Idézet:
Kerry!
Olvastam a naplódat,én nem vagyok lehet ennyire kitartó.Viszont ha belegondolok anno napi 1,7ml-t adtam a profitóból és a carbóból és nem volt ennyi gondom.egy próbát megér a levegőztetéssel együtt.
Köszi srácok a tanácsokat.
Amikor nekem "volt" (még van, csak már kevésbé) hasonló problémám, akkor én is sok mindent próbáltam, lágyabb víz, keményebb víz, több CO2, kevesebb CO2, levegőztetés, stb...
A végére úgy néz ki, hogy csak a táp mennyiség megemelése oldotta meg a problémát. Persze mértem is mellette PO4-t és NO3-t, persze nem minden nap, de ahogy emeltem a mennyiséget, minimum hetente, de amikor kíváncsi voltam és nem bírtam várni, akkor előbb is akár.
Én is nagyon el voltam szontyolodva, ráadásul mind a két akváriumnál ez történt, de gondoltam egy utolsó próbát megér.
Ami érdekes, hogy a nagy akvárium ment 8-9 hónapot a napi 3-4ml makro-val és heti 30ml TPN-nel, a növények nőttek, mint a bolond gomba, és aztán egyszercsak elalgásodott hirtelen "ok" nélkül, pedíg a körülmények csak pozitív irányba változtak. Lett CO2, lágyvíz, jobb táp, stb. Aztán újraindítottam, csak a talaj volt ugyanaz, illetve került még rá egy vékony réteg új talaj, és még is elkezdett viszonylag hamar algásodni.
A kis akváriumnál viszont minden új volt, és mégis elalgásodott nagyon.
A két akvárium közt az alapvető különbség a talaj volt, úgyhogy én arra tippelnék, hogy ott történhetett valami, talán kifulladt vagy ilyesmi. Vagy talán kevés táptalajt használtam...nem tudom pontosan, csak gyanakszom.
Minden esetre ha azt választod, hogy megemeled a táp mennyiségét, akkor azt javaslom amit én is csináltam, hogy az alga legnagyobb részét kiszedtem, csináltam kb 80% vízcserét, toltam bele nitrivec-et, és megemeltem a tápozást.
Ha egy hét türelmed van még, akkor ezt talán érdemes kipróbálni, mert szerintem látni fogod a különbséget. Ha el nem is fog tűnni az alga, de nem fog tovább szaporodni és ebben a helyzetben az is ad egy kis okot az örömre.
Persze amiket leírtam csak feltevések az okokat illetően, hiszen nincs mögöttem több évnyi vagy évtizednyi tapasztalat, de azért sok mindent kipróbáltam mire sikerül megfékezni az algát.
Viszont ami valóban elengedhetetlen, az a mérés, hiszen csak akkor van kontroll.
Bocs, hogy ilyen hosszú lett a litánia, de tudom milyen érzés volt amikor én is azon a ponton voltam, hogy abbahagyom és még sem volt gyógyír a problémámra, pedíg mindenki megtett mindent.
Papó szinte 24 órás ügyeletben volt...
Egy szónak is száz a vége, TÜRELEM (1-1,5 hét)!!!