|
Pontos idő: 2024. november 29., péntek 19:32
|
Szerző |
Üzenet |
tibicuk
Csatlakozott: 2011. szeptember 2., péntek 16:26 Hozzászólások: 571
|
Ha valakit érdekel,szívesen megmutatnám(ánk) növényessel,de sajna 962 km-re van Debrecen. A GA-an volt egy ilyen wöjksopp,ott is rámradadt valami. Én egyéként már 5-6 éve legalább utómunkázom a képeimet. A RAW szerkesztést csak most kezdtem.
2013. augusztus 23., péntek 17:42 |
|
|
novenyesakvariumok
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 16:16 Hozzászólások: 846
|
asera írta: Huhh,köszönöm a kielégítő választ,igazából azt nem tudtam eddig,hogy területet is meg lehet határozni élesítés céljából,ezt jelenti az élesítési sugár.pl. A kép belső 1 harmadát szeretném.A többit érintetlenűl hagyja.Jól értelmezem? Nem:-) Az elesitesi sugar minden pixelre vonatkozik.
|
2013. augusztus 23., péntek 17:33 |
|
|
asera
Csatlakozott: 2012. április 28., szombat 16:25 Hozzászólások: 2075 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Huhh,köszönöm a kielégítő választ,igazából azt nem tudtam eddig,hogy területet is meg lehet határozni élesítés céljából,ezt jelenti az élesítési sugár.pl. A kép belső 1 harmadát szeretném.A többit érintetlenűl hagyja.Jól értelmezem?
|
2013. augusztus 23., péntek 17:27 |
|
|
novenyesakvariumok
|
A feheregyensuly megkeresehez( hogy a zold milyen zold is legyen) pedig a kovetkezo modszert ajanlom: felallitod a fenykepezot, vegleges vilagitas bekapcs, es az akvariumba teszel gy neutralis szurke muanyag lapot a novenyek koze. Ez lehet pici is 1cm szer 1cm, fenykepezel egyet gyorsan, kiveszed csipesszel, es fenykepezel tovabb. Aztan a kep kidolgozasanal ugy allitod be a feheregyensulyt, hogy a szurke neutralis szurke legyen. Akkor tuti jok lesznek a masik szinek.
|
2013. augusztus 23., péntek 17:20 |
|
|
novenyesakvariumok
|
tibicuk írta: asera írta: Hmm,mi az az élesítési sugár? Raw szerkesztésnél lehet alkamazni. Én a átkonvertálás után is szoktam élesíteni,lehet itt adtam rá túl sokat. Az élesítési sugár az az érték,ami meghatározza,hogy a szegélypontok körül hány képpont érintsen az élesítés. Gyakorlatilag pixeleire lehet bontani a képet,ha akarod. Ha ez túl sok,akkor igazán nagyításon látszik,hogy nem kellemes a szemnek,szétesik a kép kicsit. Van még az élesítés mértéke,ezen is lehet állítani. Általában több lépésben ajánlják az élesítést,mert jobb eredményt lehet elérni. Lehet zajtalaniítani a képet,pl. ha magyas iso értéken fényképezel a jó zárseesség elérése érdekében. És még sorolhatnám.De magába a képbe nem nyúlunk bele,köveket ,fákat nem tüntetünk el,nem adunk hozzá. Nem fésüljük ki a parvulát,stb. Ha egy kép eleve életlen,nem fogsz tudni javítani rajta. Úgy írom,mintha értenék hozzá,holott ezt még nekem is tanulnom kell. Haaat, ez eleg pongyola modon van megfogalmazva, de kb igy van. Arrol szol, mekkora sugaru elesitest csinalsz. Ezen a kepen onnan latszik hogy sok, hogy a sotet ag mellet vekonyan egy vilagos szegely lathato. ( tenyleg egy-az-egy nezetben kell nezni) ebbol arra lehet kovetkeztetni, hogy vagy tulhuzta az elesites merteket, vagy rossz sugarral dolgozott. Viszont a nagyobb reszek/foltok