Először is boldog új évet mindenkinek!
A napló sajnos kissé elhanyagolódott, mivel minden egyébbel foglalkoztam. Elnézést...
Szóval az akvárium még mindig az átépítés fázisa alatt van, így növényekről beszélni értelme még sajnos nincs. A halak úszkálnak benne, meg a talaj benne van, de kb ennyi.
Az első módosítás, hogy egy Eheim UV350(7 watt) beépítésre került a csőrendszerbe fixen:
(nem kis munka volt átépíteni a sima akváriumcsövekhez szánt csatlakozást 25mm-es PVC-re, de tökéletesen sikerült. Ehhez darabokra kellett szedni az UV-t, itt-ott faragni, ragasztani.
Az UV konstans megy, 24 óra alatt átlagban 2uS/cm-rel csökken a víz vezetőképessége.
Mivel írtam, hogy a halak úszkálnak benne, valamennyi szűrés természetesen szükséges.
A szűrőakváriumba belépő víz először egy kék szivaccsal találkozik, azok fennakad a mechanikai szennyeződés.
Ezek után következik 4 sorba berakott Siporax, az akvárium teljes keresztmetszetében. (30cm szélesen, 20cm magasan) (kb 5-6 liter)
aztán még egy kék szivacs következik, majd az akvárium aljába beleszórva 2 liter aktívszén.
A szűrés állja a sarat növények nélkül is, simán elbirkózik a vitorlásokkal, neonokkal, rézlazacokkal. (ammónia: 0,2 - a tesztem elég régi.... nitrit:0)A szűrés fejlesztését nem tervezem, úgy néz ki tökéletesen elegendő.