Régóta szerettem volna CRS és CBS garnélákat tartani. Sajnos a 200 literes akváriumom erre alkalmatlannak bizonyult a halak és a vízparaméterek miatt is, így letettem az ötletről. Aztán jött egy újabb ötlet, hogy mi lenne, ha az irodában indítanék egy kis nano-t, de erről egy másik fórumon lebeszéltek, mondván a "jó kolléga" esetleg árthat is az akváriumnak. Sajnos ez potenciális kockázat, így erről is letettem. Már kezdtem beletörődni, hogy az ősszel indítandó iwagumi akváriumot megelőzően nem lesznek itthon garnélák az amanokat és 2 "survivor" RC-t leszámítva.
De, és itt jött a nagybetűs DE!
A Facebook-on találtam egy hirdetést, hogy valaki felszámol egy CRS/CBS tenyészetet és nagyon kedvező áron lenne lehetőségem hozzájutni CRS/A-S és CBS/A-B-S kategóriájú garnélákhoz. Ennél magasabb minőséget kezdésnek amúgy sem szerettem volna. Szóval a kínálkozó lehetőséget döntés, a döntést pedig tettek követték. Sajnos a meglévő, eddig karanténnak és nevelőnek használt kis akváriumnak elengedett a ragasztása, szóval első lépésként kellett egy új nano akvárium. Az akváriumot 6-os üvegből rendeltem, hogy a későbbiekben esetleg felkerülő akasztós szűrő jobban felfeküdjön és ne vibráljon annyira. A szivacs szűrő és a levegőpumpa már adott volt. Sikerült nagyon jutányos áron vennem egy LED-es lámpát is, ami alatt növényes akit nem, de néhány alacsony fényigényű növénnyel egy szép garnélás akváriumot tudok csinálni.
A technika:- 25x25x30 cm (szé x mé x ma) akvárium ~18 liter 6-os üvegből
- XY-2866 szivacs szűrő
- Sera Air 275 plus levegőpumpa
- LED lámpa
- U0-s bazalt aljzat
Növények:- Microsorum pteropus
- Microsorum pteropus trident
- Lomariopsis lineata
- Taxiphyllum barbieri
- és némi békalencse
Élőlények:Egy kedves akvakertész kolléga volt olyan rendes és hétvégén elhozta Budapestről a garnélákat, de sajnos csak ma tudtam elmenni a kis jövevényekért. Egy levegőcsövön keresztül csepegtetve 2,5-3 óra alatt sikerült szépen kiegyenlítenem a szállító víz és az akváriumvíz értékeit, majd óvatosan átraktam őket az akváriumba.
Beszoktatás folyamatban 2.
Jövevények
Rögtön matatni kezdtek és a bedobott néhány szem Dennerle Crusta Gran eledelre is rögtön rákaptak.
Első vacsora
Telis-tele izgalmakkal és reményekkel nézek a következő napok/hetek/hónapok elé. Rengeteg tervem van még... Többek között szeretném lecserélni a szivacs szűrőt egy "jóárasított" akasztós szűrőre, szóval ha valakinek akad elfekvőben, akkor várom az ajánlatokat. Ez a nano akvárium egy átmeneti szállónak indul, de lehet, hogy végleges lesz majd és az iwagumiba mások költöznek majd. Szerencsére épp szabadságon vagyok a héten, így sokat gyönyörködhetek bennük. Ami pedig extra szuper a dologban, hogy a feleségemnek is tetszenek a "kis csíkos dögök" a 18 hónapos kislányom pedig percekig tartó sikonyálással és tapsolással üdvözölte az új családtagokat
Köszönöm, hogy benéztél.