Pontos idő: 2024. november 30., szombat 5:51

Hozzászólás a témához  [ 89 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Következő
 Dutch style 
Szerző Üzenet

Elég makacs vagyok,sok dolgot egyedül kellett megoldanom az életben,hát fafejűként ezt is egyedül akartam.
Másrészt mostanában elég szűk a mozgásterem az akvarisztikában,így csak kisebb lépéseket tudok tenni,azokat is csak lassan,ezért is nem okoskodtam annyit.
Az akit naponta tápozom,jelenleg csak Kálium-szulfátot kap és micro keveréket,plusz carbo.A víz itt alapból 10-es nitrátot mutat.Már amennyire a sera tesztnek/vízműnek hinni lehet....

2013. január 1., kedd 16:03
Adminisztrátor

BUÉK Zsotyi !

Nagyon klassz , hogy "életjelet" adsz magadról !
Ahogy visszaolvastalak , igazán nem értem , hogy ha a problémák nem szűntek meg akkor miért vonultál vissza "csendes magányodba" :D

"a Redfield ratio szerint gondolkodtam tovább.Ezért jelenleg nitrátot nem adagolok,sőt még foszfát sem nagyon kell (Nitrátom 10-20 körül,foszfát,0,25-0,5 hét végére,ötvenes vízcserékkel) csak kálium-szulfát és Liqui Carbo,nomeg micro elem keverék megy."
A Redfield ratio t mindíg "szentírásnak "tekintettem.

"Nitrátom 10-20 körül,foszfát,0,25-0,5 hét végére,ötvenes vízcserékkel) "
Nem tudom mit adagolsz , de a nitrátnak lejjebb kellene lennie ha egy héten egyszer tápozol.

"szalicil sav-ból készült oldatot kap az aki (ebből készül sok algaölő termék)"
ezt nem írom alá :kocka:
Az okokat együtt tuti kiderítjük.
Van olyan akváriumom amit negyedjére indítok újra .
Számomra érhetetlen okok miatt az ötödik héttől kezdve nem fejlődik tovább.
Most következik , hogy a helyiségben máshová fogom elhelyezni ...
Valóban nincs teljesen algamentes akvárium , kivétel a Bevié , de az ugye csak erősíti a szabályt

2013. január 1., kedd 15:42

SlyChocolate írta:
zsotyi írta:
én olyan fórumon nőttem fel,ahol lúzernek érzed magad ha algásodsz,ezt még le kell vetkőzzem.

Rákérdezhetek?

Inkább hagyjuk,ez csak az én paranoiám. :ezkesz:

2013. január 1., kedd 13:37

N-emy írta:
, sosem az algamentességre kell törekedni ,inkább egyfajta egyensúly kialakítására. :twisted: .

Ez így van.
Anno ezt így tanultam
"Algamentes akvárium nem létezik!
Aki mást állít hazudik!
Nem kiirtani kell az algákat, hanem kordában tartani őket"
Remélem pontosan idéztem...

2013. január 1., kedd 12:41

zsotyi írta:
én olyan fórumon nőttem fel,ahol lúzernek érzed magad ha algásodsz,ezt még le kell vetkőzzem.

Rákérdezhetek?

2013. január 1., kedd 12:35

zsotyi írta:
SlyChocolate írta:
Mi újság az akival?
Rég nem posztoltál semmit, lassan már egy év is eltelt...
...hogy stílszerű legyek.
:D

Hát igen,kicsit lemaradtam a dolgokkal ezen az oldalon.Mivel az akvaristán van munkám is,egyszerűen nem értem rá még ott sem az aki postolására.
Papót sokat zaklattam az akváriummal kapcsolatban.(ezúton is külön köszönet neki az önzetlenségéért és segítőkészségéért.)Tapasztaltnak gondoltam magam,de egy ecset és fonalalga invázió szinte tönkre tette az egész akit.Bármihez nyúltam csak rontott a helyzeten,pedig kezdetben acsodapor is használt,aztán mintha minden csak rontott volna a helyzeten.Pedig ugyanolyan volt minden mint mikor csípőből ment minden...

Az Aquatic Nature pro soil-t nagyon megutáltam,bár papó azt mondta ne cseréljem le,én mégis kidobtam.Tavaly október végén szétszedtem az egészet.

Mivel anyagi okokból csak a maradékból dolgozhattam,így természetes volt,hogy az algát továbbhoztam ebbe a verzióba is.

