Szeretném bemutatni nektek lagújabb akváriumomat,melyet nemrégen sikerült hadrenbe állítani.
A történet ott kezdődött,hogy nem is akartunk új akváriumot (na itt kezdődtek a gondok)
Két csodás kislány szüleiként viszont lassan el kellett gondolkodnunk azon,hogy mindkét hölgynek saját szobája legyen.Mivel a lakást nem tudtuk széthúzni,maradt a szülői sors:a hálószobánkat odaadjuk az egyiknek és mi költözünk a nappaliba.Ebbe a projectbe nem illett bele az előző 180 literes salátás tálunk(Dutch style) így a csere mellett döntöttünk.
Így mulat a magyar. ha már csere,miért nem legyen nagyobb??Dupla vagy semmi...
Hosszas keresgélés után találtunk rá az akvaristán erre a 375 literes kádra bútorral világítással,szűréssel együtt,mely
megfelelőnek látszott.Már másnap leutaztunk Jászberénybe,ahol egy nagyon kedves házaspárnál el is dőlt a sorsunk.....
Egy hétre rá markos kollégáim segítségével telepítettük fel Pestre az akváriumot melynek azonnal nekiestem és párhuzamosan hol bontottam a régit,hol építettem az újat.A gondokat tetézte,hogy másnap jöttek a régi akváriumért is...
A növényanyag adott volt a Dutch style-ból.Hagytam kicsit elbokrosodni mindent,de persze kicsit kevésnek bizonyolt a kétszer akkora alapterületre.
Koncepció az továbbra sem volt,lévén,hogy egyrészt erre nem vagyok elég tehetséges,az idő is sürgetett,meg a holland stílus engem annyira kielégít(többek közt
),hogy nem is szerettünk volna mást párommal(hú ebből a mondatból már nem jövök ki jól...
. ) Mivel térelválasztóként funkcionál a jövőben az akvárium,sokat agyaltunk,hogy kivegyük-e a hozzá kapott -egyébként nagyon baba- hátteret.Aztán a párom és papó meggyőzött,hogy hagyjuk benne.Meglátjuk hogy tudom tisztán tartani,tudom nem akvakertészes az elgondolásom.
És akkor a technika:
Az akvárium 150X50X50 cm-es 375 liter brutto hozzá készített erős bútorral.Diversa gyári alu tető benne 4X54 watt T5 csövek,mintegy 16400 lumen-el.Meglátjuk elég lesz-e a céljainkra.
Szűrés: Kaptam hozzá kettő db Tetratec Ex 1200-ast full Siporax-al,melyekből az egyiket üzemeltem be.Másik szűrő a régi Atman 3338-as bejáratott médiával(szintén Sipo és Matrix)Két oldalról lilly pipe-al.
Talaj sima sóder,alatta két nagy doboz JBL florapol homokkal összekeverve.
Co2 átkerült a régiből: nagynyomású palack 5kg-os, hegesztős reduktor (öt éve megy hibátlanul) Ista 3in1 diffuzor.Persze ez
kevés ekkora akihoz,ezért a héten próbáltam beüzemelni egy reaktort a helyére.Sajnos a második reaktort is kénytelen vagyok visszavinni a boltba,mert egyik sem működik,de remélem a héten már átállhatok erre a rendszerre.
Tápozás: mi más.Tropicalfish micro egyelőre 40-45ml/hét,makro 15ml/ hét.Plusz vas 3ml/hét.
Növénylista:
Ezúton is köszönöm Vaszabinak és Papónak a küldött csere-bere növényeket,most nagyon jól jöttek!
Anubias sp.
Hygrophila polisperma
Hygrophila polisperma "rosanervig"
Hygrophila corymbosa "compacta"
Limnophila aquatica
Limnophila sessiliflora
Microsorium pteropus "narrow", és "windelow"
Vesicularia dubyana
Glossostigma elatinoides
Echinodorus parviflorus
Blyxa japonica
Sagittaria subulata
Vallisneria spiralis
Rotala rotundifolia
Rotala macandra
Ammannia gracilis
Staurogyne repens
Egeria densa
Fissidens fonatus
Christmas moss
Lomariopsis lineata
Cryptocoryne sp.
talán nem hagytam ki semmit...
Halak : Sima és fekete neonok kb 25db
Ancik 5db
Platti 6db
Red cherry garnik 40-50db
Az aki most három hetes.Próbálom a tápanyag szintet alacsonyan tartani,hiánytünet nélkül.Megy egy kis kung-fu a fonál és
ecset algával(ezeket még a másik akiból örököltem),de egyelőre állom a sarat.Nagyon kéne a reaktor,mert csak erős áramlással tudom diffuzorral ellátni a növényeket co2-vel és ez kedvez az algáknak.Van pontalga is,bár csak 7 órát világítok még.Érdekes a kezdeti barna alga elkerült idáig.
Vízcsere : 45 liter ozmó 8 liter csapvíz,bacikultúra./hét
Víz paraméterek vízcsere előtt:
TDS 155ppm
4-5NK
No3: 5mg/l
PO4: 0,25mg/l
Fe 0,1mg/liter
Ph 7,1
Ammonia nem mérhető
A növények még most kezdenek magukhoz térni igazából.Az általam évekig agyontápozott (EI) metódushoz képest lassabban indul az aki de nem bánom.Hosszútávra terveztem,nem egy versenyre.
Építő kritikát,tanácsot szívesen fogadok,főleg reaktor témában.
Ma esti képek három hetesen: