|
Pontos idő: 2024. november 30., szombat 3:36
|
Szerző |
Üzenet |
AQViktor
Csatlakozott: 2011. október 1., szombat 10:46 Hozzászólások: 1584 Tartózkodási hely: Eger
|
Csbéla írta: AQViktor írta: nekem volt amikor sokáig csak ro-val cseréltem, hogy 1-2dkh alatt volt a vált. kem. és egyik halnak sem volt baja... Kedves Viktor ! A diszkoszhalak nem szeritik a stresszhelyzeteket. Mindegyik élőlény máshogyan reagál a környezeti változásra. Kedves Béla! Én nem tudtam, hogy az értékes állatok alatt diszkoszokat értesz, mivel őket nem nagyon szokták növényesben tartani, csak holland stílusúban.....
|
2012. június 26., kedd 14:33 |
|
|
Csbéla
|
AQViktor írta: nekem volt amikor sokáig csak ro-val cseréltem, hogy 1-2dkh alatt volt a vált. kem. és egyik halnak sem volt baja... Kedves Viktor ! A diszkoszhalak nem szeritik a stresszhelyzeteket. Mindegyik élőlény máshogyan reagál a környezeti változásra.
|
2012. június 26., kedd 14:26 |
|
|
AQViktor
Csatlakozott: 2011. október 1., szombat 10:46 Hozzászólások: 1584 Tartózkodási hely: Eger
|
nekem volt amikor sokáig csak ro-val cseréltem, hogy 1-2dkh alatt volt a vált. kem. és egyik halnak sem volt baja...
|
2012. június 26., kedd 13:54 |
|
|
Csbéla
|
A zöldvizes fórum az homokozó , nem nagyon érdekel ott mit írkálnak. Nem is olvasom. Az tudom mondani , hogy szerintem nem lehet az akváriumokat egy kaptafára húzni. Mindegyik más. Ezért értek egyet az itt fórumozókkal , hogy mindíg a vízparaméterek mérését tartják elsődlegesnek.
5 Kh alatt értékes állatokat nem tartanék. A növények az más tészta.
|
2012. június 26., kedd 13:47 |
|
|
novenyesakvariumok
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 16:16 Hozzászólások: 846
|
Idézet: Azért 5 Kh alatt veszélyes Ph ingadozás. Jobb a növényeknek is ha pufferolva van a víz , a többi állatot most figyelmem kívül hagyom Ezt a zöldvizes forumon hallottad? Szamolj mar utana: ejszaka sem megy le a Co2 szint 10 ala: KH 4 Co210 mg/l az 7.05 PH ha nap közben feltolod 30mg/l literre akkor 6.58 akarhogy szamolok ez 0,47 PH ingadozas...Ha megnezed Kasselmann meresi ertekeit (Az amazonast monitorozta több helyen orankent 2 heten keresztül) siman volt ekkora ingadozas...Nem hiszem, hogy ez valaminek is kart okozna, ha a termeszetben is vannak ilyen ingadozasok. Mellesleg ha megnezed a CAU tagjainak akvariumjait, naluk sokszor latsz 1-2 KH-s akvariumokat. (bar teny ott mar egy jo PH kontroller elengedhetetlen)
|
2012. június 26., kedd 13:39 |
|
|
Csbéla
|
novenyesakvariumok írta: Gondolhattam volna, hogy Papó erre is gondolt... Viszont en meg mindig azon a velemenyen vagyok, hogy a viz nem tetszik neki... GH 5 iszonyat alacsony. A KH magasabb nala. Nem tudom, hogyan, es föleg miert csinalsz ilyen vizet, mert igazabol semmi sem indokolja. En inkabb egy KH 3 GH 13 vizzel probalkoznek. Ez kb 55mg/l Calcium, es 25mg/l Magnezium. Ez kb 12,7 GH-t jelent 1:2,2 arannyal. A hetes KH-d kb semmi növenynek nem jo, az csak arra valo, hogy a sok CO2 miatt nem megy le a PH, mert a kalcium karbonat pufferkent müködik. Ez lathato is, a PH-d 7,2 ami sztem iszonyat magas egy növenyes akvariumban. Szamoljunk egy kicsit: 7es KH, 7,2 PH az 12 mg/liter Co2 nek felel meg. Mondhatjuk, hogy kicsit keveske, de sztem nem ez akadalyozza a Pogot. A problema sztem, hogy "lugos" vizben teljesen mashogy megy az anyagcsere, mert a kelatok a mikrobol mashogy bomlanak el. Ha ugyanennyi Co2-t szeretnel (több dolgon nem tekergetnek egyidejüleg, bar kesöbb ezt is növelnem) akkor egy egeszseges 6.8 PH vizhez 2.67KH kellene. A celertek nalam KH4, PH 6,6 es 30mg/l Co2 Azért 5 Kh alatt veszélyes Ph ingadozás. Jobb a növényeknek is ha pufferolva van a víz , a többi állatot most figyelmem kívül hagyom.
