Pontos idő: 2024. november 30., szombat 5:53

Hozzászólás a témához  [ 19 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
 Cardinia island 
Szerző Üzenet

ilkb írta:
E-öblös TDS-3 mérőm van. Szerintem az TDS-t mér és nem EC-t.

http://www.tdsmeter.com/products/tds3.html

Ilyen?

EC * 0,5 = TDS képlettel számol. Valóban TDS-t ír ki, tehát 360 mikroS/cm a vezetőképesség. Érdekes. Tápozol?

2015. július 3., péntek 6:53

E-öblös TDS-3 mérőm van. Szerintem az TDS-t mér és nem EC-t.

2015. július 2., csütörtök 17:08

ilkb írta:
Huhhh, ez nagyon durva "elmélkedés" volt. Többször elolvasva is csak annyit értettem, hogy a te vized paraméterei kicsit másabbak és szedjem külön az S osztályú garnikat a többiektől... :) Irigylem azokat, akik értették az eszmefuttatásod.

Ennyi pont elég is :D

Amúgy a lényeg, hogy biztosan TDS az a 180, nem EC?

2015. július 2., csütörtök 17:06

dexkill írta:
Hogy lehet 180 mg/l a TDS, ilyen lágy vízben? A Gh 6°nk az 27,5 mg/l Ca-ion koncentrációnak felel meg, mivel a Kh alacsony, gondolom, hogy gyári visszasózó sóval sózol vissza (de szép mondat...), tehát nem hidrogénkarbonát van a kalcium mellett, hogy klorid, így 76 mg/l CaCl2 koncentráció adódik. Ha a gyári porodban van MgSO4, tegyük fel, hogy 3-1 arányban a kalciummal, ahogy kell, akkor ez 9,3 mg/l Mg-ion-t jelent, 46 mg/l MgSO4-ot. A Kh 2°nk 43 mg/l HCO3-ion koncentrációnak felel meg. Nagyon durva (felfelé) kerekítéssel tehát 165 mg/l adódik. Végül is... gyári porral lehet.

Nálam a CRS akváriumban

Gh 4,8-5,0
Kh 0-2
pH 6,8-7,2
vezetőképesség 90-100 mikroS/cm (ez a divatos ám pontatlan átszámítással 50-55 mg/l TDS-nek felel meg).

Bár én csapvíz-RO keveréket használok, így a HCO3-iont a Ca-ion mellett viszem be, így nincs a vízben klorid és nátrium-ion (az esetleges Kh-növelő szódabikarbónából).

Csak elmélkedek, semmi több... ;)

Sok sikert az akváriumhoz! A CRS-ek nekem is nagy kedvenceim! Bár, ha elfogadsz egy megjegyzést: a B és A osztályt kivenném az S csapatból, mert vagy nagyon sokat utódot kell majd kiszelektálnod, vagy nagyon gyorsan fog romlani az állomány minősége.

Szerk.: a pH nem is ennyi... pff... Tegnap volt vízcsere, ilyenkor mindig hozok mintát a laborba, ellenőrzésre. Az akváriumvíz vízcsere előtt 7,44, a cserevíz pH 7,10. A "srácok" nagyon jól érzik magukat, de az agyagtalaj(ok) pufferképességét továbbra is vitatom. Bár személy szerint jobban szeretek enyhén lúgos vízben akvarizálni, mint savasban.

Huhhh, ez nagyon durva "elmélkedés" volt. Többször elolvasva is csak annyit értettem, hogy a te vized paraméterei kicsit másabbak és szedjem külön az S osztályú garnikat a többiektől... :) Irigylem azokat, akik értették az eszmefuttatásod.

2015. július 2., csütörtök 12:58

ilkb írta:
Nálam egy egész éjszakás "kotyvasztás" után a cserevíz paraméterei, így az aki vize is kb. ugyanilyen:
    TDS: 180
    pH: 5-5,5
    KH: 2
    GH: 6
Az első pár napban minden este naplózni fogom a főbb paramétereket.

