Egy kis ápdét. Pár nap múlva lesz egy hónapos az aki és ennek örömére a mai vízcsere után lőttem pár képet.
Az elmúlt hónap eseményei:
A 2. hét közepe-vége felé felütötte a fejét a barna alga. Ezen nem is nagyon csodálkoztam, mert hiába járattam a szűrőt külön hordóban, mégis csak egy friss akváriumról van szó és már első naptól ment a fotontorpedó napi 8h-ban, a tápozás szintén maxon, vízcserék pedig "csak" hetente 1x50%. Hetente adagoltam a NitraAct-et és mára már úgy néz ki, hogy kezd helyreállni a biológiai rend, barna alga már alig van. Egyéb algák hála Istennek eddig nem próbálkoztak, leszámítva nagyon minimális(tényleg csak nyomokban) fonal algát a HC-n és zöld pontalgát a köveken, de ezt betudom az erős fénynek. Majd a burjánzó növényzet úgyis megoldja
A forrásmoha repült az akváriumból, mert nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Az Istenért sem volt hajlandó oldalra terjeszkedni, felfelé viszont annál inkább. Ma Jávai moha került a helyére.
A mai vízcsere alkalmából barátomhoz került a neonhal csapat is, mert már untam őket. A kérdés még nyitott, hogy mi lesz majd helyettük.
Rotalat már formázgatom, de nekem még hiányzik valami kecsesebb, vörösebb növény közülük. Valószínű még megspékelem majd egy kis Ludwigia arcuataval.
A mészkövek szépen kifehéredtek. Igen, bizony mészkövek. Kíváncsi voltam, hogy mennyi is az az annyi Ca kioldódás a CO2 hatására. Azért bátorkodtam kísérletezni vele, mert a heti vízcseréket számítva, szerintem nagy galibát nem okozhatnak. A gondolatmenetem eddig be is jött. A GH-n és a kH-n is kb. 2-3 értéket dob az 1 hét alatt(de ebből ki tudja mennyi a tápozással bekerülő Mg szerepe), ez nem akkora és hirtelen változás, ami a pH és CO2 szinten tartásában korrigálásra adna okot.
Tehát eddig nagyjából ennyi a fejlemény, növöget minden, de már alig várom milyen is lesz, ha eléri a csúcspontját.
Akkor a képek: