Pontos idő: 2024. december 2., hétfő 7:16

Hozzászólás a témához  [ 89 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Következő
 Dutch style 
Szerző Üzenet

Az a kalcium - magnézium arány teljesen jó, ami a vizedben van. Azzal nem kell semmit csinálni, nem ez a probléma, mellélőttem.
(Azt meg főleg nem hiszem, hogy a talaj "kiszívja" a magnéziumot)

Azt viszont fenntartom hogy a EI fércmunka. Olyan érzésem van vele kapcsolatban, mint az amerikai kocsikkal. Erősek, erősek, de kanyarodni nem tudnak.
Egy iwagumiban, ahol egy relatív érzéketlen HCC-vel ültetik körül a köveket (majd megtapsolják az alkotást, hogy mekkora lett) , ez a módszer nagyjából ok is. Ha meg jön egy-két alga, úgyis mindegy, megnyírjuk hetente...(bár mintha a fent említett szaktárs brasiliensisét is tarra kellett volna vágni alga miatt a "teljesen jól" működő EI ellenére is..)

Diplomamunka pedig nem mond semmit, főleg nem egy amerikaitól. Nézdd meg a veszprémi/keszthelyi/stb "egyetemen" milyen diplomamunkákat írnak turizmus-vendéglátás szakon. Azokat is diplomamunkának nevezik...

Jahh és ha már az off-topicnál tartunk (elnézést érte) az EI arra lett kitalálva, hogy ne kelljen méregetni a tápanyagok fogyását. (Ezzel remélem mindenki egyetért, valamint azzal is, hogy az elméletileg legjobb tápozás az lenne, hogy megmérnéd minden nap miből mennyi fogyott, és visszatápoznád) Ez a módszer pénz,(nem kell teszt) és idő(nem kell méricskélni) spórolására lett kitalálva.

Kérdem én: hogyan egyeztethető össze morálisan egy spórolós megoldás azzal, hogy az akváriumunk alatt ott figyel két darab 2080-as Eheim, és az egész akvárium Optiwhite üvegből van ragasztva, majd felette egy értékénél jóval felárazott ADA lámpa szórja a fényt?

Nézeteim szerint sehogy. (és megint visszatérünk az amerikai kocsikhoz... erős, erős, de nem kanyarodik... Tudom, én nem értem én ezt a világot, az amerikai kocsikat is vették anno elég sokan, és veszik most is...)

És ne támadjatok légy szíves, nem a 2080-sal van a bajom, sem az optival, mindegyiket jó dolognak tartom.

http://borosgabor.blogspot.de/
http://www.flickr.com/photos/borosgabor1984

2012. január 24., kedd 17:27
Profil Honlap
Adminisztrátor

Nem hiszem , hogy a talaj problémája lenne , hiszen én is nagy megelégedéssel használom : lásd Tac.
A quarc homokot még mindig jobbnak tartom , bár nem olyan gyors a növekedés , de sokkal-sokkal tartósabb és kezelhetőbb.
Más Nálad a probléma.
Emeld meg a KH-t 6 ra a Ph se legyen 7 alatt és el fog tűnni az alga.

2012. január 24., kedd 16:46

Köszönöm az oktatást,így négy év EI után is jó átismételni ;)
Szóval értem én amit mondasz kedves kolléga.A budapesti víz magnéziumtartalma 30,a kalciumé 134 szokott lenni,az kis hunyorítással belefér még az 1:4-be.

Más.Ugyan anno vérre menő vitáim voltak Keymakerrel az EI használhatóságával kapcsolatban,mégis azért azt nem mondanám,hogy Tom Barr, az EI szülőatyja aki még a diplomamunkáját is ebből írta,egy fércmunkát végzett volna.No meg számos gyönyörű aki is ezt támasztja alá.Én azt vallom,hogy ennek a rendszernek a finomhangolására van szükség a saját akváriumunk,vizünkhöz képest.Az EI csak akkor számolhatna a ca-mg arányokkal és adagolással,ha ez egy szigorúan nullás ozmó vízre lenne kifejlesztve.

Évek óta alkalmazom e rendszert.Sosem volt vele fonal alga problémám.Most ezzel a talajjal,mely folyamatosan visszalágyítja a vizemet,el tudom képzelni a ca-mg arányának eltolódását mint kiváltó okot.Már csak meg kéne mérnem....

Köszönöm az ötletet még egyszer. :)

2012. január 24., kedd 15:14

akkor kezdjük az alapoknal:

KH: Ez a meröszam a karbonatkemenyseget takarja, azaz az oldott hidrokarbonatokat. Ezeknek az anyagoknak a növenyekre gyakorolt hatasa nem komolyan jelentös, inkabb a halaknal fontos, valamint a viznel, mint PH puffer, mely megakadalyozza, hogy túlságosan savas vagy lúgos állapot alakuljon ki.

GH:A víz úgynevezett osszkeménységét a különféle kalcium- és magnéziumsók okozzák.