Amin változtani tudtam,az a Sacem 1500-ast lecseréltem egy halkabb Atman 3338-ra,a kínai üvegdifiket egy ista 3-in 1 műanyagra.Kapott plusszként egy belső nagy szivacsos 500l/órás Atman at201-t is.Ez a difi co2-jét is elkeveri egyben. A talaj Sat sóder lett,alá JBL aquabasis került.A lávakő dekor helyett folyami "kavicsok" kerültek be melyek jobban mennek a talajhoz.

A tápozásnál próbáltam elfelejteni az EI-s berögződéseket,inkább a Redfield ratio szerint gondolkodtam tovább.Ezért jelenleg nitrátot nem adagolok,sőt még foszfát sem nagyon kell (Nitrátom 10-20 körül,foszfát,0,25-0,5 hét végére,ötvenes vízcserékkel) csak kálium-szulfát és Liqui Carbo,nomeg micro elem keverék megy.

Az algakarate még most is megy,bár mostmár úgy látom kezdek kilábalni belőle.Az indítás után szépen kiszőrösödött....Nem jött diatom ami minden új setup velejárója,ááá....Szép szőrös gyepem lett az előtérben,ott ahol az esőztető alábuktatja vizet.Persze túl nagy az áramlás ott jön az ecset mondanák sokan.Az esőztető kiugrott,kapott egy lillypipe-ot.És lám....még szarabb lett minden.

Ekkor döntöttem úgy,hogy ezt az EI-s tápozást átgondolom kicsit....Fő csapásirányok a tápozás arányainak redfield szerinti hangolása,valamelyest csökkentettem a világítást (7 órára).Liqui carbó injekciós kezelés majd minden nap.Hetente a vízcsere után szalicil sav-ból készült oldatot kap az aki (ebből készül sok algaölő termék)

Eddig úgy tűnik takarodót fújt az ecset,meg a fonal is,de eltart még egy ideig a harc.

Kicsit szégyeltem is,hogy ennyi év és tapasztalat után ennyit kell kínlódjak úgy,hogy igazán az okokra a mai napig nem jöttem rá...

Mivel épp tegnap metszettem,meg a mohákat is meg kellett kopasszam,így nem egy díjnyertes az aki képe,de megpróbálok majd képeket lőni.Előre bocsájtom:ez nem egy aquascape aki,csak egy átlagos növényes szobadísze (szeretne lenni)

Most pótoltad a kihagyást.
Köszi az írást elég kimerítő választ adott mindenre.

2013. január 1., kedd 12:33

N-emy írta:
B.Ú.É.K. Zsotyi ! Örülök ,hogy ismét megtisztelted a jelenléteddel a fórumot.
Az algákkal sztem pedig a legtöbben így vagyunk, sokáig algamentesen és zökkenőmentesen tudjuk üzemeltetni az akváriumunkat, majd egyszer csak hirtelen a semmiből felbukkan az alga megkeserítve az életünket. Ez is olyan mint maga az élet ,minden nap fel kell venni a kesztyűt, hogy harcba szálljunk, de pl. számomra ez a küzdelem szorosan hozzátartozik az akvarizáláshoz. A vízi élet kis biodiverzitása elképzelhetetlen algák nélkül, sosem az algamentességre kell törekedni ,inkább egyfajta egyensúly kialakítására. A baj csak akkor nagy ,ha elszabadul a pokol és ők veszik át az uralmat :twisted: .

BÚÉK Neked is!
Igen,osztom a véleményed.Mondjuk a pokoltól messze voltam még,a párom mindig mondja,hogy nem érti mi a bajom örökké,neki nagyon tetszik minden,észre sem veszi az "apróságokat".Persze nekem meg ez állandó stressz,hogy kardozok a mocskokkal,hogy ne látszódjanak.Persze én olyan fórumon nőttem fel,ahol lúzernek érzed magad ha algásodsz,ezt még le kell vetkőzzem.

2013. január 1., kedd 11:23
Barkács Szaki

B.Ú.É.K. Zsotyi ! Örülök ,hogy ismét megtisztelted a jelenléteddel a fórumot.
Az algákkal sztem pedig a legtöbben így vagyunk, sokáig algamentesen és zökkenőmentesen tudjuk üzemeltetni az akváriumunkat, majd egyszer csak hirtelen a semmiből felbukkan az alga megkeserítve az életünket. Ez is olyan mint maga az élet ,minden nap fel kell venni a kesztyűt, hogy harcba szálljunk, de pl. számomra ez a küzdelem szorosan hozzátartozik az akvarizáláshoz. A vízi élet kis biodiverzitása elképzelhetetlen algák nélkül, sosem az algamentességre kell törekedni ,inkább egyfajta egyensúly kialakítására. A baj csak akkor nagy ,ha elszabadul a pokol és ők veszik át az uralmat :twisted: .

