A cím Stephen Kingtől lehet ismerős, na nem a magyar fordítás szerinti “Sok Szarban, De Derűsen”-re gondolok, hanem az eredeti “Same Shit Different Day”-re.
Az akvárium gyakorlatilag az előző naplóm közvetlen folytatása, hiszen az átrendezés folyamatos üzem mellett zajlott, halakkal, garnélákkal, anyázással, meg amit el lehet ilyenkor képzelni.
A történet a következő:
Adott egy csóró akvarista, működő növényessel, aztán, ahogy az egyszeri filmben mondták: “Jöttek a mórok és mindent megváltoztattak.” Na nálam a marsilea jött látott és győzött. Brutálisan ellepett mindent, amit nemrég meg akartam regulázni egy ritkítással, de nem tudtam, hogy milyen jó barátságban van a parvula mezőmmel, ragaszkodtak is egymáshoz rendesen, szépen fel is szakadt a parvula, ahogy azt kell! Próbáltam 2 hétig csipesszel visszatuszkolni, de annyira sűrű volt a szőnyeg, hogy ez lehetetlennek bizonyult, ezért tegnap nekiálltam újraültetni.
Persze ez sem volt egyszerű, mert a @nebula kollégától kaptt tuberculatumot is át akartam költöztetni a teszt helyről a jobb hátsó sarokba, de nem gondoltam, hogy pár hét alatt kb 70 centis gyökérzetet ereszt, amivel vittem mindent, úgyhogy akkor már az eddig bent lévő nagy fát beékeltem a két kő közé, és a két göbe darabot is úgy raktam vissza, hogy látszódjon is.
Nincs benne koncepció, de ezt csak meglévő anyagokból nehéz is lenne megoldani úgy, hogy közben ott figyel egy csomó ideges garnéla és a guppik meg csipkedik a kezed.
A japánok ezt Sozo Haisokunak nevezik (kreatív növény újrarendezés), magyarul szerintem idegösszeomlásnak lehetne fordítani.
Jó, legyünk őszinték, ez nálam csak újrarendezés kreativitás nélkül, mert úgyis csak növény nevelde lesz a következő tervemhez. Első sorban a montecarlot szeretném teljes gyeppé varázsolni, mert ezt akarom majd a továbbiakban használni, a parvulát meguntam, mert elég hisztis növény.
És akkor az adatok:
Akvárium: 60x30x30 54L sma 5mm üveg fekete szilóval
Világítás: Quad 2x24W 6500K csövekkel
Szűrés: Atman AT-3335 (600lph, alső kosárban: kerámiagyűrű és lávakő+szivacs, felső kosárban: Matrix Trop, perlon)
Fűtés: Juwel 100W, ha szükséges
Co2: DIY élesztős, üveg diffúzorral beoldva (30-40 bpm)
Tápozás: Dr Garden micro combi 6ml/hét vízcsere után hetente visszatápozva, 2ml saját kotyvasztású macro, liqui carbo helyi kezelésre
Víz: Kezelt (Prime) csapvíz valahol a 20-as keménységi fok közelében.
Vízcsere heti kb 50%.
Aljzat: Kimerült Tropica táptalaj+két éves ADA Amazonia (még mindig tart
)
Dekor: Seiryu kő és vasfa
Növények:
micranthemum monte carlo - előtér
eleocharis parvula mini - két oldalt és körben hátul
hygrophila pinnatifida - kézépen a fa előtt ültetve, és a fákra kötözve
anubias barteri var. nana - fán, kövön
staurogyne repens - középen
rotala rotundifolia - háttér
myriophyllum tuberculatum (ebben nem vagyok biztos, mert csak a teteje narancssárgás) - háttér
Taxiphyllum barbieri - a fákon
Vesicularia dubyana "Christmas" - a fákon
Élőlények:
Endler guppy - nem tudom mennyi, mert sok kicsi van. Kobra, black bar és ahogy nézem lesz egy japán kék is.
Black molly - 1db őslakó
Red Cherry garnéla - szintén sokan vannak
Amano garnéla - 3db
És akkor a képek (telefonos gagyi képek csak):
Előtte:
Közben:
És feltöltés után:
És most várok, hogy elinduljanak a növények, kicsit most sűrűbben cserélek vizet, meg esedékes lesz ma a perlon cseréje is, de ami dzsuvát a szűrő most felszippantott, a szűrő takarítás is esélyes lesz lassan.
Köszi, hogy benéztél!