|
Pontos idő: 2024. december 2., hétfő 7:16
|
Szerző |
Üzenet |
novenyesakvariumok
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 16:16 Hozzászólások: 846
|
Az a kalcium - magnézium arány teljesen jó, ami a vizedben van. Azzal nem kell semmit csinálni, nem ez a probléma, mellélőttem. (Azt meg főleg nem hiszem, hogy a talaj "kiszívja" a magnéziumot)
Azt viszont fenntartom hogy a EI fércmunka. Olyan érzésem van vele kapcsolatban, mint az amerikai kocsikkal. Erősek, erősek, de kanyarodni nem tudnak. Egy iwagumiban, ahol egy relatív érzéketlen HCC-vel ültetik körül a köveket (majd megtapsolják az alkotást, hogy mekkora lett) , ez a módszer nagyjából ok is. Ha meg jön egy-két alga, úgyis mindegy, megnyírjuk hetente...(bár mintha a fent említett szaktárs brasiliensisét is tarra kellett volna vágni alga miatt a "teljesen jól" működő EI ellenére is..)
Diplomamunka pedig nem mond semmit, főleg nem egy amerikaitól. Nézdd meg a veszprémi/keszthelyi/stb "egyetemen" milyen diplomamunkákat írnak turizmus-vendéglátás szakon. Azokat is diplomamunkának nevezik...
Jahh és ha már az off-topicnál tartunk (elnézést érte) az EI arra lett kitalálva, hogy ne kelljen méregetni a tápanyagok fogyását. (Ezzel remélem mindenki egyetért, valamint azzal is, hogy az elméletileg legjobb tápozás az lenne, hogy megmérnéd minden nap miből mennyi fogyott, és visszatápoznád) Ez a módszer pénz,(nem kell teszt) és idő(nem kell méricskélni) spórolására lett kitalálva.
Kérdem én: hogyan egyeztethető össze morálisan egy spórolós megoldás azzal, hogy az akváriumunk alatt ott figyel két darab 2080-as Eheim, és az egész akvárium Optiwhite üvegből van ragasztva, majd felette egy értékénél jóval felárazott ADA lámpa szórja a fényt?
Nézeteim szerint sehogy. (és megint visszatérünk az amerikai kocsikhoz... erős, erős, de nem kanyarodik... Tudom, én nem értem én ezt a világot, az amerikai kocsikat is vették anno elég sokan, és veszik most is...)
És ne támadjatok légy szíves, nem a 2080-sal van a bajom, sem az optival, mindegyiket jó dolognak tartom.
|
2012. január 24., kedd 17:27 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Nem hiszem , hogy a talaj problémája lenne , hiszen én is nagy megelégedéssel használom : lásd Tac. A quarc homokot még mindig jobbnak tartom , bár nem olyan gyors a növekedés , de sokkal-sokkal tartósabb és kezelhetőbb. Más Nálad a probléma. Emeld meg a KH-t 6 ra a Ph se legyen 7 alatt és el fog tűnni az alga.
2012. január 24., kedd 16:46 |
|
|
zsotyi
|
Köszönöm az oktatást,így négy év EI után is jó átismételni Szóval értem én amit mondasz kedves kolléga.A budapesti víz magnéziumtartalma 30,a kalciumé 134 szokott lenni,az kis hunyorítással belefér még az 1:4-be. Más.Ugyan anno vérre menő vitáim voltak Keymakerrel az EI használhatóságával kapcsolatban,mégis azért azt nem mondanám,hogy Tom Barr, az EI szülőatyja aki még a diplomamunkáját is ebből írta,egy fércmunkát végzett volna.No meg számos gyönyörű aki is ezt támasztja alá.Én azt vallom,hogy ennek a rendszernek a finomhangolására van szükség a saját akváriumunk,vizünkhöz képest.Az EI csak akkor számolhatna a ca-mg arányokkal és adagolással,ha ez egy szigorúan nullás ozmó vízre lenne kifejlesztve. Évek óta alkalmazom e rendszert.Sosem volt vele fonal alga problémám.Most ezzel a talajjal,mely folyamatosan visszalágyítja a vizemet,el tudom képzelni a ca-mg arányának eltolódását mint kiváltó okot.Már csak meg kéne mérnem.... Köszönöm az ötletet még egyszer.
_________________ ,
|
2012. január 24., kedd 15:14 |
|
|
novenyesakvariumok
|
akkor kezdjük az alapoknal:
KH: Ez a meröszam a karbonatkemenyseget takarja, azaz az oldott hidrokarbonatokat. Ezeknek az anyagoknak a növenyekre gyakorolt hatasa nem komolyan jelentös, inkabb a halaknal fontos, valamint a viznel, mint PH puffer, mely megakadalyozza, hogy túlságosan savas vagy lúgos állapot alakuljon ki.
GH:A víz úgynevezett osszkeménységét a különféle kalcium- és magnéziumsók okozzák.
Ez azt jelenti, hogy amit te allitasz, hogy 10-15GH nal nem kell foglalkozni a Magnezium szinttel, az helytelen! Nem tudod, hogy ez a 10-15 GH milyen összetetelü. Csak Ca ionokat tartalmaz, vagy Mg ionokat is. Es ha megis vann benne Mg milyen aranyban a Ca-hoz kepest.
