Sziasztok!
Bemutatom nektek az elmúlt 3 hónapom történetét...
Régóta van akváriumom. Volt benne víz meg egy pár hal, kis zölddel. Ha elpárolgott belőle a víz után töltöttem elven működött.
Aztán a youtube bedobott növényes akvárium válogatásokat. Nah ekkor jött egy szikra, hogy hátha az enyémet is meglehet ilyen szépre csinálni. Elhatároztam hogy valamit csinálok. Fogtam magam és hirtelen felindulásból bementem a Tropicalfishbe és vettem egy pár növényt, táptalajt, meg tápot. Low tech... kész is a növényes akvárium. /Szinte 0 utána olvasás nélkül./
Április 6:
Ezután nem igazán történ semmi, mivel semmim nem volt az igazi.... Elkezdtem kicsit olvasgatni.... => Biztos a szűrő... Vettem egy újat (sajnos nem eléggé komolyat, de ezt most még éppen kiszolgál).
Április 21:
További olvasgatásra rájöttem hogy lehet kellene egy kis CO2. Hosszas gondolkodás után /3nap/ rávettem magam, egy komplett CO2 rendszerre.
Április 24:
Na de ha már van minden akkor vegyünk valami komolyabb növényeket is. Újabb körút a Tropicalfishbe. Újabb probléma: komolyabb fény is kellene...
Újabb mérföldkő. Itt már nem igazán volt visszaút. Akkor ha lúd legyen kövér. A család kezdett hülyének nézni.... Ekkor átléptem a 100as határt, minden tekintetben. Úgy voltam vele nah akkor tényleg lássunk neki. Vettem egy a gyári 1db 15w-os fénycsőhöz képest sokkal jobbnak ígérkező led világítást, és ennek fényerejéhez vásároltam újabb növényeket. Ezt a napot tekintem igazán az akvárium indításának mert ekkor tényleg totál újra kezdtem....
Kavics átmosás, táptalaj, indító baci, lágy víz, NO3 mérés, PH mérés itt már minden játszott kezdett a fejemben egy irányvonal kirajzolódni.
Április 28:
Nah ezután elindult minden nőni mint a gomba. Napról napra hihetetlen fejlődés volt. Közben vettem bele egy pár garnélát is. Viszont ahogy jöttek a növények jött az alga is. Újabb kör a Tropicalfishbe. Veréb Gábor segítségével a tápozás, Co2 adagolás korrigálásával és pluszba kis káliummal szépen megoldódott ez is. Innentől már sínen voltam csak metszegettem gyönyörködtem... Meg cseréltem a vizet szorgalmasan...
Május 4:
Május 15:
Május 20:
Május 28:
Újabb forduló pont. Család=> b.zd m.g ez tényleg szép...
Párom=> mindjárt itt a szülinapod menjük el együtt vegyünk bele halakat...
Június 9:
Június 13:
Ekkor már kezdett dzsungel lennni. A pogostemon annyira felnőtt a fényhez, hogy inkább beültettem hátra, hogy ne vegye el a fényt a többiektől meg kicsit a reineckii is meg lett ritkitva hogy a cryptoporyne is hadd lélegezzen fel. A monte carlo 5cm-t is átlépte. A moha a kezd lenőni. A ludwigiát alig győzöm metszeni... Vendégség meglátja fél órákat előtte ragad....
Június 19:
Június 26:
Nah és akkor a jelenlegi állapot összefoglalva: Hétvégén fűnyírás lesz
Üveg: 54 literes
Tető: Diversa megbarlácsolva, hogy beférjen a világítás
Világítás: Sylvania Aquastar LED Midi + Daylight USB Control (éjszaka gyönyörű hangulat világítás is egyben)
Szűrő: Eheim Biopower 160 (nem rossz de, kicsit kevésnek érzem... hamarosan fogok venni egy külső szűrőt)
CO2: Ista Professional szett ( reggel 5től este 7ig megy majdnem 1bubival másodpercenként)
Táp: TF planter (1pumpa/nap), TF macro (2naponta 1 pumpa), Carbo (1ml/nap), Kis plusz kálium.
Extra: szünetmentes tápegység: mennydörgés égzengés idején sincs gond
Növények: micranthemum 'monte carlo'; cryptocoryne parva; alternanthera reineckii 'mini', pogostemon erectus, ludwigia repens 'rubin'; anubias barteri; vallisneria americana 'natans', vesicularia ferriei 'weeping'
Halak: 8db neon, 7db rasbora espei, 7db popondetta furucata, 1 db ékfoltos razbóra (igazi túlélő régi harcos 1 neonnal együtt)
Garnéla: 4db amano, 4db CRS
Extra: a növényekkel kaptam egy adag hólyagcsigát, de nem zavarnak sok vizet.... Én szeretem őket is.
Összegezve: nem a legegyszerűbb hobbi, de alapos utánajárással és némi segítséggel, plusz nagy kitartással megéri belevágni. Ha "kész" visszahozza minden percét, és forintját amit beletettél!!! Nah persze nem szó szerint hanem eszmei értékben...
Nyilván nem tökéletes, de ez az első növényes akváriumom és most tanulgatom, hogy mi miért és hogyan...
Ha bárkinek bármilyen építő jellegű megjegyzése van kulturált formában szívesen fogadom!
Mégegyszer Nagy Köszönet a Tropicalfish csapatának!!!