Pontos idő: 2024. november 30., szombat 4:30

Hozzászólás a témához  [ 263 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 27  Következő
 FlashBack 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor

Icepeak írta:
És mit tudok vele kezdeni?:D Gondolom akkor miatta hártyás a vízfelszínem:S De viszont a víz nem büdös!

Miért kellene büdösnek lennie ? :D
Gyere be holnap.

2012. október 24., szerda 18:04

És mit tudok vele kezdeni?:D Gondolom akkor miatta hártyás a vízfelszínem:S De viszont a víz nem büdös!

2012. október 24., szerda 17:52
Adminisztrátor

Icepeak írta:
Helyzetjelentés!!! Este fél7kor a TropicalFish forumán!

24. napját éli az akvárium. Még mindig küzdök ezzel a zöld haj szerű algával. Nem tudtam még a mái napig azonosítani remélem nektek sikerül. Beszereztem még +2db amano garnit így már van 4 , illetve kb 15db rc + a mai nap 2db sziámi algaevő költözött az akvába. Szépen dézsmálják az algát. Remélhetőleg a kis csapat eltakarítja az algát. Nem tudok rájönni mi lehet az alga kiváltó oka. A világítás tökéletes 5000k 30W 18cm magasan 3000lumen(led) , tápozás tpn heti 5ml, macro napi 1ml co2 adagolva bőségesen. Szűrő kezd beállni. A benne lévő perlon már barna így már biológia szűrés van.

Valakinek vmi ötlet?

Ez nem alga , hanem cyano baktérium.

2012. október 24., szerda 17:51

Helyzetjelentés!!! Este fél7kor a TropicalFish forumán!

24. napját éli az akvárium. Még mindig küzdök ezzel a zöld haj szerű algával. Nem tudtam még a mái napig azonosítani remélem nektek sikerül. Beszereztem még +2db amano garnit így már van 4 , illetve kb 15db rc + a mai nap 2db sziámi algaevő költözött az akvába. Szépen dézsmálják az algát. Remélhetőleg a kis csapat eltakarítja az algát. Nem tudok rájönni mi lehet az alga kiváltó oka. A világítás tökéletes 5000k 30W 18cm magasan 3000lumen(led) , tápozás tpn heti 5ml, macro napi 1ml co2 adagolva bőségesen. Szűrő kezd beállni. A benne lévő perlon már barna így már biológia szűrés van.

Valakinek vmi ötlet?

Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

2012. október 24., szerda 17:44
Adminisztrátor

Icepeak írta:
Gabibá holnap nyitva lesz a bolt?

12 óra 00 percig 8-)

2012. október 21., vasárnap 19:00

Gabibá holnap nyitva lesz a bolt?

2012. október 21., vasárnap 18:46

N-dee köszönök mindent:) Megint okosabb lettem! Még van egy kis tpn , amint elfogy berendelek egy kis adag tápot tőletek! :) Köszönöm mégegyszer!

2012. október 18., csütörtök 18:40

Icepeak írta:
A tropica ajánlása az ,hogy heti 5ml/50l. De ez szerintem nem jó minden esetben.

Ezt írtam az előbbi hsz-ban. Minden minőségi tápnak jól használható a gyári adagolása, átlagosnak mondható körülmények között. Szélsőségesebb esetekben természetesen szükséges lehet a mennyiségek pontosabb beállítása. A szélsőségesnek mondható esetek közül a tiéd(kevés, lassan növő növény) az, ami nem teszi különösebben indokolttá a gyári adagolás változtatását, maximum csak spórolási szempontból. A jól működő tápozásnál nem a mennyiségeken van a nagyobb hangsúly, hanem az elemek megfelelő arányán. Azzal, ha nagyobb mennyiségben vannak jelen a tápanyagok a szükségesnél, nem okozol különösebb kárt, ha az arányuk is megfelelő. Jó példa erre az EI, amit éveken keresztül használtam én is sikeresen. Ha betartod a gyárilag javasolt vízcseréket és mennyiségeket, akkor túladagolástól sem kell tartanod, még akkor sem, ha csak kövek lennének az akváriumban.

Mint írtam, természetesen gazdaságosság szempontjából csökkenthető az adagolás az esetedben, de ez már több veszélyt rejt magában, mint a gyári adagolás használata. A csökkentést kb 2-3 hetes időközönként(ennyi idő minimálisan szükséges, hogy szemmel látható változás történjen a növényeken) érdemes elvégezni és csak kis mennyiségekben. Ki lehet hegyezni a mennyiségeket a szükséges minimumokra, de ez hosszas folyamat, mert ha valamelyik elemből 0-ra futsz, akkor az bizony már egy másik felszívódását fogja gátolni és jönnek a hiánytünetek, sárgulás, rothadás, ami vonzza maga után a túlzott ammónia termelést. Az algák pedig a növények és a szűrés által már kezelhetetlen ammónia többlettől fognak bedurranni, nem pedig a tápanyagfeleslegtől.

Icepeak írta:
A cuba szerintem nem tud annyi tápot elhasználni és élraktározni mint a stemek meg a többi , így soknak ítélem az 5ml/het adagolást. Most 2,5ml tropica táp megy bele hetente vízcserekor és napi szintem kap 1ml gabibá féle "macro" tápot. Nem érzem kevésnek , de soknak se. Lehet bőven el tudnának még a növények 2* ennyit is használni vagy akár raktározni ,de lehet ,hogy nem és csak feleslegesen öntöm bele ami az alga használ fel.