eseten nincs ilyen problema, magyarul a sok elesites kihuzva, marad a sugar. Egy tevedes van meg a leirasban, miszerint ez egy lehetoseg. Raw eseten az elesites inkabb a kotelezo kategoriaba tartozik. A fenykepezok amikor konvertalnak rawbol jpegbe, ezt a lepest automatikusan megcsinaljak. Az viszont hulyeseg, hogy tobb lepesben kell elesiteni. El kell donteni mekkora a celfelbontas es arra kell elesiteni. En ugy szoktam sokszor csinalni, hogy ket kepet csinalok. Egyet az elonezeti kepnek, egyet az egy-egy nezetre. Termeszetesen kulon mertekben kell elesiteni, mas mas sugarakkal, stb.... Photoshop Lightroom-ban meg lehet ugy oldani h csinalsz egy eleset az egy-egy nezetre, es mikor exportalod bekattintod, h monitorra csinaljon egy masik kepet is. Huhh de sokat lehetne meselni az elesitesrol...a szitakotos kepemnel en is rengeteget szivtam a helyes hatar megkeresevel...ha vkit erdkel tudok az elesitesrol, merg ugy altalaban a kepkidolgozasrol meselni... Vagy inkabb kellene egy workshop. Van vkinek kedve ilyenhez? Mindnki tudna tanulni a masiktol vmit
|
2013. augusztus 23., péntek 17:14 |
|
|
tibicuk
|
asera írta: Hmm,mi az az élesítési sugár? Raw szerkesztésnél lehet alkamazni. Én a átkonvertálás után is szoktam élesíteni,lehet itt adtam rá túl sokat. Az élesítési sugár az az érték,ami meghatározza,hogy a szegélypontok körül hány képpont érintsen az élesítés. Gyakorlatilag pixeleire lehet bontani a képet,ha akarod. Ha ez túl sok,akkor igazán nagyításon látszik,hogy nem kellemes a szemnek,szétesik a kép kicsit. Van még az élesítés mértéke,ezen is lehet állítani. Általában több lépésben ajánlják az élesítést,mert jobb eredményt lehet elérni. Lehet zajtalaniítani a képet,pl. ha magyas iso értéken fényképezel a jó zárseesség elérése érdekében. És még sorolhatnám.De magába a képbe nem nyúlunk bele,köveket ,fákat nem tüntetünk el,nem adunk hozzá. Nem fésüljük ki a parvulát,stb. Ha egy kép eleve életlen,nem fogsz tudni javítani rajta. Úgy írom,mintha értenék hozzá,holott ezt még nekem is tanulnom kell.
2013. augusztus 23., péntek 16:21 |
|
|
asera
Csatlakozott: 2012. április 28., szombat 16:25 Hozzászólások: 2075 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Hmm,mi az az élesítési sugár?
|
2013. augusztus 23., péntek 15:16 |
|
|
novenyesakvariumok
|
nekem az előző szín jobban tetszik, itt viszont az élesítés lett elrontva. helytelen élesítési sugárral dolgoztál...
|
2013. augusztus 23., péntek 15:08 |
|
|
lakly
Csatlakozott: 2013. április 6., szombat 17:58 Hozzászólások: 165 Tartózkodási hely: Szekszárd
|
tibicuk írta: lakly írta: Ez már közelít az eredetihez. Itt talán a rotala, és a stau sárgásabb. A többi növény színe viszont jó. Lakly Te láttad élően.Mondtad,hogy a képeken kicsinek látszik az akvárium. Most ezzel az új képpel vátozott a helyzet??Eddig 55mm-en fotóztam,az utolsó kép pedig 18mm-en készült. Vanak olyan akik,aminek áll jól,ha nem csúcsosodik hátrafelé,nem tükröződik,kevesebb a mélység. Ennek meg pont az áll jól. Itt már nem tűnik olyan kicsinek, mint az korábbiakon.
|
2013. augusztus 23., péntek 14:14 |
|
|
tibicuk
|
2013. augusztus 23., péntek 13:56 |
|
|