|
2012. június 26., kedd 13:28 |
|
|
novenyesakvariumok
|
Gondolhattam volna, hogy Papó erre is gondolt... Viszont en meg mindig azon a velemenyen vagyok, hogy a viz nem tetszik neki... GH 5 iszonyat alacsony. A KH magasabb nala. Nem tudom, hogyan, es föleg miert csinalsz ilyen vizet, mert igazabol semmi sem indokolja. En inkabb egy KH 3 GH 13 vizzel probalkoznek. Ez kb 55mg/l Calcium, es 25mg/l Magnezium. Ez kb 12,7 GH-t jelent 1:2,2 arannyal. A hetes KH-d kb semmi növenynek nem jo, az csak arra valo, hogy a sok CO2 miatt nem megy le a PH, mert a kalcium karbonat pufferkent müködik. Ez lathato is, a PH-d 7,2 ami sztem iszonyat magas egy növenyes akvariumban. Szamoljunk egy kicsit: 7es KH, 7,2 PH az 12 mg/liter Co2 nek felel meg. Mondhatjuk, hogy kicsit keveske, de sztem nem ez akadalyozza a Pogot. A problema sztem, hogy "lugos" vizben teljesen mashogy megy az anyagcsere, mert a kelatok a mikrobol mashogy bomlanak el. Ha ugyanennyi Co2-t szeretnel (több dolgon nem tekergetnek egyidejüleg, bar kesöbb ezt is növelnem) akkor egy egeszseges 6.8 PH vizhez 2.67KH kellene. A celertek nalam KH4, PH 6,6 es 30mg/l Co2
|
2012. június 26., kedd 13:18 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
novenyesakvariumok írta: nem hiszem, hogy tapokkal van gondja... a pogonak csak akkor jön ki a szep melyzöld szine, ha a GH-t emeled. (kb 15 körül -vagy fölötte érzi jol magat) magnezium heptahidrattat MgSO4·7H2O, plussz kalcium nitrattal Ca(NO3)2 tudsz GH emelni KH emelese nelkül. Figyelj a Mg-Ca aranyra, arra is eleg kenyes. A szokasos 1:3 helyett inkabb 1:2 aranyt szeret.
Viszont ez egy erdekes dolog... Növenyes akvarisztikaban mindenki szajkozza a lagy vizet, mikor igazabol a lagy viz alatt alacsony KH vizet ertünk. Valahogy "elfelejtödik" a GH visszaemelese. Siman ozmoval megkeverik a csapvizet-'oszt jolvan...Nemhiaba a diszkoszosok is kb 1:4 aranyu KH:GH vizet keszitenek... Ugy mint a halaknak a növenyeknek is kellenek ezek az asvanyok, csupan a kalcium karbonat nem kell nekik. " magnezium heptahidrattat MgSO4" Bocsi ezt elfelejtettem leírni , de mentségemre azt tudom felhozni , hogy az általam kevert tápoldatba be van keverve
2012. június 26., kedd 10:18 |
|
|
AQViktor
|
Nekem is ezt csinálta a Pogo, a levelei teljesen elmálltak, már ki is akartam szedni, de aztán pár nap múl va meggondolta magát és elkezdte hozni az új leveleit.....
|
2012. június 26., kedd 8:36 |
|
|
novenyesakvariumok
|
nem hiszem, hogy tapokkal van gondja... a pogonak csak akkor jön ki a szep melyzöld szine, ha a GH-t emeled. (kb 15 körül -vagy fölötte) erzi jol magat) magnezium heptahidrattat MgSO4·7H2O, plussz kalcium nitrattal Ca(NO3)2 tudsz GH emelni KH emelese nelkül. Figyelj a Mg-Ca aranyra, arra is eleg kenyes. A szokasos 1:3 helyett inkabb 1:2 aranyt szeret.
Viszont ez egy erdekes dolog... Növenyes akvarisztikaban mindenki szajkozza a lagy vizet, mikor igazabol a lagy viz alatt alacsony KH vizet ertünk. Valahogy "elfelejtödik" a GH visszaemelese. Siman ozmoval megkeverik a csapvizet-'oszt jolvan...Nemhiaba a diszkoszosok is kb 1:4 aranyu KH:GH vizet keszitenek... Ugy mint a halaknak a növenyeknek is kellenek ezek az asvanyok, csupan a kalcium karbonat nem kell nekik.
|
2012. június 26., kedd 7:05 |
|
|