A mikrotápoknál nem véletlen a heti adagolás. A mikroelemeket a növények viszonylag hosszú távon és igen jól képesek raktározni, az esetleges felesleget, meg a vízcserékkel úgyis megoldod. Ahogy írtam, inkább legyen mindenből több, mint egyből hiány... A makroelemekkel(főleg a nitrogénnel) már más a helyzet, ezeket a növények nem tudják hosszú távon raktározni és növekedési intenzitástól függően, igen gyorsan fel is tudják használni a rendelkezésre álló mennyiségeket. Éppen ezért célszerű a makro napi szintű adagolása és szemben a mikro tápokkal itt nem igazán javasolt a szintek túlzott minimumra való kihegyezése, mert hamar nagy gubancot tud okozni.

Egyébként sokan a növények, levelek sárgulását tévesen első körben a vas hiányának tudják be, pedig az esetek 90%-ban a nitrogénhiány a felelős érte. Természetesen a vas hiánya is okoz sárgulást, de ha a heti javasolt mikro adagolásokat betartjuk, akkor ennek minimális az esélye.

2012. október 18., csütörtök 18:16

R.I.P. TPN :pápá:

2012. október 18., csütörtök 13:40

Értem teljes mértékben azt amit mondani akarsz:) A növények tápanyagszükségletét már "talán" értem. Tudom ,hogy mi miből jön. Ezekkel már szerintem tisztában vagyok. Nekem most csak annyi problémám van ,hogy nincs más növényem mint cuba és nem is szeretnék mást. A tropica ajánlása az ,hogy heti 5ml/50l. De ez szerintem nem jó minden esetben. Az akváriumomban nincs steam növény ami ,úgy eszi a tápot mint egy BMW M5:) A cuba szerintem nem tud annyi tápot elhasználni és élraktározni mint a stemek meg a többi , így soknak ítélem az 5ml/het adagolást. Most 2,5ml tropica táp megy bele hetente vízcserekor és napi szintem kap 1ml gabibá féle "macro" tápot. Nem érzem kevésnek , de soknak se. Lehet bőven el tudnának még a növények 2* ennyit is használni vagy akár raktározni ,de lehet ,hogy nem és csak feleslegesen öntöm bele ami az alga használ fel. Igen tudom kéne venni teszteket... De szegény embert még az ág is húzza címszó alatt most nem tudom megtenni. Kénytelen vagyok így "tesztelgetve" végigmenni az egészen. És igen ,hogy miért akarok cserélni tápot?! Mivel a tropica ugyebár befejezte a régi tpn gyátást. Valamire váltani kell ,és ha már Gabibá ajánlotta akkor meg kéne próbálni , meg persze látom a te akváriumodat is szóval van referencia is! :):)

És majd elfeljtettem. Köszönöm és majd szükség lenne a táppal a tapasztalatokra:)

N-dee írta:
Icepeak írta:
Táp változtatáson gondolkodok. DRAK KramerDrak , DRAK Eudrakon N , DRAK Eudrakon P. Őket szeretném beszerezni. Mondjuk kéne csinálni folyamatosan vízteszteket ,hogy tudjam miből mennyi van már benne és mennyit kéne még adagolnom , de sajnos egy kisebb vagyont ki kéne akkor megint adnom érte:S Lehet N-dee kéne a tapasztalatod a tápokkal :)

Ha tutira akarsz menni és semmit nem akarsz a véletlenre bízni, akkor igazság szerint minden tápot folyamatos kontroll mérésekkel kellene használni, legyen az bármilyen gyártó lötyije. A minőségi tápok gyári adagolásai(betartva a megadott vízcserék gyakoriságát és mennyiségét) nagy általánosságban jól használhatók, de nem minden akváriumra lesznek igazak, mert rengeteg tényező van, ami egy adott akváriumban befolyásolják az optimális tápanyagszinteket.

Ezért javasoljuk mi is, ha valaki most ismerkedik a növényezéssel, akkor inkább méregessen az első időszakokban, mert hosszabb távon nem biztos, hogy drágább mulatság lesz mint, ha esetleg az algák vagy a hiánytünetek kinyírják az akváriumát. Viszont, ha valaki már rendelkezik egy kis tapasztalattal e téren és érez magában annyi rutint, hogy egy kis megfigyeléssel is ki tudja szúrni a durvább hibákat, az már nyugodtan szemre is be tudja hangolni a szükséges mennyiségeket.

A DRAK által javasolt gyári adagolást mi egy kicsit kibővítettük több akváriumtípusra, ezzel is támpontot adva, hogy adott akváriumhoz kb. milyen mennyiségek szükségesek, de természetesen ezeket sem lehet aranyszabályként kezelni. Ezeket a javaslatokat megtalálod a növénytápozási segédletben és itt azt is megtalálod, hogy mely tápokat lehet/érdemes kombinálni egymással.

A tápokat egyébként már teszteljük egy ideje(én április, Zoli már kicsit régebb óta, csak ő most átrendezte az akiját) és tökéletesen működnek, pedig csak minimális eltérések vannak a gyári javaslattól. Nálunk ugye ez még új termék, de külföldi fórumokon több akváriumot is találhatsz, amiket ezzel tápoznak nem kevésbé sikeresen.

Szóval, ha úgy gondolod, hogy áttérsz ezekre, akkor nagyon szívesen segítünk, ha valami nem nem tiszta, de ahogy wágner úr is mondta, ha van jól működő tápod akkor nem biztos, hogy indokolt a váltás...főleg, hogy vörös HC-t én sem tudok ígérni :roll:

papó, neked pedig külön köszönet a reklámért :mrgreen:

2012. október 18., csütörtök 12:42
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 263 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 27  Következő