Pontos idő: 2024. november 30., szombat 6:49

Hozzászólás a témához  [ 263 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 27  Következő
 FlashBack 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor

A másik , hogy miért is kell mérni :
http://www.aquariumhobby.nl/zoetwater/c ... field.html

A többit döntsd el magad .

2012. december 11., kedd 10:55
Adminisztrátor

Nem olvastad Kery naplóját figyelmesen.
Pont arról szól a történet , hogy mérni és mérni ... ésszel és nem ész nélkül.
Minden akvárium más a körülmények talaj-növények nem ugyan azok.
Senki nem mondta , hogy úgy kell tápoznod ahogyan azt én teszem.
Sőt ...
Aki viszont megkérdezi , hogy én hogyan tápozok annak elmondom és ha akarja kipróbálja.
Béci akváriuma van most olyan állapotban a boltban ami értékelhető .
A többiben vagy kísérletezés történik , vagy átépítés alatt áll.
Íme Béci akváriuma amit én tápozok :

Kép

2012. december 11., kedd 10:31

Kerry írta:
Én sem EI szerint tápozom, hanem a mérésekre hagyatkozom. Hiába nem akartam én sem annyi tápot benyomni, de rávitt a kényszer, mert az alga nem csökkent, hanem csak nőtt.
Nálam ez oldottam meg a gondot.

"Én is a foszfát nitrát szintre mertem elsőre gondolni , de ennyi táp mellet nem kéne neki 0nak lennie , de még kevésnek se."

Papó is és én is meglepődtünk amikor mértem folyamatosan, már 3x-os adagnál tartottunk, és semmi nitrát és foszfát nem volt a vízben.
A végére már 15ml ment a 3ml helyett, és akkor kezdett el megjelenni a nitrát és foszfát. Valszeg a talaj miatt lehetett.
Mostanra már visszaálltam 10ml napi makrora, de időnként mérek és változtatok ha kell.
A TPN-t meg épp most emeltem meg 10%-kal Papó javaslatára, mert a ludwigianak lyukacsosodnak a levelei.
Abból is a gyári 30ml helyett már 60ml-t adagolok, és lehet ez sem lesz elég.

Papó,a végén mág Viktorénak lesz igazuk???(a sok táp betolását illetően...)

2012. december 11., kedd 8:50

Igen volt belőle anno. Még akkor nem volt tűszelepem és elkezdett kifogyni a palack és nekilódult a gáz.

Most okkal van ennyire belőve. Sokkal több bubi van a cubán. A sárgás kifejezés nem pontos!

Értem én a bubikat->
Csatolmány:
IMG_0538.JPG

(nagyítsatok rá)

Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

2012. december 9., vasárnap 20:04
Adminisztrátor

" CO2 bőséggel megy DC lime zöld enyhén sárgás"
Ha sárgás akkor már sok is lehet a CO2
Ezzel már egyszer volt gond.
Bár lehet nem jól emlékezem.

2012. december 9., vasárnap 18:43

Én sem EI szerint tápozom, hanem a mérésekre hagyatkozom. Hiába nem akartam én sem annyi tápot benyomni, de rávitt a kényszer, mert az alga nem csökkent, hanem csak nőtt.
Nálam ez oldottam meg a gondot.

"Én is a foszfát nitrát szintre mertem elsőre gondolni , de ennyi táp mellet nem kéne neki 0nak lennie , de még kevésnek se."

Papó is és én is meglepődtünk amikor mértem folyamatosan, már 3x-os adagnál tartottunk, és semmi nitrát és foszfát nem volt a vízben.
A végére már 15ml ment a 3ml helyett, és akkor kezdett el megjelenni a nitrát és foszfát. Valszeg a talaj miatt lehetett.
Mostanra már visszaálltam 10ml napi makrora, de időnként mérek és változtatok ha kell.
A TPN-t meg épp most emeltem meg 10%-kal Papó javaslatára, mert a ludwigianak lyukacsosodnak a levelei.
Abból is a gyári 30ml helyett már 60ml-t adagolok, és lehet ez sem lesz elég.

2012. december 9., vasárnap 17:32

Kerry írta:
Icepeak írta:
Valami sajnos most nem kóser:(!!!!!

Az alga folyamatosan támad. Kezdjük a legzavaróbbal.

1. Zöld pont alga az üvegen. Mióta megy az akva nem tudok vele mit kezdeni. Zavaró nagyon főleg üvegtakarítás után 5 nappal. Szinte már be se látok az akvába. Nem tudok rá jönni mi lehet az oka.

2. Barna alga a cuban. Ezt nem tudom hova tenni. Barna alga tapasztalataim alapján a kevés fény hatására alakul ki. Hát ezt most megcáfolom. Szűrőt kitakarítottam 1 hétig úgy tűnt ,hogy vége , de most megint rákapcsolt.

3. Szürke és zöld ecset alga a blyxan. A levelek végén és közepén találhatók. Mocsok mód elburjánzott. Kicsik kb 3mm. Nem hatott rá a carbo se... Lefeleztem a blyxák leveleit.

