Sziasztok!
Szeretném itt is bemutatni a mostani akváriumomat, több szem többet lát alapon.
Nemrég találtam a fórumra, szóval rövid bemutatkozásként annyit, hogy Lacinak hívnak 32éves vagyok, jelenleg Gyálon lakom, ahol boldog párkapcsolatban élünk a párommal (értsd: pénzügyminiszter
szóval erős kompromisszumokra kényszerülök akvarizálás terén.
).
Csikó koromban otthon sokáig volt kisebb akváriumom, mindenféle halakkal, hévíz fűtővel és ciklon légpumpával.
Az akvárium története tavaly januárban kezdődött, akkor vettük meg egy üzletben ezt az akit, ami egy Juwel korall60 szettben volt. Inenntől számítható az életemben a modern kori akvarisztika.
Először csak sima halas akváriumként üzemelt a szett a maga kis belső szűrőjével, kavicsos aljzattal és a tetővilágításával. erről a korszakról képet inkább nem is raknék be. Nem nézett ki olyan rosszul, teljesen megelégedtem vele, de aztán rátaláltam a neten Szentgyo Pisti fórumára, aztán az Akvakertészre és leesett az állam... Novemberben sikerült kikönyörögnöm, hogy megvehessem a vágyott külső szűrőt és egy rendes fényforrást is, majd jött az aktív aljzat és a rendes hardscape kövek és az első növényes layout, ami egy köves elrendezés volt, de rengeteget küzdöttem a BBA algával, nem volt táptalaj, és a növényválasztás sem volt az igazi, ezért idén június 10-én újra indítottam az akit, táptalajjal, kevesebb kővel, a növényekkel meg folyamatosan kísérletezgetek.
A mostani setup:
Indítás dátuma: 2013.06.10.
Az üveg: 60x30x30-as 54L-es akvárium normál üvegből, fekete ragasztással
Szűrés: Atman 3335 külső szűrő (600L/h névleges), a szűrőanyagok alulról felfelé: lávakő és kerámia gyűrű keverten, gyári szivacs, 1l matrix trop, perlon.
Fűtés: Télen a gyári szetthez tartozó belső fűtés
Világítás: Odessy Quad T5 2x24W egy db 6500K-s fénycsővel napi 8 órában.
Víz: heti kb 50% Biotopollal kezelt gyáli csapvíz, mivel nincs ozmo gépem.
Co2: eleinte spray alapú, harangos tropica, ami nem ért sokat, jelenleg nincs, diy nagypatronos rendszeren gondolkozom, de ez csak terv. Easy carbot csak eseti kezelésre használok.
Tápozás: GA micro macro, heti 3-3 nyomás a vasárnapi vízcsere után egy adagban. Ha elfogy, akkor kipróbálom a Tropica Spec-et.
Táptalaj: Tropica
Aljzat: ADA amazonia
Hardscape: Kb 3kiló seiryu kő az előző setupból (hungarocell lappal megemelve) és a régi halas korszakból való vasfa fűrésszel újragondolva (5 darabra bontottam).
Növények:
E. parvula mini, és némi e. acicularis, amik sajna eléggé kopnak a kevés fény miatt.
Staurogyne repensből pár tő
Pogostemon helferi a kövek körül
Marsilea hirsuta (két hete került be pár apró tő)
Lileapolis brasiliensisből kb fél cserépnyi
hemianthus micranthemoidesból is van egy kevés
2 tő blyxa japonica
pár tő cryptocorine lucens
2 tő rotala indica a fa mögé rejtve, hogy csak kikandikáljon mögüle kicsit
2 tő anubias bateri var. nana
és két pici tő hydrocotyle tripartita, ami felfelé növekszik sajnos
Mohák:
A két nagyobb, aljzaton lévő fára kötözve jávai moha
A nagyobb tő anubias tövében willow moha
A kiálló kő tövében lomariopsys lineata
Fauna:
Popondetta furcata: 9db
Black molly: 2db
Amano garni: 4db
Red cherry gani: 10db körül, de lehetetlen megsaccolni
Az aki indulásáról képek és némi info:
Tanulva az eddigi hibáimból, a lehető legtudatosabban szerettem volna megtervezni és végrehajtani az indulást, ezért is kapta az aki ezt a nevet.
Sajnos nem vet fel a pénz, ezért jórészt a hozott anyagból dolgoztam, illetve sikerült bespájzolnom némi növényt és kelléket pár növényfejtől.
Az aki szétszedés után, tisztítás és talaj átmosás előtt:
Tisztán és üresen:
Az aranymetszési pontok bejelölve. A dekorfát hónapokig nézegettem, többször el is vetettem, mert nem volt konkrét elképzelésem, míg a fát szét nem daraboltam. Utána már csak a kövekkel kellett legóznom, hogy melyikekre tudom felépíteni úgy az alapot, hogy azért ne legyen az aki kitömve megint seiryuval. Végül ez lett belőle:
Ugyanez felülnézetben:
Készül az alap. A jobb oldali támasz kő alá egy hungarocell lap került, a másikat egy kisebb kővel ékeltem ki és amazoniával takartam be, és rögzítettem fixre. Ezután a felesleges aljzatot kilapátoltam, hogy jöhessen a táptalaj.
Itt már bekerült a táptalaj is, bár elég szutykos az aki alja, ezért nem sok látszik belőle. Bepozicionáltam a "törzset", itt azért már alakulgat:
Kicsit más szögből ugyanez:
Eddig minden rendben, úgyhogy jöhet is a fedőréteg, majd az aljzat véglegesítése:
A véglegesnek szánt elrendezés ültetés és feltöltés előtt:
Ez már a start utáni kép, még más növényzettel:
Egy kis hangulat kép:
És végül egy nem túl jól sikerült kép tegnapról:
Sajnos nincsen minden rendben, mert voltak algaevőim is, 5db oto és 2db algázó géb, de szép lassan sorban elpusztultak. Sajnos a meleg is közrejátszott pár esetben, de valami más állhat a háttérben. Arra gyanakszom, hogy valami van a csapvízben, amit nem köt meg a vízelőkészítő. Víztesztek híján nem tudom mi lehet, de változtatni egyelőre úgysem tudnék rajta sajnos.
Mivel algaevők közül most csak amanoim vannak, megjelent a barna alga, jellemzően az aljzat közelében az üvegen, illetve némi zöld pont is van, ami már a köveken is előfordul. Ezen kívül látok némi staghornt és minimális bba-t egyelőre kezelhető mennyiségben, ami remélem így is marad.
Tervben van a szűrőben lévő kerámia gyűrű és lávakő Trop-ra cserélése, valamint purigen beszerzése is, hogy ne legyen ilyen sárga a víz a vasfától.
Ezen kívül remélem, hogy egy napon sikerül beszereznem valami olcsó, de jó reduktort, amit a tervek szerint liss nagypatronnal szeretnék majd használni, de ebben a páromé a döntő szó.
Illetve tervben van Killer kolléga diy szódabikarbónás rendszerének összeállítása is, de ehhez még gyűjtöm az elszántságot és a mérőórát és tűszelepet is meg kell vennem.
Nos, egyelőre ennyi lenne, a többi postban majd próbálom magam türtőztetni, hogy ne legyen ekkora wall of text!
Minden kommentet szívesen veszek!
Köszönöm, ha elolvastad!