a tíz literes sajnos elhalálozott, nem töltötte be egyáltalán végül a szerepét - de a saját bal....omnak köszönhetem ezt csak. szóval nagy elhanyagoltság után végül szét szedtem miután ez a projekt végül összeállt.
merthogy ez a projekt most minden figyelmem leköti [így a 40 literes kocka is veszélyben van
].
amit csak lehet, igyekeztem DIY és low-cost megoldani - ennek ellenére van/lesz, amiből nem engedek majd.
a száraz statisztikák:
medence
- 110x55x45, 10mm normál üveg, merevítés nélkül, sajátkezűleg ragasztva
- méretre készített - szintén DIY - fenyő bútor push-open rendszerű fiókokkal és ajtóval
- utóbbi mögött a DIY 60 literes külső szűrő bújik meg [60 literes hordó, eheim compact+ 2000 pumpával]
- függesztett világítás - 6x36 watt csapos kompakt, két körön
- harangos co2
- a dekor kedvéért bejártam a balatonfelvidék legtöbb ismert bazalt lelőhelyét, valamint a budapesti batthyány-téri dunapartot. ahonnan végül a bekerült darabok származnak: tapolca-diszel, mencshely, szentbékkálla [bár ez homokkő], sümegprága, zalaszántó és budapest [ez pedig andezit]
lakosság
- anubias petite + nana
- bolbitis heudelotii
- marsilea hirsuta [ha megmarad]
- echinodorus tenellus
- eleocharis vivipara
- eleocharis montevidensis
- althernanthea reineckii mini
- ludwigia repens rubin
- microsorium needle leaf
- microsorium narrow
- ceratopteris thalictroides
- riccardia chamedryfolia
- hottonia palustris
- myriophyllum matogrossense green
- myriophyllum tuberculatum red
- ludwigia sp.
- hygrophyla pinnatifida
- hydrocotile tripartita japan
- ludwigia arcuata
- staurogyne repens
- átmenetileg najas guadalupensis
- puntius titteya 20
- systomus hexazona 20
- macrotocinclus affinis 5
- crossochelius siamensis 3
- crossochelius reticulatus 3
- caridina japonica 12
- neocaridina davidii blue jelly 45 - elvileg
- clithon corona - 5
sajnos a blue jellyk utólag érkeztek csak, és a halak nagyon csúnyán rájuk raboltak - pedig láttam ezeket a halakat garnikkal közös medencében, ahol rájuk se bagóztak, pont ezért esett rájuk a választás. úgyhogy most fogalmam sincs, mennyi jelly maradt még életben, nem nagyon látom őket - tegnap hármat meg tudtam számolni, ami azért elég karcsú. remélem, ennél nagyobb a létszám, drága vacsora lett volna.
mindezt ráadásul úgy, hogy a halak maguk még nagyon fiatalok, a titteyák 1-2 centisek, a hexazonák meg 2-3. és konkrétan láttam 2 centis titteyát rámenni az 1 centis jellyre.
ami még a berendezést illeti, a tank elbírna még vagy háromszor ennyi növényt, és hát dolgozom is rajta, de nem megy gyorsan. ezen felül még várom az üvegárut [ki- és befolyó], amik még nem tudtak elkészülni, a mesternél gyermekáldás történt a múlt héten, ott lesz némi késés.
egy kis képanyag, hivatalos totálkép még nincs, mivel a nagy randa szürke csövekkel még nem nagyon van értelme - ezen felül az akvárium térelválasztóként üzemel, így meg kell még találni a megfelelő helyet a fotózáshoz.
az üvegben teljesen feltöltve kicsivel több, mint 2mm a teljes hasasodás így merevítés nélkül - illetve ez nem teljesen igaz, mert a ragasztást úgy csináltuk, hogy fenékre vannak az oldalfalak állítva, majd belülre minden oldalon 1-1 6cm széles üvegcsík került a fenékre a falhoz - tehát alul körbe van merevítve.