Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nem volt tegnap fotózás, inkább a medencében csücsültem helyette.
De azért nem voltam teljesen tétlen, mert azért jól utána nézetem pár dolognak. Pl találtam egy nagyon jó kis fotós appot, ami a ProCam 3 névre hallgat, és ezen a weboldalon lehet kicsit utána olvasni:
http://www.procamapp.com/Van tutorial szekció is (
http://www.procamapp.com/tutorials.html és instán is:
https://www.instagram.com/procamapp_tutorials/) és itt látszik, hogy elég sokat tud a progi, szóval megéri az 5USD-t simán, bár nekem már régóta megvan, egy korábbi App of the week akció keretében bezsákoltam ingyen.
Ami a lényeg, hogy a gyári kameránál sokkal szabadabb kezet ad, hiszen lehetőség van manuális beállításokra, ezeknek még utána kell olvasnom... A másik nagyszerű dolog, hogy lehetőség van .jpeg helyett .tiff formátumban menteni, ami ugyan még mindig nem raw (A hírek szerint az ios10-től menni fog az is, bár a hírek egyelőre raw szerkesztésről szólnak, de valószínűleg ez azt fogja jelenteni, hogy a kamera is ismerni fogja ezt a formátumot. Kérdés, hogy csak az új készülékek kapják-e meg ezt a funkciót, vagy az egyel régebbi generáció is...) de sokkal többet lehet így kihozni egy fotóból, hiszen a képet tömörítés nélkül tárolja, vagyis lossless formátum.
Maga a kezelő felület így néz ki:
Aztán, amin még agyaltam, az az akvárium további sorsa... Amit elhatároztam, hogy ha nem muszáj, akkor nem nyúlok hozzá a növényekhez, csak a mohákat csipkedem meg, ha kell, illetve az anubias léggyökereket próbálom kicsit kordában tartani. Illetve a legutóbb bekerült ágra még lehet, hogy kötözök weepinget, mert most nagyon elüt a többitől. Remélem, a ludwigia megembereli magát és helyre jön, a gayi-t pedig remélem, sikerül úgy endesen szabadjára engedni.
Szerencsére a valisneria eddig rendesen viselkedik, de egy kicsit nagyobb magasság még simán beleférne, hogy egy picit többet mutasson magából.
A barlanghoz még kerülnek apró kövek, a többi picit pedig kiszedem és kapnak egy hypo-s áztatást. A többi kőről valahogy levakarom a bba-t, amit még a garnik/csigák nem takarítottak el a carbozások után. Itt jegyezném meg, hogy becsüljétek meg a hólyagcsigáitokat, mert nagyon szépen tudnak takarítani! A legjobban ők pusztítják az elhalt bba pamacsokat! Az anubiasokról viszont nem tudom, hogyan tüntetem el ezt a mocsok algát anélkül, hogy ne sérüljenek a levelek.
Az IIAC-ra nem hiszem, hogy beérik a dolog, ráadásul kellene még egy 10-es csapat zöld neon is a mostaniak mellé, ami ebben a hónapban már tuti nem lesz meg.
Kész szerencse, hogy az EAPLC csak szeptember végén zárul...
Bár eleve nem versenyre készítettem az akváriumot, de úgy érzem, hogy megvan benne a potenciál egy jó versenyfotóra, amivel talán egy mezőny közepe is megcélozható lehet.
Aztán a másik kérdés, hogy meddig marad egyben a scape... Január óta üzemel, az akvárium már 5 éves lesz lassan és már eléggé viharvert szegényke. Ráadásul sem a magasságával, sem a fekete ragasztással nem vagyok kibékülve. Kérdés, hogy mikor sikerül beruháznom egy új akváriumra (nem opti a cél, elégnek érzem a sima float üveget, igazából a minőség a legfontosabb, meg mellette az ár is... nem lesz egyszerű vadászat.
). Illetve addig szeretném megoldani az RO gép beszerzését is. Ja és mindezt majd két gyerek mellett...
Ez az egész azért kezdi birizgálni a gondolataimat, mert a múltkor keszalvo Viktor barátom hozott egy kis rőzsét és az egyik eléggé megmozgatta a fantáziámat.
Igazából semmi extra, maradnék ezen az egyszerű letisztultabb vonalon, de most szeretnék újra gyepesíteni és több stemmel dolgozni. Még keresem a megfelelő inspirációt, és hozzá a megfelelő köveket, mert továbbra is szeretném, ha a dekorfa mellett markáns kőrakások is lennének.
Tyű... jó bő lére eresztettem...