Sziasztok!
Gergő (26) vagyok tök új a fórumon és a növényes akváriumok világában is. Pár hónapja megtetszettek a növényes akváriumok és beszereztem egy 25 literes akit, amit most hétvégén sok olvasgatás, tanácskérés és matekozás után sikerült is elindítanom.
(Azért nyitottam ezt a topikot, hogy ennek az akinak a fejlődését dokumentálhassam, remélem ez nem probléma, mint frissen regisztrált tag, azonnal naplót nyitok.)
Mint már írtam hétvégén indító projekt volt, nagyon fárasztó pláne elsőre de gondolom ezt rajtam kívül mindenki tudta.
Tehát kicsit bővebb leírás:
Aki: 45x24x26 25 liter
Talaj: Plant grow táptalaj 1 liter+ gyöngykavics 1 liter (összekeverve picit soknak találtam a táptalajt és kiszedtem a felét az akiból), és 6 liter fekete zúzott bazalt
Dekor: kövek (pontos típust nem tudok
és 3 kisebb red moor gyökér
Szűrés: Eheim 2213 (alul kerámia gyűrű + szivacs + sok matrix trop + vékony perlon, nincs túltömve)
Fény: DIY ledszalagos 60 darab (5730) hideg fehér, illetve van még benne 12 darab RGB led amiből a kék és a piros van bekötve.
CO2: Jelenleg nincs, beszerzés alatt van a citromsavas megoldás.
Indítás: 2014.02.16. Vasárnap
Növények: karácsony moha aljzatra kötözve, skipy moha fára kötözve, és Hydrocotyle Tripartita Japan apró darabokban elültetve, mint általános:) növény egyenlőre.
Állatok: RC garnéla, néhány guppi és oto algaevő, majd ha beállt a dolog akkor telepítem be őket.
Összeállításra egy délután és egy egész nap ráment, majdnem minden percét élveztem. Mélypont, a feltöltésnél elfelejtettem lesúlyozni a fát és feljött amikor már minden el volt ültetve akkor picit rajtam volt a sírhatnék, de sikerült megoldani.
Most minden reggel kap baci oldatot, és heti 2,5 ml micro tápot. Jelenleg fehéres a víz, ez gondolom a bacik miatt van, amikor a pumpát indítottam, akkor is köpött némi porszerű fehér dolgot, ezt a mátrixnak tulajdonítom, remélem beáll.
A pumpa szépen csendben jár, forgatja a vizet, megpróbáltam úgy elhelyezni, ahogy itt a fórumon láttam.
A növény ültetés lent maradási arány szempontból jónak mondható, ez talán annak is köszönhető, hogy egészen a levelekig lehúztam a talajba a 3 centis darabokat, egy-kettő jött fel csak.
Véleményem, hogy a hardscape így soknak tűnik, de ha az aljnövényzet feljön akkor szerintem nem lesz vészes, nem lett annyira természetes mint amilyet szerettem volna, az emelésem is tömörödött, a fa kiemelkedésével, megrogyott picit (remélem a táptalaj nem keveredett nagyon fel, elvileg van rajta bazalt bőven?!). Sokat kell még tapasztalnom ez ügyben, de tanultam vele, a következő szebb lesz, ennyi sikerült így első akinak.
A teljes domunetáció itt:
http://www.flickr.com/photos/117859202@N04/Néhány kép a munkálatokról:
IMG_1155_resize by
gegob87 Aquascape, on Flickr
IMG_1156_resize by
IMG_1163_resize by
IMG_1182_resize by
IMG_1184_resize by
IMG_1188_resize by
IMG_1191_resize by
Köszönöm, hogy megnézted! Véleményeket kritikákat szívesen veszek, mint kezdő növényes.
Sziasztok!