Sziasztok,
1000 éve nem írtam már. Rengeteg projekt futott és volt tervben, amiből végül semmi nem lett. Ez főleg az én hibám természetesen. A "Left behind..." akvi már a végét járja, de nem bánom, mert úgy gondolom nagyon sokat tanultam az ott elkövetett hibákból és ott megszerzett tapasztalatokból.
Ami miatt nyitottam ezt a topicot nem más, mint egy - biztos nem egyedi - ötlet amit megosztanék Veletek.
A legutóbbi beültetéskor gondosan szétválogattam a növényeket. Igyekeztem szép töveket kiválogatni és betenni az akviba. Ezek gyönyörűen fejlődnek a mai napig is... annak ellenére, hogy az alga mindenhol jelen van, ezen újonnan beültetett növényeket mégis elkerülte valamiért. A művelet megkezdéséig egy 30l-es akviban tartottam a növényeket, hogy a páratartalom rendben legyen és világítást is kaptak szépen hogy megőrizzék a kondíciójukat. (bár nem tudom, hogy ez mennyire számított a végeredmény tekintetében) Az ültetést egy tálcáról végeztem, azon nyesegettem le a növények levélzetéből és gyökeréből ültetés előtt vagy szedtem szét tövekre azokat. A tálcán maradt tőzeget és a lehulló leveleket csak szimplán visszadobtam az előbb említett akviba. Volt ott eleocharis acicularis, glosso és HC is. Miután végeztem lustaságból egyszerűen kiraktam az erkélyre az akvit a lenyesegetett-szutykos-tőzeggyapotos trutyival együtt. Szintén lustaságomból fakadóan 1-1.5 hétig rá sem bagóztam, "Majd hétvégén..." mondtam magamban.
Mikor legközelebb kimentem és belenéztem az üvegbe elcsodálkoztam. Szinte az összes lenyesett növény, főleg a glosso tele volt újabbnál újabb gyönyörű levelekkel.
Éppen ezért fogtam magam és mindenféle tervezgetés nélkül beleszórtam egy kis maradékot manado féle aljzatból, felöntöttem talajszintig akváriumvízzel majd szétszedegettem az új töveket és imitt-amott beültettem. Az eredmény bámulatos!
Vannak részek ahol egybefüggő acicularis mezőm van, a glosso majd kicsattan, napról-napra dúsabb és fut minden felé. Volt egy ici-pici tő parvulám is, ami azóta már kb 2 cserépnyire duzzadt, a HC az, amely talán a legkevésbé fejlődik, de az is láthatóan gyarapszik. Naponta 2x spriccelem RO-val. Ha nagyon lecsökken a szint, akkor akvivízzel szintig töltöm (3-4 naponta, napsütéstől és szellőztetéstől függően) és egyébként... világításról a Nap gondoskodik (nem is akármilyenről). Az utóbbi időben kap némi tápot is a spriccvízbe, de csak keveset óvatosságból, nehogy kiégjen. A hőmérséklet és a fénymennyiség teljes mértékben az időjárástól függ. Ott van az erkélyen és ha olyan az idő, tűző napot kap, ha pedig borulás van, akkor kevesebb fényt. Képeket remélem ma este szolgáltatok... Lényegében zseniális ahogy fejlődik.
Mi ezzel a célom? Pusztán annyi, hogy ha fel is számolom az akvát hamarosan, legközelebb nem kell rendelnem növényt, hiszen néhány hét, vagy 1-2 hónap alatt annyi növényem lesz bőséggel tudok majd belőle ültetni ha újabb akvit/akvikat indítok. Ha van lehetőségetek, szerintem tehettek ezzel egy próbát - legalábbis az előbb említett növényekkel nyugodtan - mert nagy élmény azt látni, hogy az egyébként több hónapnyi submers neveléssel elérhető fejlődés itt hetek alatt bekövetkezik.
Lehet, hogy naív vagyok és erről mindenki tud és mindenki számára egyértelmű, de nekem olyan volt, mint egy csoda