4. Olajos réteg a vízfelszínen indítás óta!!!

A növények jól érzik magukat. Cuba nő mint a veszedelem. Blyxa szépen vörösödik és hozza az új töveket. RC-k szaporodnak. Egy furcsaságra lettem csak figyelmes , hogy a sziámi alagaevők (2db) teljesen máshogy viselkednek. Eddig mindig szem előtt voltak keresgéltek és kergették egymást. De most:( Az egyik kiugrott a másik is el van búúúva:( Nagyon félve mozog és szinte egész nap 1 helyben van. Amanok jól érzik magukat illetve a vörös neonok is. Szerintetek mi lehet a probléma?

Nekem a filmréteg több hónap után tűnt csak el, és néha vissza köszön. Talán azóta van kevésbé, hogy megnőttek a növények és dúsabb az akvárium.
Az algásodás (ami nálam nagyon durva volt), a tápozás emelésével oldódott meg elég radikális mértékben. De csak a mérések alkalmával derült ki, hogy nincs foszfát és nitrát.
A héten a kis akváriumomból mind a két siamensis-em kiugrott és elpusztult, mert reggelre találtam csak meg őket a padlón.
A zöld algával én is küzdök, most épp az áramlást vettem lejjebb, mert azt vettem észre, hogy gyorsabban szaporodott amikor nagyobb volt a flow. Most egy kicsit mintha megállt volna.

Tápozáson már nem akarok emelni. Nem EI szerint tápozok. A TPN gyári javaslatának a 3x adagolom (15ml) TF macro ajánlásának a 6x adom. CO2 bőséggel megy DC lime zöld enyhén sárgás , a bubik az akva teljes hosszán és szélességén végig vándorolnak . Világítás 30W power led 3000lumennel 19centire az akvától kb 60W neonnak felel meg. Én is a foszfát nitrát szintre mertem elsőre gondolni , de ennyi táp mellet nem kéne neki 0nak lennie , de még kevésnek se. Az áramlásom nagyon vissza van fogva. Tetra ex700 szűri de a vízhozama kb 250liter. Nem a csapon folytottam hanem megtömtem perlonnal. Talán régi már a szűrő közeg. Volt már takarítva , kifőzve , de akkoris eltömődik egy idő után.

2012. december 9., vasárnap 16:33

Icepeak írta:

1. Zöld pont alga az üvegen. Mióta megy az akva nem tudok vele mit kezdeni. Zavaró nagyon főleg üvegtakarítás után 5 nappal. Szinte már be se látok az akvába. Nem tudok rá jönni mi lehet az oka.

2. Barna alga a cuban. Ezt nem tudom hova tenni. Barna alga tapasztalataim alapján a kevés fény hatására alakul ki. Hát ezt most megcáfolom. Szűrőt kitakarítottam 1 hétig úgy tűnt ,hogy vége , de most megint rákapcsolt.

3. Szürke és zöld ecset alga a blyxan. A levelek végén és közepén találhatók. Mocsok mód elburjánzott. Kicsik kb 3mm. Nem hatott rá a carbo se... Lefeleztem a blyxák leveleit.

A növények jól érzik magukat. Cuba nő mint a veszedelem. Blyxa szépen vörösödik és hozza az új töveket. RC-k szaporodnak. Egy furcsaságra lettem csak figyelmes , hogy a sziámi alagaevők (2db) teljesen máshogy viselkednek. Eddig mindig szem előtt voltak keresgéltek és kergették egymást. De most:( Az egyik kiugrott a másik is el van búúúva:( Nagyon félve mozog és szinte egész nap 1 helyben van. Amanok jól érzik magukat illetve a vörös neonok is. Szerintetek mi lehet a probléma?

Nekem a filmréteg több hónap után tűnt csak el, és néha vissza köszön. Talán azóta van kevésbé, hogy megnőttek a növények és dúsabb az akvárium.
Az algásodás (ami nálam nagyon durva volt), a tápozás emelésével oldódott meg elég radikális mértékben. De csak a mérések alkalmával derült ki, hogy nincs foszfát és nitrát.
A héten a kis akváriumomból mind a két siamensis-em kiugrott és elpusztult, mert reggelre találtam csak meg őket a padlón.
A zöld algával én is küzdök, most épp az áramlást vettem lejjebb, mert azt vettem észre, hogy gyorsabban szaporodott amikor nagyobb volt a flow. Most egy kicsit mintha megállt volna.

2012. december 9., vasárnap 16:18

2012. december 9., vasárnap 13:38
Adminisztrátor

Icepeak írta:
Nem bírtam tovább. Féltem ,hogy felszakad ígyhát újra megnyírtam!:) Nagyon vastagra megnőtt ismét. 10nap alatt 4cm vastagra, pedig talaj szintig nyírtam ezelőtt. Nagyon szapora egy növény:D:D Alul ismét berohadt egy picit , de már egyből rárontottak a rákok és a rókák:) Holnap a vágás miatt ismét vízcsere.

Ezért vízalatti kertészkedés :D

2012. december 4., kedd 20:58
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 263 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 27  Következő