2013. január 1., kedd 11:15

Molnár Béla írta:
szia zsolt boldog újévet akvaristán beszéltünk párszor segitséget kértem tőled mert bepukkant a vizem és papó adott egyózonizátort ami helyre rakta az akit emlékszel

Szia!Üdv itt is és BÚÉK neked is!

2013. január 1., kedd 10:26

SlyChocolate írta:
Mi újság az akival?
Rég nem posztoltál semmit, lassan már egy év is eltelt...
...hogy stílszerű legyek.

Hát igen,kicsit lemaradtam a dolgokkal ezen az oldalon.Mivel az akvaristán van munkám is,egyszerűen nem értem rá még ott sem az aki postolására.
Papót sokat zaklattam az akváriummal kapcsolatban.(ezúton is külön köszönet neki az önzetlenségéért és segítőkészségéért.)Tapasztaltnak gondoltam magam,de egy ecset és fonalalga invázió szinte tönkre tette az egész akit.Bármihez nyúltam csak rontott a helyzeten,pedig kezdetben acsodapor is használt,aztán mintha minden csak rontott volna a helyzeten.Pedig ugyanolyan volt minden mint mikor csípőből ment minden...

Az Aquatic Nature pro soil-t nagyon megutáltam,bár papó azt mondta ne cseréljem le,én mégis kidobtam.Tavaly október végén szétszedtem az egészet.

Mivel anyagi okokból csak a maradékból dolgozhattam,így természetes volt,hogy az algát továbbhoztam ebbe a verzióba is.

Amin változtani tudtam,az a Sacem 1500-ast lecseréltem egy halkabb Atman 3338-ra,a kínai üvegdifiket egy ista 3-in 1 műanyagra.Kapott plusszként egy belső nagy szivacsos 500l/órás Atman at201-t is.Ez a difi co2-jét is elkeveri egyben. A talaj Sat sóder lett,alá JBL aquabasis került.A lávakő dekor helyett folyami "kavicsok" kerültek be melyek jobban mennek a talajhoz.

A tápozásnál próbáltam elfelejteni az EI-s berögződéseket,inkább a Redfield ratio szerint gondolkodtam tovább.Ezért jelenleg nitrátot nem adagolok,sőt még foszfát sem nagyon kell (Nitrátom 10-20 körül,foszfát,0,25-0,5 hét végére,ötvenes vízcserékkel) csak kálium-szulfát és Liqui Carbo,nomeg micro elem keverék megy.

Az algakarate még most is megy,bár mostmár úgy látom kezdek kilábalni belőle.Az indítás után szépen kiszőrösödött....Nem jött diatom ami minden új setup velejárója,ááá....Szép szőrös gyepem lett az előtérben,ott ahol az esőztető alábuktatja vizet.Persze túl nagy az áramlás ott jön az ecset mondanák sokan.Az esőztető kiugrott,kapott egy lillypipe-ot.És lám....még szarabb lett minden.

Ekkor döntöttem úgy,hogy ezt az EI-s tápozást átgondolom kicsit....Fő csapásirányok a tápozás arányainak redfield szerinti hangolása,valamelyest csökkentettem a világítást (7 órára).Liqui carbó injekciós kezelés majd minden nap.Hetente a vízcsere után szalicil sav-ból készült oldatot kap az aki (ebből készül sok algaölő termék)

Eddig úgy tűnik takarodót fújt az ecset,meg a fonal is,de eltart még egy ideig a harc.

Kicsit szégyeltem is,hogy ennyi év és tapasztalat után ennyit kell kínlódjak úgy,hogy igazán az okokra a mai napig nem jöttem rá...

Mivel épp tegnap metszettem,meg a mohákat is meg kellett kopasszam,így nem egy díjnyertes az aki képe,de megpróbálok majd képeket lőni.Előre bocsájtom:ez nem egy aquascape aki,csak egy átlagos növényes szobadísze (szeretne lenni)

2013. január 1., kedd 10:22
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 89 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Következő