|
Pontos idő: 2024. november 30., szombat 0:48
|
Szerző |
Üzenet |
laszkan
Csatlakozott: 2011. november 10., csütörtök 10:36 Hozzászólások: 25
|
Erre én is nagyon kíváncsi vagyok. Mióta is épül stevo?
_________________További képek/akváriumok: www.picasaweb.com/laszkan
|
2012. február 7., kedd 12:19 |
|
|
Mexx2
Sasszem
Csatlakozott: 2011. október 16., vasárnap 10:32 Hozzászólások: 3725 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Ez az akvárium hogy áll? Régen volt írva ide. Be van már rendezve?
_________________ K.Tamás
|
2012. február 6., hétfő 17:22 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
A Tropica substratja biológiailag más mint a JBL. Nem véletlenül hívja rá fel a figyelmedet stevbig.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.
2011. december 4., vasárnap 18:25 |
|
|
novenyesakvariumok
Csatlakozott: 2011. augusztus 24., szerda 16:16 Hozzászólások: 846
|
Hát igen a 6500K-s cső.. Amikor még nem tiltottak ki az akvakertészről , akkor megpróbáltam ott leírni, hogy szerintem a legtöbb ember számára kellemes fényén túl( tudom hogy ízlés dolga a fény, de nekem semmi kellemes nincs benne :S )semmi értelme nincs, főleg nem növényes akváriumokban. Ellenérvet az ottani fórum tulajdonosa(i) nem hoztak, csak belinkeltek egy-két fórumbejegyzést, amelyet valami angol akvakertész írt. Eme úriember kétség nem férhet hozzá szép dolgokat alkot, de a szememben a növényes akvarisztika legalább- ha nem jobban technikai sport, mint művészet. Technikai téren pedig elég sokan a nagy nevek közül sem értenek vele egyet. Abban az időben meg voltam győződve, hogy a növényezésre a 4000K-es full spektrum csövek a legalkalmasabbak. (Osram L 58W/940 UVS) Ezeknek már értelmesebb színvisszaadási értékük van (Ra 90 felett) mint a 800-as szériának, élhetőbb lesz a kép. A véleményem azóta kicsit megváltozott, most már 2:1 arányban keverném a L 58W/940 UVS csöveket az Arcadia sokak által lilának/rózsaszínnek talált Plant Pro csöveivel. De térjünk vissza a témára egy év múlva:D
|
2011. december 4., vasárnap 11:09 |
|
|
stevo
Csatlakozott: 2011. augusztus 20., szombat 14:24 Hozzászólások: 521 Tartózkodási hely: Budapest, XVII.kerület
|
novenyesakvariumok írta: szerkesztettem az ezelőtti hozzászólásomat a fénnyel kapcsolatosan, számítás lejjebb... Oh, nem piskóta levezetés volt! Elismerem, igazad van. Nagyon köszi, hogy utánanéztél! Igen, power compact a világítás 55W és ilyen cső van most: katt
|
2011. december 4., vasárnap 10:42 |
|
|
novenyesakvariumok
|
szerkesztettem az ezelőtti hozzászólásomat a fénnyel kapcsolatosan, számítás lejjebb...
|
2011. december 4., vasárnap 10:36 |
|
|
stevo
Csatlakozott: 2011. augusztus 20., szombat 14:24 Hozzászólások: 521 Tartózkodási hely: Budapest, XVII.kerület
|
novenyesakvariumok írta: Én még low techben sem venném vissza a világítást, egyszerűen nem világítanék többet mind 6 óra első nekifutásra. Akkor lassan be kell szereznem egy másik csövet, eddig ugyanis egy elég volt stevbig írta: Táptalaj: JBL Aquabasis Plus (5l) Ha meghallgatsz egy tanácsot akkor a fent említett táptalajt lecserélném a tropicásra. Van benne tapasztalatom, mind a kettőt használtam és nem kicsi a különbség. Köszi, mivel ez lesz az első, így szerintem a jbl is megfelel. De ha majd átrendezem, akkor tropica lesz stevbig írta: Én az 5 litert is kicsit soknak találom, ha csak valóban a növények alá teszel akkor a 2,5 literes is elég lehet. Ha sok lesz az 5 liter, amit nem hiszek, nem romlik meg, elteszem, úgyis kell egy másik aksihoz is, maaaaajd. A világítás lehet, hogy sok lesz elsőre. Próbáld feljebb tenni és kevesebb időt menjen. stevbig írta: Sok sikert az új akva indításhoz. Ja és az alga kerüljön el !! Köszi szépen! Reméljük!