Ez azt jelenti, hogy amit te allitasz, hogy 10-15GH nal nem kell foglalkozni a Magnezium szinttel, az helytelen! Nem tudod, hogy ez a 10-15 GH milyen összetetelü. Csak Ca ionokat tartalmaz, vagy Mg ionokat is. Es ha megis vann benne Mg milyen aranyban a Ca-hoz kepest.

Ezert irtam le mar többször is, a Keymaker altal agyonfavorizalt EI inakbb egy fercmunka, mint egy mindig es minden körülmenyek között müködö tapozas. Az EI-vel nem, vagy csak minimalis mertekben potolod a Mg veszteseget,mert arra hagyatkozol, hogy a vizcserekkor a vizedben megfelelö mertekben vannak ezek jelen (es megfelelö aranyban egymashoz). Magyarorszagon (ugy mint Közep-Europaban) sajnos nem ez a helyzet, erösen el van tolodva ez az arany a Ca fele.
Kerdezd meg a vizmüveket, milyen aranyban vannak a vizedben jelen ezek a MG es Ca sok.

Ezzel meg is valaszoltam a kerdesedet, semmi nem okozta az eltolodast, hanem a csapvized/ozmovized eleve nem volt megfelelö, es ezt a "nem megfelelöseget" nem kompenzaltad az EI-vel, mert az arra alkalmatlan/kevesbe alkalmas

2012. január 24., kedd 13:00
Profil Honlap

check írta:
ppm/hét???
ppm= koncentráció (pl.:mg/l)
Akkor most mennyit is hetente?
Csak mert tanulni szeretnék én is belőle.... (szintén égetett agyagtalaj, szintén extrém tápozás...) :pápá:

Igen, nemzetközi mértékegység,a koncentrációt jelölik vele.
Tom Barr is így szokta jelölni,de az egyszerűség kedvéért mg/hét is jó.
ha az általam adagolt UKAPS-os metódust használom,akkor ennyit viszek be hetente.
Keymaker táblázatával számolva is kb.20-25ppm a heti adagolt nitrát.

2012. január 24., kedd 12:03

Szia Zsotyi!
Gyönyörű az akvárium, gratulálok!!

A tápozásodat illetően, ezt nem igazán értem:
zsotyi írta:
A tápozásom a következő:
(NO3) 20ppm/hét
(K) 30ppm/hét
(PO4) 3ppm/hét
(Fe) 0.5ppm/hét

ppm/hét???
ppm= koncentráció (pl.:mg/l)
Akkor most mennyit is hetente?
Csak mert tanulni szeretnék én is belőle.... (szintén égetett agyagtalaj, szintén extrém tápozás...) :pápá:

2012. január 24., kedd 7:45

novenyesakvariumok írta:
úgy elég nehéz kideríteni, ha nem tudod mérni...
próbáld meg keserűsóval emelni a magnézium szintet.
patikában kapható
Az elején tennék bele 2 grammot a 180 literbe(felmelegített vízben előre feloldva)
aztán heti egy vízcsere 75 liter lecserélésével. Ebbe a 75 literbe 1,5 gramm keserűsó kerül.
Ha ez a probléma, akkor a második vízcsere(harmadik adagolás) után meg fog állni az ecsetalga növekedése

Asszem van még itthon a Sears-Conlin tápos időszakomból egy kis keserűsó. :)
Igazából a mg-kalcium szinttel elvileg nem kellene foglalkozni 10-15GH-s víznél,legalábbis az EI szerint.Szerinted mi lehet az oka az arány eltolódásának?

2012. január 24., kedd 6:41

papó írta:
Nem tudsz valami víz paramétereket ?

Amit tudok mérni:
GH 8-10 közt
KH.4-5
Ph 6,8-7,0
Nitrát 20mg
Vas 0,5mg
Ammonia: 0

A tápozásom a következő:
(NO3) 20ppm/hét
(K) 30ppm/hét
(PO4) 3ppm/hét
(Fe) 0.5ppm/hét

2012. január 24., kedd 6:37

papó írta:
Nagyon sok talajt kipróbáltam már és szerintem a Pro soil a legjobbak között van , ha nem a legjobb.
Az ecset algát pár nap alatt kiírtja a L.carbó a fonált meg a mollik.

A mollykon én is gondolkodtam,de igazából nem tüneti kezelést akarok,hanem a kiváltó okot megszüntetni.A Liqui carbo-t nem próbáltam még,egyre kíváncsibb vagyok rá,itt sok jót hallok róla.
Köszönöm a tanácsot!

2012. január 24., kedd 6:26

úgy elég nehéz kideríteni, ha nem tudod mérni...
próbáld meg keserűsóval emelni a magnézium szintet.
patikában kapható
Az elején tennék bele 2 grammot a 180 literbe(felmelegített vízben előre feloldva)
aztán heti egy vízcsere 75 liter lecserélésével. Ebbe a 75 literbe 1,5 gramm keserűsó kerül.
Ha ez a probléma, akkor a második vízcsere(harmadik adagolás) után meg fog állni az ecsetalga növekedése

2012. január 23., hétfő 17:55
Profil Honlap
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 89 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Következő