Ezert irtam le mar többször is, a Keymaker altal agyonfavorizalt EI inakbb egy fercmunka, mint egy mindig es minden körülmenyek között müködö tapozas. Az EI-vel nem, vagy csak minimalis mertekben potolod a Mg veszteseget,mert arra hagyatkozol, hogy a vizcserekkor a vizedben megfelelö mertekben vannak ezek jelen (es megfelelö aranyban egymashoz). Magyarorszagon (ugy mint Közep-Europaban) sajnos nem ez a helyzet, erösen el van tolodva ez az arany a Ca fele. Kerdezd meg a vizmüveket, milyen aranyban vannak a vizedben jelen ezek a MG es Ca sok.
Ezzel meg is valaszoltam a kerdesedet, semmi nem okozta az eltolodast, hanem a csapvized/ozmovized eleve nem volt megfelelö, es ezt a "nem megfelelöseget" nem kompenzaltad az EI-vel, mert az arra alkalmatlan/kevesbe alkalmas
|
2012. január 24., kedd 13:00 |
|
|
zsotyi
|
check írta: ppm/hét??? ppm= koncentráció (pl.:mg/l) Akkor most mennyit is hetente? Csak mert tanulni szeretnék én is belőle.... (szintén égetett agyagtalaj, szintén extrém tápozás...) Igen, nemzetközi mértékegység,a koncentrációt jelölik vele. Tom Barr is így szokta jelölni,de az egyszerűség kedvéért mg/hét is jó. ha az általam adagolt UKAPS-os metódust használom,akkor ennyit viszek be hetente. Keymaker táblázatával számolva is kb.20-25ppm a heti adagolt nitrát.
_________________ ,
|
2012. január 24., kedd 12:03 |
|
|
check
Csatlakozott: 2011. szeptember 29., csütörtök 14:41 Hozzászólások: 53 Tartózkodási hely: Dunaújváros
|
Szia Zsotyi! Gyönyörű az akvárium, gratulálok!! A tápozásodat illetően, ezt nem igazán értem: zsotyi írta: A tápozásom a következő: (NO3) 20ppm/hét (K) 30ppm/hét (PO4) 3ppm/hét (Fe) 0.5ppm/hét ppm/hét??? ppm= koncentráció (pl.:mg/l) Akkor most mennyit is hetente? Csak mert tanulni szeretnék én is belőle.... (szintén égetett agyagtalaj, szintén extrém tápozás...)
|
2012. január 24., kedd 7:45 |
|
|
zsotyi
|
novenyesakvariumok írta: úgy elég nehéz kideríteni, ha nem tudod mérni... próbáld meg keserűsóval emelni a magnézium szintet. patikában kapható Az elején tennék bele 2 grammot a 180 literbe(felmelegített vízben előre feloldva) aztán heti egy vízcsere 75 liter lecserélésével. Ebbe a 75 literbe 1,5 gramm keserűsó kerül. Ha ez a probléma, akkor a második vízcsere(harmadik adagolás) után meg fog állni az ecsetalga növekedése Asszem van még itthon a Sears-Conlin tápos időszakomból egy kis keserűsó. Igazából a mg-kalcium szinttel elvileg nem kellene foglalkozni 10-15GH-s víznél,legalábbis az EI szerint.Szerinted mi lehet az oka az arány eltolódásának?
_________________ ,
|
2012. január 24., kedd 6:41 |
|
|
zsotyi
|
papó írta: Nem tudsz valami víz paramétereket ? Amit tudok mérni: GH 8-10 közt KH.4-5 Ph 6,8-7,0 Nitrát 20mg Vas 0,5mg Ammonia: 0 A tápozásom a következő: (NO3) 20ppm/hét (K) 30ppm/hét (PO4) 3ppm/hét (Fe) 0.5ppm/hét
_________________ ,
|
2012. január 24., kedd 6:37 |
|
|
zsotyi
|
papó írta: Nagyon sok talajt kipróbáltam már és szerintem a Pro soil a legjobbak között van , ha nem a legjobb. Az ecset algát pár nap alatt kiírtja a L.carbó a fonált meg a mollik. A mollykon én is gondolkodtam,de igazából nem tüneti kezelést akarok,hanem a kiváltó okot megszüntetni.A Liqui carbo-t nem próbáltam még,egyre kíváncsibb vagyok rá,itt sok jót hallok róla. Köszönöm a tanácsot!
_________________ ,
|
2012. január 24., kedd 6:26 |
|
|
novenyesakvariumok
|
úgy elég nehéz kideríteni, ha nem tudod mérni... próbáld meg keserűsóval emelni a magnézium szintet. patikában kapható Az elején tennék bele 2 grammot a 180 literbe(felmelegített vízben előre feloldva) aztán heti egy vízcsere 75 liter lecserélésével. Ebbe a 75 literbe 1,5 gramm keserűsó kerül. Ha ez a probléma, akkor a második vízcsere(harmadik adagolás) után meg fog állni az ecsetalga növekedése
|
2012. január 23., hétfő 17:55 |
|
|