|
2011. december 4., vasárnap 10:31 |
|
|
novenyesakvariumok
|
Én még low techben sem venném vissza a világítást, egyszerűen nem világítanék többet mind 6 óra első nekifutásra. A liter/watt számolást meg kb el lehet felejteni. Power Compact fénycsöveid vannak (azaz sztem az az 55 Wattoból kiindulva), és egy 50 centi mély akváriumod. Ezek a csövek kb csúcsban(újan, ideális hőmérsékleten) tudnak 70 Lumen/Watt hatásfokot. Ha nem az ideális hőfokon járatod őket, akkor max 60-t. Az 6600 Lumen. Mivel nem fiszem hogy van 100%-os reflektrorod (95 körül az ATI és a Bresslein gyárt csak reflektorokat) ezért még számolhatsz 20% fényteljesítmény-veszteséget. Az 5300 Lumen. Van egy 80X35 os felületed. Az 0,28m2. Ez barátok között kb. 19000 Lux, ami maximális esetben a felületet éri. (nem számoltam azzal, hogy ha a lámpád esetleg -tuti biztos hogy nem- csak a felületre koncentrálja a fényt. Itt vesztesz kb még 20-25 százalékot. 14000 Lux a felületen... A trópusi területeken délben tiszta éggel 150000 Lux mérhető. (A kedvedért most csaptam fel a Kasselmann bibliát, és megnéztem kb 15 értéket Észak-Brazíliától, Dél-Uruguayig) Szóval a tizede a Te csúcsfényed mint egy trópusi nap. Nem kell elfelejteni, hogy a nap felkel és lemegy, ezért a csúcsértéket kb lefelezhetjük, hogy átlag értéket kapjunk. 75000Lux...A trópusokon a vizek azért nem olyan tiszták, mint az akváriumban. Számoljunk még további 30% veszteséget. 50000 Lux. Szerintem a Te 14000 Luxod és a valóságban mérhető 50000 Lux közötti különbség -3,5 szörös- egy low tech akváriumnak felel meg. Ezért mondtam hogy ez a fény teljesen ok. (De ha akarod boncolgathatjuk/pontosíthatjuk tovább a becslést, de nem sok értelmét látom...Lehetne még vitatkozni a piros fény eltűnésén az 50 centi vízoszlopon keresztül)
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára novenyesakvariumok 2011. december 4., vasárnap 10:52-kor.
|
2011. december 4., vasárnap 10:14 |
|
|
stevbig
Csatlakozott: 2011. szeptember 11., vasárnap 5:47 Hozzászólások: 884 Tartózkodási hely: Debrecen
|
Táptalaj: JBL Aquabasis Plus (5l) Ha meghallgatsz egy tanácsot akkor a fent említett táptalajt lecserélném a tropicásra. Van benne tapasztalatom, mind a kettőt használtam és nem kicsi a különbség. Én az 5 litert is kicsit soknak találom, ha csak valóban a növények alá teszel akkor a 2,5 literes is elég lehet. http://shop.tropicalfish.hu/edesvizi-ak ... aj-25l?p=0 A világítás lehet, hogy sok lesz elsőre. Próbáld feljebb tenni és kevesebb időt menjen. Sok sikert az új akva indításhoz. Ja és az alga kerüljön el !!
|
2011. december 4., vasárnap 9:25 |
|
|
stevo
|
novenyesakvariumok írta: Túlpörgöd ezt a tápozás dolgot. Agyadra mentek a másik fórumon olvasottak... Igen, igazad van, csak nem akarok mellényúlni... A két fórum keveréke van a búrámban és az lehet sok már novenyesakvariumok írta: 140 literre lesz 100Watt világításod. (Ráadásul 50 cm mély az akváriumod) Ami azért nem olyan sok ilyen mélység mellett. Co2-t sem akarsz használni... Végülis, amúgy 110W - bruttó 140 literre, 0,78 W/l ami egy low-tech aksinál sok, én úgy gondolom. Ha egy csövet használok, akkor 0,39 W/l. De ha számításba veszem, azt hogy mennyi talajom lesz, akkor lényegesebben több a fény. novenyesakvariumok írta: A növényeid ilyen paraméterek mellett nem fognak napi 5 centiket növekedni, hogy finoman fogalmazzak. Nem is terveztem, hogy láncfűrésszel esek neki. novenyesakvariumok írta: Én azt mondom neked, hogy teljesen mind1 milyen tápozás mellett döntesz, mivel nem az lesz a korlátozó tényező a növekedésben. Relatív normális talajod/szubsztrátod van, ami elég tápanyagot tartalmaz azoknak a növényeknek akik gyökérről vesznek fel nyomelemeket. vegyél vmi 'occsó folyékony tápot, 'oszt szevasz, készíts egy szép low-tech akit. Egy szép low-tech aki, ez a célom. Jól megfogalmaztad! Köszi az észrevételt, tanácsot!
|
2011. december 4., vasárnap 9:14 |
|
|