Eljött az idő, hogy átépítsem a 240es akváriumomat...
A költözésem miatt ez egy eléggé összecsapott akvárium volt, azt a célt szolgálta, hogy a szállítás gyötrelmeitől elgyengült halak erőre kapjanak.
Természetesen a növényes vérvonal jellemzői is megtalálhatóak voltak az akváriumban. Idővel aztán felszakadt a cuba mező, az Echinodorusok elfoglaltak kb 100 litert, valamint a Cryptocryne olyan tömött erdőt hozott létre, melyben még Robin Hood is eltévedne.
Így hát azt hiszem érthető, hogy elszántam magam, és tegnap szétszedtük a barátnőmmel.
Az új layoutnak a Khyber-hágó nevet adtam. Egy tipikus völgyes-két oldalt dombos akváriumot szeretnék építeni.
Megfordult a fejemben, hogy esetleg a májusi versenyre is alkalmas akváriumot kellene építeni, de gyorsan lemondtam az ötletről. Inkább egy hosszan gondozható low/mid tech akváriumot építenék. Emiatt ne keressétek benne az aranymetszést, se a háromszögeket, és semmi a konkurens oldal által feltétlenül fontos -szerintem belemagyarázott- hókuszpókuszt. Egyszerűen olyanra építem amilyen nekem/nekünk tetszik.
Az első lépésben a talaj lejtését próbáltam úgy kialakítani, miként az inspirációul szolgáló Kyber-szorosban.
Erre jött rá egy kb 3 centis Manado réteg. Semmi kétkomponensű talaj, semmi Penac W, vagy Bakter 100. A szivacs alá egyedül egy vékony réteg aktívszén-réteg került.
Itt látszik talán oldalról mekkora lejtést eredményezett a szivacs.
A jobb oldalra két darab gyökér fog kerülni(kell valami búvóhelyet is építenem a halaknak)
Az utolsó képen pedig az eddig kész elrendezés.
bal sarok: Rotala rotundifolia
bal sarok alatt: HM
patakmeder: Parvula
patakmeder jobb hátul: Proserpinaca Palustris,
Fák között Anubias nana bokrok búvóhely miatt.
előtte fénytakarás miatt:Ceratophyllum_demersum ( egy kevéske természetes fény éri jobbról az akváriumot, pedig a jobb oldali üveg kocsikra való UV védős fekete fóliával le van fóliázva..)
A lejtőre balról valószínűleg Staurogyne repens fog kerülni, jobb oldalra meg Lilaeopsis brasiliensis a cél, de még nem fix.
Technikaként minden marad a régi akváriumból. Két Tetratec 1200, AM 1000, a saját fórumomon bemutatott DIY világítás 3 X 54W T5HO csövekkel. (2X Dennerle Special Plant, 1X Dennerle Color Plus, mint az utolsó képen is látszik) és a jó öreg W alakú Bresslein ezüstözött reflektorok. Co2 6 kilós palackról, reduktorral, mágnesszeleppel, időkapcsolóval kapcsolva.
( a lámpa villával való feltámasztása pedig szabadalmaztatott eljárás, úgyh jogdíjat szedek, ha valaki ellesi:) )