Hogy lehet 180 mg/l a TDS, ilyen lágy vízben? A Gh 6°nk az 27,5 mg/l Ca-ion koncentrációnak felel meg, mivel a Kh alacsony, gondolom, hogy gyári visszasózó sóval sózol vissza (de szép mondat...), tehát nem hidrogénkarbonát van a kalcium mellett, hanem klorid, így 76 mg/l CaCl2 koncentráció adódik. Ha a gyári porodban van MgSO4, tegyük fel, hogy 3-1 arányban a kalciummal, ahogy kell, akkor ez 9,3 mg/l Mg-ion-t jelent, 46 mg/l MgSO4-ot. A Kh 2°nk 43 mg/l HCO3-ion koncentrációnak felel meg. Nagyon durva (felfelé) kerekítéssel tehát 165 mg/l adódik. Végül is... gyári porral lehet.

Nálam a CRS akváriumban

Gh 4,8-5,0
Kh 0-2
pH 6,8-7,2
vezetőképesség 90-100 mikroS/cm (ez a divatos ám pontatlan átszámítással 50-55 mg/l TDS-nek felel meg).

Bár én csapvíz-RO keveréket használok, így a HCO3-iont a Ca-ion mellett viszem be, így nincs a vízben klorid és nátrium-ion (az esetleges Kh-növelő szódabikarbónából).

Csak elmélkedek, semmi több... ;)

Sok sikert az akváriumhoz! A CRS-ek nekem is nagy kedvenceim! Bár, ha elfogadsz egy megjegyzést: a B és A osztályt kivenném az S csapatból, mert vagy nagyon sokat utódot kell majd kiszelektálnod, vagy nagyon gyorsan fog romlani az állomány minősége.

Szerk.: a pH nem is ennyi... pff... Tegnap volt vízcsere, ilyenkor mindig hozok mintát a laborba, ellenőrzésre. Az akváriumvíz vízcsere előtt 7,44, a cserevíz pH 7,10. A "srácok" nagyon jól érzik magukat, de az agyagtalaj(ok) pufferképességét továbbra is vitatom. Bár személy szerint jobban szeretek enyhén lúgos vízben akvarizálni, mint savasban.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára dexkill 2015. július 2., csütörtök 17:07-kor.

2015. július 2., csütörtök 9:19

De jó volt látni ezt a videót! Remélem, hogy nyáron személyesesn is találkozhatunk, mert megyünk majd arra. Biztosan beugrunk a boltba is! :)

2015. július 2., csütörtök 7:48
Adminisztrátor

Selena írta:

Gratulálok a műsorhoz és a győzelemhez!!! Hát igen, nincs is annál jobb, ha valakinek a hobbija a hivatása!
Viszont én is arra várok, hogy a növényeim "buborékoljanak". Lehet ahhoz még kevés a fény? Vagy csak várni kell, hogy megnőjjenek a növények?

Nem szerettelek volna befolyásolni a növényi táp kiválasztásában ...
Bizony nagyon nem mind egy .. :roll:

2015. július 1., szerda 7:50

Gratulálok a műsorhoz és a győzelemhez!!! Hát igen, nincs is annál jobb, ha valakinek a hobbija a hivatása!
Viszont én is arra várok, hogy a növényeim "buborékoljanak". Lehet ahhoz még kevés a fény? Vagy csak várni kell, hogy megnőjjenek a növények?

2015. július 1., szerda 7:15
Adminisztrátor

9.10 körül ..
https://www.youtube.com/watch?v=K17-Ng9q7Rw

2015. június 30., kedd 18:52

Selena írta:
Én tegnap mértem és 150-es a vizem...pedig RO vizet használok...de ugye a kőből ma aljzatból meg a fából is oldódnak ki sók meg minden...szóval nálam még nemigazán éreznék jól magukat...

Nálam egy egész éjszakás "kotyvasztás" után a cserevíz paraméterei, így az aki vize is kb. ugyanilyen:
    TDS: 180
    pH: 5-5,5
    KH: 2
    GH: 6
Az első pár napban minden este naplózni fogom a főbb paramétereket.

papó írta:
Gratulálok az új lakókhoz.
Ha a gyerkőc ennyire szereti a garnélákat , akkor egy sepregető garnéla csapatot tudnék ajánlani .
Ha többen vannak , lenyűgöző a viselkedésük .,

Az a baj, hogy a sepregető garnélák annyira nem tetszenek nekem illetve nem is nagyon olvastam róluk még részletesebben (tartás, szaporodás, együtt tarthatóság, stb...).

2015. június 30., kedd 10:47
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 19 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő