nem azért volt, mert idős lenne, hiszen kb fél éves az akvárium. Más oka volt. Sajnos megmondani nem tudom, hogy pontosan mi, de folytattam a táp adagolás, kicsit igazítottam a lámpán és kezd helyre jönni.
A háttérnövények közül egyikkel sincsen semmi gond. Nőnek mint a gomba, nem győzöm őket trimmelni.
Térjünk át a halakra.
Mint múltkor írtam több hal is érkezett, de ott bakiztam egy kicsit ugyanis nem badis badis az a törpesügér faj amit hoztam, hanem dario dario. Úgy tudom, hogy nagyon sokban megegyeznek a badis badis-szal, de nem pont ugyan az a hal. Ebből ugye hoztam kettőt, a boltban azt a megállapítást tette az eladó, hogy az egy pár, de sajnos nem így volt. 2db hím egyedet kaptam, ennek meg is lett az eredménye. -> az egyik kiugrott. Elég sokat zavarták egymást. Ekkor facebookon már teljes elkeseredettségemben kezdtem keresni nőstény egyedet, de mint írták is szinte lehetetlen vállalkozás, mert nagyon kevés van belőle. Nem adtam fel és végül egy Székesfehérvári boltból sikerült kapnom egy nőstényt.
Az algázó gébeknél is volt egy kis gond, mert ebből is "meglógott" az egyik. Nem tudom, hogy hol és miért ugrott ki, de csak megszáradva találtam a földön. Sajnáltam a maradék egy lurkót úgyhogy a dario-val együtt kértem még 2 darab gébet is és így lett egy kis banda.
Amandákkal egyelőre semmi gond, élnek, virulnak. A cyclops-tól brutál színük lett. Csak úgy virítanak az akváriumban.
Oto-król nem tudok nyilatkozni, mindig látok 2-3 darabot, van mikor többet is, de eléggé bújósak
Éjszaka beindulnak.
Most jön a tegnapi szívfájdalmam. Ugye volt/van nekem kettő darab Arany Ramirezim. Imádom őket, ők a kedvenceim, mindent megadok nekik. 3 féle kaja. Napi 2 szer kapnak enni. Tehát mindent megkapnak, és hát a színükön is meglátszik, viszont, tegnap délután óta nem látom az egyiket sehol. Lámpával körbevizsgáltam mindent, hátha kiugrott, de nem találtam. Kb fél órát nézegettem az akváriumot, de abban sem találtam sehol. Egy esélyem van csak hogy a sok háttérnövény közé bebújt, de elég esélytelen szerintem, hogy ott van. Azon gondolkodtam, hogy lehet ívási időszak van és őrzi a csemetéket, de akkor is elő szokott jönni kajálni, úgyhogy szerintem elteleportált a nagyobb "halmezőkre".
Térjünk át a plattikra. Egyszerűen nem szeretem őket. Csipkelődnek állandóan. Sosem azt csinálják ami egy hal dolga
úgyhogy szépen át fognak igazolni az "új" akváriumomba az 5 db kakadu sügér mellé. Ott biztosan meg fogják tanulni, hogy ki az úr a háznál, mert ha nem bírnak magukkal, szerintem a kakadu anyuci 2 perc alatt elrendezi őket.
ennyi lenne a halakról. Most jöjjenek a garnéla dolgok.
Mint gondoljátok a ramik miatt nem nagyon maradt garnéla az akváriumban. Raktam én bele sakurát, amano-t de hát finoman szólva le kellett tennem róluk, mire tegnap este bevilágítok lámpaoltás után kb 2 órával az akváriumba és mit látok. Egy tűz vörös sakura garnéla ami kb akkora mint 2 amanda. Na mondom apám még ilyet nem láttam, lekapcsolom a lámpát, utána vissza hogy hátha hallucinálok, de ott van. Szóval van egy törzsfőnök garni, amit ha tudok egyszer lefotózok.
Tápozás terén változtak a dolgok: átáltam a TF planter-ről a GA-s tápozásra, mert az előző aksiból maradt egy kicsi. Nem szeretnék, hogy tönkre menjen, úgyhogy elhasználom. Tapasztalataim: az áttálás simán ment. Kicsit kevesebb a bubizás, de semmi hátrányt nem látok eddig. Majd meglátjuk mi lesz. Ha elfogyott akkor térek vissza a planterre illetve ha sikerül beszereznem egy dózispumpát akkor lehet bepróbálkozom az ada tápokkal, de ez még a jövő.
Hát körülbelül ennyi lenne a mai beszámolóm. Ha esetleg valakinek van ötlete, hogy miért ugrálnak ki a halak akkor azt kérem említse meg.
A végére dobok be kettő képet. Egyik a zh időszakról és a karbantartás utáni kép.
DSC_0504 by
Kiss Erik, on Flickr
DSC_0521 by
Kiss Erik, on Flickr