|
Pontos idő: 2024. december 2., hétfő 2:37
|
Szerző |
Üzenet |
Tibó
|
Ahhoz, hogy naplót nyissak még várni kell... Azért is mert vagytok "páran közléskényszerrel és nem hagynátok szó nélkül"... A mostani minden csak nem növényes akvárium, de igérem az újat már lépésről lépésre bemutatom... Már majdnem minden megvan hozzá, csak a talajjal bíbelődök...??? Itt is olvastam, hogy ez sarkallatos pont.Ráadásúl semmilyen Japánból származó dolgot nem fogok az akváriumba betenni. Az meg végképp nem hiányozna, hogy a nappalimba világítson a talaj a sugárzástól... Márpedig ez tény, hogy ott Japánban mindent lerendezett a sugárzás. Álmom volt, hogy eljussak oda, de erről letettem....... KaZe írta: Tibó írta: Volt alkalmam élőben látni az akváriumot. Hogyis írjam? Az UG fantasztikus. Csak Gratulálni tudok hozzá!!! "Papó köszi a segítséget és a növénytápot " Tibó, Te akidat miért nem látjuk? Vagy lehet, úgy helyesebb a kérdés: mikor teszed fel a naplók közé? Na, tedd már fel légyszi. Vagyunk egy páran közléskényszeresek, biztosan nem hagynánk szó nélkül.
|
2011. július 7., csütörtök 8:51 |
|
|
SlyChocolate
Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53 Hozzászólások: 4153 Tartózkodási hely: Debrecen
|
KaZe írta: kovka76 írta: Én is unom már a manado-t! Mire a HC szép lenne benne,addigra ki is ereszti a gyökerét e könnyű apró talaj! Elég az áramlat is neki é, volt szép HC nincs szép HC!:) Bezony Kovka, az agyagos meg mégravaszabb. Ha hagyod, hogy jól megvastagodjon a HC (azt ugye a "gondos" kertész úgy csinálja), ripsz-ropsz kikotyogósodik az egész mező simán a mulm szippantástól is. Sajnálom, mert nagyon tetszik a színe az agyagos talajomnak, de már mállik is. Ez nem az a talaj, amiben világba matathatsz. A manadoról sem tapasztaltam mást, max annyi, hogy az nem esik szét, lévén nem olyan a szerkezete. Már kicsit fáradt vagyok így előre is sorry ha hülyeséget írok. Először is tisztázzunk valamit! Maga a manado égetett anyga talaj vagy sem? Mert én eddig úgy tudtam, hogy az. A másik a HC és a mulmolás viszonya manadoban. Lehet én csinálom a Tietektől másképp a mulmolást de egyetlen egy HC-t sem tépett még fel a gyorsan áramló víz a manadoból. Igaz én DIY mulmolót használok 5ml-is fecskendőbe hegyének a helye át fúrva olyan 5mm belső méretű (nem akvarisztikai) cső méretre. Igaz kis területet fog be de a kakán kívül mást nem hoz fel.
_________________ Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...
|
2011. július 6., szerda 19:39 |
|
|
KaZe
Csatlakozott: 2011. március 31., csütörtök 13:24 Hozzászólások: 685 Tartózkodási hely: Eger
|
Tibó írta: Volt alkalmam élőben látni az akváriumot. Hogyis írjam? Az UG fantasztikus. Csak Gratulálni tudok hozzá!!! "Papó köszi a segítséget és a növénytápot " Tibó, Te akidat miért nem látjuk? Vagy lehet, úgy helyesebb a kérdés: mikor teszed fel a naplók közé? Na, tedd már fel légyszi. Vagyunk egy páran közléskényszeresek, biztosan nem hagynánk szó nélkül.
2011. július 6., szerda 15:10 |
|
|
Tibó
|
Volt alkalmam élőben látni az akváriumot. Hogyis írjam? Az UG fantasztikus. Csak Gratulálni tudok hozzá!!! "Papó köszi a segítséget és a növénytápot "
|
2011. július 6., szerda 14:57 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Tamás írta: Valahogyan nincs térben a kompozició .. szerintem. Bár lehet a fénykép nem adja vissza a látványt ? Nekem is van valami hiányérzetem , de az életben tényleg más. Jó kis lecke , hogy ezért nem szabad fekete ragasztóval készített akváriumba akvakertészetet berendezni. Eleve mutatja a távlatokat No meg le sem tudom fényképezni , pedig vagy 100 képet csináltunk már. Így aztán egyik akvárium sem jut el semilyen versenyre
2011. július 2., szombat 22:14 |
|
|
Tamás
|
Valahogyan nincs térben a kompozició .. szerintem. Bár lehet a fénykép nem adja vissza a látványt ?
|
2011. július 2., szombat 20:08 |
|
|
KaZe
Csatlakozott: 2011. március 31., csütörtök 13:24 Hozzászólások: 685 Tartózkodási hely: Eger
|
papó írta: Zoli ! Nagyon -nagyon köszi ezt a hozzászólást ! Nem vagy Te inkognitóban diplomata ?? Nem, csak szeretem az akvarisztikát! Illetőleg az élet nem két színű. A fehér és a fekete között még ott van kismillió szín, rögtön például a zöld (is)
2011. június 28., kedd 20:52 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Zoli ! Nagyon -nagyon köszi ezt a hozzászólást ! Nem vagy Te inkognitóban diplomata ??
