Pontos idő: 2024. november 30., szombat 0:40

Hozzászólás a témához  [ 6 hozzászólás ] 
 Kidobnád? 
Szerző Üzenet

Ahogy ígértem, képek:
Hangulatosak:
Kép
Kép
Kép
Kép
Ez lett a kb. 3cm-es lilaeopsis brasiliensis gyökérdarabból:
Kép
A megállíthatatlan glosso:
Kép
A szobában is csináltam egyet az UG-nak és a HC-nek. Mindkettő szépen gyarapszik, de előbbi azért picit lassabban.
Kép
Pár kis szálból nőtt ki ez:
Kép
Egy 30W-tos kompakt fénycsövön osztoznak, ami 6500K-s és kb. 1500lm fényerőt tud. Nagy fény, 2db 10 centi átmérőjű kis edénynek, de szeretik :)
Kép
A glosso itt is könyörtelenül gyarapszik:
Kép
Az akvi az erkélyen (első fotók) kb. 1 hónapja indult, az UG-s tálka 3 hete, a másik - a HCs - pedig kb. 2 hete. Bízom benne, hogy amikor néhány hónap múlva lesz már időm akvit indítani, addigra bőséggel terem mindenből :)

Bocs a silány minőségű képekért, telefonnal készültek.

2012. július 1., vasárnap 19:32

Nekem még télen is virágzott idebenn a szobában....

2012. június 28., csütörtök 10:31
Profil Honlap

papó írta:
Elég érdekes tapasztalatokat gyűjtöttel az erkélyen.
Az üzlet előtt van egy elkerített rész ahol vedrekben edényekben szoktak kint lenni "száműzött " növények.
Eddig még minden tönkre ment ...idővel.

Tényleg furcsa, de működik - bár nem minden növénynél. A legjobban az acicularis és a glosso vannak. Kimaradt az előbb lilaeopsis brasiliensis a felsorolásból. Annak pl, egy vastag gyökerét hajítottam ki és ehhez képest már egész sok új levelet hozott. A HC - mint mondtam, annyira nem szereti, szerintem már túl sok a fény a tűző napon, a pogostemon is mehótt, de amiket említettem, pl. glosso. hihetetlen fejlődést produkál, szinte napról-napra.

AQViktor írta:
Én csak egy kis műanyagtálba szoktam kitenni őket, de jól érzik magukat, sőt a bacopa virágzik is folyamatosan.

Tök klassz, azon töröm a fejem, hogy csinálok egy polcot az erkélyre, kis itthoni növénysulival. Tök klassz lenne! :)

Bár, ha jönnek a hidegek, úgyis be kell hozni őket valahova... ha más nem, akkor úgy csinálni, hogy késő tavasszal-nyáron szétkapni az akvit. Növényeket kiporciózni az erkélyre (amelyik bírja) aztán október eleje környékén meg indítani egy új setupot... és így tovább :) :hogyis?:

Ja... és kép majd ma lesz talán ;)

2012. június 28., csütörtök 9:46

Én csak egy kis műanyagtálba szoktam kitenni őket, de jól érzik magukat, sőt a bacopa virágzik is folyamatosan.

2012. június 27., szerda 19:46
Profil Honlap
Adminisztrátor

Elég érdekes tapasztalatokat gyűjtöttel az erkélyen.
Az üzlet előtt van egy elkerített rész ahol vedrekben edényekben szoktak kint lenni "száműzött " növények.
Eddig még minden tönkre ment ...idővel.

2012. június 27., szerda 18:57

Sziasztok,

1000 éve nem írtam már. Rengeteg projekt futott és volt tervben, amiből végül semmi nem lett. Ez főleg az én hibám természetesen. A "Left behind..." akvi már a végét járja, de nem bánom, mert úgy gondolom nagyon sokat tanultam az ott elkövetett hibákból és ott megszerzett tapasztalatokból.

Ami miatt nyitottam ezt a topicot nem más, mint egy - biztos nem egyedi - ötlet amit megosztanék Veletek.
A legutóbbi beültetéskor gondosan szétválogattam a növényeket. Igyekeztem szép töveket kiválogatni és betenni az akviba. Ezek gyönyörűen fejlődnek a mai napig is... annak ellenére, hogy az alga mindenhol jelen van, ezen újonnan beültetett növényeket mégis elkerülte valamiért. A művelet megkezdéséig egy 30l-es akviban tartottam a növényeket, hogy a páratartalom rendben legyen és világítást is kaptak szépen hogy megőrizzék a kondíciójukat. (bár nem tudom, hogy ez mennyire számított a végeredmény tekintetében) Az ültetést egy tálcáról végeztem, azon nyesegettem le a növények levélzetéből és gyökeréből ültetés előtt vagy szedtem szét tövekre azokat. A tálcán maradt tőzeget és a lehulló leveleket csak szimplán visszadobtam az előbb említett akviba. Volt ott eleocharis acicularis, glosso és HC is. Miután végeztem lustaságból egyszerűen kiraktam az erkélyre az akvit a lenyesegetett-szutykos-tőzeggyapotos trutyival együtt. Szintén lustaságomból fakadóan 1-1.5 hétig rá sem bagóztam, "Majd hétvégén..." mondtam magamban.
Mikor legközelebb kimentem és belenéztem az üvegbe elcsodálkoztam. Szinte az összes lenyesett növény, főleg a glosso tele volt újabbnál újabb gyönyörű levelekkel.
Éppen ezért fogtam magam és mindenféle tervezgetés nélkül beleszórtam egy kis maradékot manado féle aljzatból, felöntöttem talajszintig akváriumvízzel majd szétszedegettem az új töveket és imitt-amott beültettem. Az eredmény bámulatos! :) Vannak részek ahol egybefüggő acicularis mezőm van, a glosso majd kicsattan, napról-napra dúsabb és fut minden felé. Volt egy ici-pici tő parvulám is, ami azóta már kb 2 cserépnyire duzzadt, a HC az, amely talán a legkevésbé fejlődik, de az is láthatóan gyarapszik. Naponta 2x spriccelem RO-val. Ha nagyon lecsökken a szint, akkor akvivízzel szintig töltöm (3-4 naponta, napsütéstől és szellőztetéstől függően) és egyébként... világításról a Nap gondoskodik (nem is akármilyenről). Az utóbbi időben kap némi tápot is a spriccvízbe, de csak keveset óvatosságból, nehogy kiégjen. A hőmérséklet és a fénymennyiség teljes mértékben az időjárástól függ. Ott van az erkélyen és ha olyan az idő, tűző napot kap, ha pedig borulás van, akkor kevesebb fényt. Képeket remélem ma este szolgáltatok... Lényegében zseniális ahogy fejlődik.

Mi ezzel a célom? Pusztán annyi, hogy ha fel is számolom az akvát hamarosan, legközelebb nem kell rendelnem növényt, hiszen néhány hét, vagy 1-2 hónap alatt annyi növényem lesz bőséggel tudok majd belőle ültetni ha újabb akvit/akvikat indítok. Ha van lehetőségetek, szerintem tehettek ezzel egy próbát - legalábbis az előbb említett növényekkel nyugodtan - mert nagy élmény azt látni, hogy az egyébként több hónapnyi submers neveléssel elérhető fejlődés itt hetek alatt bekövetkezik. :)
Lehet, hogy naív vagyok és erről mindenki tud és mindenki számára egyértelmű, de nekem olyan volt, mint egy csoda :D

2012. június 27., szerda 12:16
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 6 hozzászólás ]