Pontos idő: 2024. november 30., szombat 5:36

Hozzászólás a témához  [ 46 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5
 DEVELOPMENT 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor

Köszi hogy időt szántál a kalandregényed megírására :kocka:
Hatalmas fejlődésen ment keresztül a kis akvárium és mi is sokat tanulhatunk belőle.
Nagyon tetszik amit a végén összehoztál .

2014. február 8., szombat 17:06

Mexx2 írta:
Szerintem jól sikerült a kőrakás.
Olyan kérdésem lenne, hogy:
Idézet:
Talaj: Shrimp soil rátöltve az ADA-ra (ismét hibáztam)

Ezzel mi volt a probléma?

Idézet:
Tápozás: DRAK Daydrakon (10 csepp/nap)

Milyen tapasztalataid vannak ezzel a táppal?

Igen probléma, ez kimaradt.
A beiszapolódott talaj televolt mindenféle bomló anyaggal, ami rövid időn belül problémát okozott az élővilágnak, és a kandicsrákok ekkor kezdtek el hatványozottan szaporodni. Napi szinten távolítottam el őket nem sok sikerrel. Annyira elszaporodtak, hogy 1 hét leforgása alatt teljesen eltömítették a beszívót.

Szerintem az igazi tapasztalat most lesz vele, hiszen a növények most fognak igazán fényt kapni.
Szerintem egy low tech akvárium esetén tökéletes.
Én amikortól az új megvilágítást elkezdtem használni, akkortól adagolok Tropica Specialized 2-3 nyomás/hét

2014. február 8., szombat 16:06
Sasszem

Szerintem jól sikerült a kőrakás.
Olyan kérdésem lenne, hogy:
Idézet:

Ezzel mi volt a probléma?

Idézet:
Tápozás: DRAK Daydrakon (10 csepp/nap)

Milyen tapasztalataid vannak ezzel a táppal?

2014. február 8., szombat 15:25

tommyv írta:
Szia! Nagyon nagy fejlődésen mentél keresztül, csak gratulálni tudok hozzá :) . A mostani scape is ott van szerintem, viszont a háttérbe elférne jó pár tő HM vagy valami hosszú fűféle stem, mondjuk a kövek mögé.. úgy nagyon ütős lenne :D

Köszönöm az elismerő szavakat.
Stem-re gondoltam én is, de itt nem szeretnék dzsungelt.
A háttérben lesz növény, már növöget lángmoha fog feltörni helyenként.

2014. február 8., szombat 15:21

Szia! Nagyon nagy fejlődésen mentél keresztül, csak gratulálni tudok hozzá :) . A mostani scape is ott van szerintem, viszont a háttérbe elférne jó pár tő HM vagy valami hosszú fűféle stem, mondjuk a kövek mögé.. úgy nagyon ütős lenne :D

2014. február 8., szombat 15:09
Profil Honlap

Hosszú idő után, sok elhatározást követve szeretném megosztani veletek a kis akváriumom fejlődését.

Ez a kis akvárium a nagyobbon felbuzdulva kezdte meg pályafutását 2012 januárjában.

Akvárium: Wave box 40 x 25 x 28 (h x sz x m) (28 l)
Szűrés: a szetthez tartozó akasztós
Világítás: 11W Pc
Dekoráció: bazalt kő, természetben talált fa
Aljzat: bazalt őrlemény
Táptalaj: nincs
Tápozás: sera daydrops, később ami nagyon jó volt jbl nano (a mohák nagyon szerették)
CO2: nincs
Víz: tömény csapvíz

Növények:
gömb moha
karácsony moha

Lakók:
RC

Világítás: 9:00-20:00
Vízcsere:heti-2 heti 1x 30%

Az akvárium célja ekkor még garnélák tartása volt. Sajnos felénk nagyon kemény a víz, de ezzel már korábban szembesültem a nagynál. Kéthetente eceteztem az üveget, a többi technikát, mert ha kihagytam, akkor jöhetett a légkalapács. :D
A rossz vízminőségre hamar ráébredtem, amikor tömegesen pusztultak 1-1 vízcsere után a garnélák. Természetesen a csapvizet levegőztettem, kezeltem (Sera Aquatan).
Röviden ennyi bevezető.

A képek bizonyára elrettentőek lesznek, de hű akartam maradni a címhez.
Kép

Márciusra szépen bedúsult minden (sajnos erről nem találtam képet), ezért kicsit alakítottam. Az alakítás fő oka az akasztós szűrő nagyon lefelé nyomta a vizet, és a bazalt ecsettenger lett, a szűrésével sem voltam megelégedve.
Technikai módosítás bekerült a szekrény alá egy Eheim 2213 (ez a nagyról került lecserélésre), itt az áramoltatást továbbra is az akasztósra volt bízva, az ő tartályába tettem a külső nyomóágát. Erre azért volt szükség, mert máshogy akkor nem tudtam megoldani a bevezetést.
2012.03.15.
Talaj: csere egy nagy beruházás keretében ADA Malaya-ra (hatalmas bukta)
Dekor: bekerült egy másik fa, pár folyami kavics, kókusz héj felmoházva, egy nagyobb bazaltkő moházva
Növények: Fissidens fontanus, Christmas moss, Flame moss, Microsorum, Hydrocotyle, Pogostemon, (banán növény)