2011. június 28., kedd 20:00 |
|
|
KaZe
|
Tibó írta: Csak nemrég csatlakoztam és csak ámuldozom az aksikról... Eddig úgy gondoltam, hogy amit építek akváriumot abba ADA Amazonia-t, vagy Oliver Knott talajt teszek, de már nem vagyok benne biztos!!! Rengeteg negatívumot írtatok az ilyen jellegü talajokról. Más fórumon meg pont ezeket az agyagos talajokat fényezik... Most már nem tudom mit tegyek. Lehet a kvarchomok a legkézenfekvőbb? Nyáron megyek Szoboszlóra és mindenképpen beugrom megnézni az akváriumokat... Élőben kiváncsi vagyok rá!!! "Papót" emlegetik sokan. Kis segítségre számíthatok majd? Lesz bőven kérdésem! Szia Tibó! Úgy gondolnám, itt a negatívumok inkább a tapasztalatot jelentik, tapasztalatot pedig az ember kizárólag a használattal tud szerezni. A talajnak nyilván van egy csomó előnye, pozitív tulajdonsága, de fórum ide, fórum oda azt mindenki tudja, hogy miután humuszból ill. valamilyen földből/agyagból van készítve ez a talaj, tulajdonságánál fogva előbb-utóbb szétesik. A gyártók is azt az ajánlást teszik, hogy talán 1,5-2 évente (bocs, elfelejtettem az időtartamot) ki kell cserélni, mert a talaj kimerül és széteshet. Ez nem jelenti azt, hogy bizonyosan szét fog esni, de a lehetősége megvan rá. Ne felejtsük el, hogy a japók és a nagy versenyek (nem japán) akváriumai tele vannak ezekkel a talajokkal, tehát működőképes ez az aljzat. Zárójelben azt is hozzáteszik, hogy a saját metodikájukkal tesztelték, azzal garantálják, hogy megfelelően működik. Amire nem is lehet semmit mondani, mert ismerjük az ADA galériáját. Itt a legfőbb kérdés szerintem az, hogy karbantartás szempontjából mennyire kezelhető könnyen. Tapasztalatom szerint ha már megvan a konkrét elképzelésed, hogy mit és hogyan szeretnél berendezni és rutindod van az ültetésben, ergó nem kezded el újra telepíteni/átültetni a növényeidet ebben a talajban, akkor működik. Ha (mint nagyon sokan) gyakran matatsz az akváriumban a növények ültetésével, átszervezésével, úgy én ezt nem javasolnám, mert a sok taszigálás, nyomogatás miatt nagyobb az esély az agyag szétesésére. (Sokszor emiatt no meg persze az anyagiak miatt is) használják pl. a manado-t, mert az másként viselkedik. Mondjuk nekem abban is sokszor feljöttek a gyomok, különben sokan panaszkodtak rá emiatt. A harcsáknak paradicsom, a növényeknek a harcsákkal együtt már rémálom lehet, stresszesen fotoszintetizálnak. ) Az ilyesfajta talajban az apróbb gyökerű növények nehezebben "ragadnak" meg és ha nem figyelsz rá eléggé, könnyebben fel tud szakadni, miáltal újraültetheted az egészet. (erről több fotót is láttam, sokan ismerjük nem említve a saját akvámban a HC-t, de ez a megfelelő nyírással esetenként jól kiküszöbölhető.) A legutolsó szempont az anyagiak, mert ugye az agyagos talajjal a készítését, a reklámot, a brand-et és a szállítást kell megfizetni. Ezen túlmenően az akvarisztikában nincs arany középút. Ha valamit ki akarsz próbálni, nyugodtan megteheted. Nekem is ADA talajom van, de mint írtam, nekem hamar szétesett, muszáj kicserélnem és ha már kicserélem, olyat is kipróbálok, ami régen már bevált, hátha felfedezem vele újra a spanyol viaszt. Van érv pro-kontra, nekem tetszenek az agyagos talajok, de mérlegelni kell, mit és hogyan szeretnél csinálni, mire mennyit szeretnél kifizetni, mely döntéseddel mit nyersz és mit veszíthetsz. Ez ugye üzlet és ha szigorúan pénzügyi szempontból nézzük, igazából a forgalmazónak mindegy mit ad el, csak pénzénél legyen, de van tapasztalat és van fórum is, ahol az emberek véleményt formálnak, miáltal a potenciális ügyfélnek legkevésbé sem lesz egyszerű a döntése az aljzat választásban.
2011. június 28., kedd 15:54 |
|
|
dentalman
|
Ma megnéztem ezt az akváriumot. Szerintem ott a helye minden versenyen!!!
|
2011. június 28., kedd 15:37 |
|
|