Lassan elérkezett a folytatás ideje. Egy fogászati malőr miatt 3 héttel rövidült a munkahelyi kiküldetésem.
A 100 liter közben kiderült, hogy 120. Nem is tudom hogy számoltam így mellé. Na sebaj.
Tehát a tetővilágítás kibővítésre került. De növényes viszonylatban a 40cm-es magassághoz és a 120 literhez aggasztóan
kevésnek érzem a 60W-ot. Komolyabb berhelés és anyagi ráfordítás nélkül azonban még egy 30W-os cső hozzáadása már nem menne...
Ráadásul a külső szűrő szívó és nyomó ágának elhelyezéséhez vagy szétfűrészelem a tetőt vagy néhány centivel megemelem az akváriumról.
Ez tovább rontja a világítás hatásfokát. Az utóbbi mellett döntöttem. 2 db fali konzolra fölakasztottam a tető 4 kampó segítségével, amelyeket a tetőbe fúrt
lyukakba csavaroztam. Kerékpár bovden tartja lógva.
Szükségmegoldásként fényterelő lemezt akartam a neoncsövek mögé szerelni. Hát persze hogy a két legnagyobb debreceni világítástechnikai üzletben sem
lehet ilyesmit kapni. Ekkor hasított belém a felismerés. Hőtükör fólia ! És nekem van is odahaza. Redőzött a felülete, de tükrös ! Egyébként filléres.
Kétoldalú öntapadós ragasztóval könnyedén rögzítettem is.
Továbbá beszerzésre került még 13 liter Ista talaj és körülbelül 3 liternyit sikerült megmentenem a régiből is.
Az akác gyökér már elég jól kiázott. Szinte már magától lent marad, de itt a szintén van a hangsúly.
2db 140 grammos horgász ólmot átkentem FBS-el és csináltam rájuk egy-egy lyukat. Ez nagyon szépen passzol majd az aljára rozsdamentes facsavarral.
Előzetes tesztek alapján úgy tűnik az aljára húzza. Jó szokását tartsa meg 40 centis vízmélységnél is.
Hamarosan elkezdek agyalni a kinézeten is. Semmi bonyolultak nem tervezek.
Növény főképpen Monte carlo lesz.