A nagy csalódást az ADA talaj okozta. Feltöltéskor ért a sokk a talaj elkezdett atomjaira hullani, mindenhol szállt a finom por, ezt az előzetes olvasmányaimból tudtam, hogy természetes (a por), de a szétesést sehol sem olvastam, sőt hosszabb távra terveztem vele.
Kép

Kép

Kép

2012.08.16.
Eddig bírtam a szenvedést a talajjal, folyamatos az apró szemcsék lebegése, kettő hetente perlon csere a szűrőben, mert tiszta iszap (a dupla perlon ellenére is). Az akváriumban a talaj felső 0,5 cm-ében a szétesni nem tudó darabok, alatta tömör iszap.
Már lágyvizet használok cserénél, de még csapvizet visszasózásra.
Növények: maradt minden az előzőből + elatine

Kép
2012.10.22
Kép
2013.02.27.
Kép

Kép

Ez idő alatt kiderült, hogy az elatine a kezdeti szép fejlődés után elkezdett mállani, ennek oka a felmelegedés. Amikor beköszönt a nyár nálam hűtéssel együtt is 30 °C- körül van a vízhőmérséklet. Szerencsére eddig mindig a lehűlés után valahonnan feltámadt, ezért soha nem tudta a teljes területet beborítani.
Mivel a fán rendszerint besűrűsödött a moha, az aljzaton nem nagyon volt növekedés.
Lecseréltem felragasztott gömbmohára (nem a kaktuszos aki hatására!).
2013.03.18.
Kép

Kép

2013.04
A kis Pc-s lámpám nehézkesen indul, valamint a megnövekedett lombozat miatt gyengének éreztem, ezért készítettem egy saját COB ledest.
http://forum.tropicalfish.hu/viewtopic.php?f=62&t=856

2013.05.31.
Kép

2013.09.11.
Ismét beköszöntött a nyár, jött a meleg, elatine pedig ment :( , ekkor lehetet Olivert látni egy új növénykével (Marsilea kis változatával), ez kell nekem hiszen a nagyban a nagy testvér szépen növöget.
Erre az időre más változás is történt:
Már 100%-ban lágy vízzel történik a vízcsere Shrimp mineral-lal visszasózva (eredménye nincs elhullás, Blyxa csodálatosan növekszik, a nagyban pedig szétesik)
Felvettem a kapcsolatot papó-val és beszerzésre került üveg ki- befolyó,
Kép

Kép

2014.01.25
Az elatine ismét feltámadt, a mini marsiela nagyon-nagyon lassan növekszik :( , a gömbmoha a faágon nagyon megvastagodott jelentős árnyékot vetve az aljzatra. Felmerült az ötlet egy gyökeres átalakításra.
Kép

Eljött az átalakítás napja.
Remélem sikerül fő "ellenségemtől" is megszabadulnom a kandicsráktól, ez sajnos az előző hibám után jelent meg hatalmas számban, amikor az iszapos talajra rátettem az új talajt. Nem volt egyszerű a kimosni. Az az ötletem támadt, hogy most "kegyetlen" leszek és a kimosott aljzatot hőkezelésnek vetettem alá (bekerült a sütőbe).
Elképzelés az volt, hogy most valami köves legyen.
Ennél az akváriumnál az előkészületek mindig rövidek voltak, mert akkor fogtam neki, amikor időm engedte.
Ha mér köves, akkor legyen lávaköves, mint kiderült felénk semmit sem lehet beszerezni rengeteg tüzép, virágkertészet felkeresése után sem sikerült a kőbeszerzés.
Az idő szorított kint tombolt a mínusz és a hó, ezért rendelni sem tudtam időre sehonnan. Nehezen találtam az egyik barkácsáruházban a telefonos tájékoztatás szerint 3kg-os tömbben van a helyi raktárban is. Nagy az öröm 1,5 órai keresgélés után előkerült pár doboz itt már furcsán néztem. Siker, csak részben grillezésre felaprított állapotban vannak, de nem válogatok majd kitalálok valamit.
Átalakítás napja: 2014.01.26.
Aljzat: Shrimp soil
Táptalaj: DRAK Terrdrakon (maradék)
Világítás: DIY COB ledes
Tápozás: DRAK Daydrakon (10 csepp/nap), Liqui Carbo (12-14 csep/nap), Tropica Specialized (2-3 nyomás/hét)
Baci: Neptun Bio Start (vízcserénél 20-25 csepp)
CO2: harangos
Szűrés: Atman 3336 (siporax, matrix, perlon)
Vízcsere: 5l/hét RO+Shrimp mineral

A növények szépen benőtték a fát, sőt több helyen ők tartották össze. :D
Kép

Ezt sikerült összehoznom.
Kép

Nem egész 2 hét alatt így alakult.
Kép

Sajnos a közel 3 éves hatalmas amano-mnak már sok volt ez a többszöri átalakítás és első éjszaka szökéssel próbálkozott (amit előtte soha). Hajnalban a feleségem ébreszt, hogy valami kapirgálást hall, éppen a parkettán akadályba ütközött, a megmentést követően másnapra sajnos elpusztult. :cry:
Bocsi, ha hosszúra sikeredett.
Várom az észrevételeket.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára lakly 2014. február 8., szombat 16:09-kor.

2014. február 8., szombat 13:28
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 46 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5