Pontos idő: 2024. november 30., szombat 8:49

Hozzászólás a témához  [ 148 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Következő
 Arcanus 
Szerző Üzenet
Adminisztrátor

hzshalas írta:
A fonálalgával kapcsolatban pár észrevétel, hátha másnak jól jön még:
gondoltam először megkeresem a kiváltó okot, ami sajna nem volt egyszerű. Az alga megjelenése előtt ugyanis több mindenen változtattam. Kicseréltem a lámpát és megnöveltem a fényerőt, az akvárium majd felében átrendeztem a növényzetet, ami akárhogy is vigyáztam, igen jól felkavarta a talajt és harmadjára, mivel szeretnék bordó blyxákat látni itthon, ezért jóval több micro tápot adagoltam , mint átlagos esetben.
Ezeket a dolgokat többé-kevésbé egy időben csináltam, így akármelyik, vagy akár együttesen több minden is lehetett a kiváltó ok. Ráadásul visszacsinálni csak a tápozást lehetett, de eredményt nem hozott. A netet bújva rengeteg apró infót találtam a megjelenés okáról és a fonálalga ellen, ami egyébként igen ragaszkodó egy fajta.
Szépen sorban: Csökkenteni kell a fényerőt, ha lehet, feljebb kell emelni a lámpát. Át kell gondolni a tápozást, nem-e történ valami változás elsősorban a microval. Több helyen olvastam, hogy a túlzott vas mennyiség is okozhatja a fonalat. ( Szerény véleményem szerint nem a sok vas, hanem a túlzott egyéb micro tápanyagok lehetnek az okozók). A talaj felkavarását is megemlítették, mint okot.
Állítólag a fonál nem szereti az áramlást, ezért beüzemeltem egy áramoltatót egy hétre. Azon kívül, hogy szép látvány volt ahogy- a néhol 10-20centis- szálak a vízben lebegnek, sok javulást nem hozott.
Létezik egy halacs -a fonál algázó,akiről lentebb olvashatsz- ő talán fogyasztja ezt az algát. De nálam sajna -se őt se másik 10-12 amano garnit -nem érdekelte ez a fajta alga.
Maradt a heti 3x-i 10-20százalékos vízcsere , összekötve a kézi algaeltávolítással. Nem egyszerű, mert állandóan elszakad több kisebb darabra, ahelyett, hogy rátapadna a hurkapálcára vagy a fogkefére.
Papó „csodapora” segített a legtöbbet de elfogyott és igazából, csak tűzoltásnak tűnt a dolog.
Mindezeket megelégelve, csináltam egy háromnapos blackoutot. Miután kicsomagoltam az akváriumot , nem teljesen azt láttam, amit vártam. Az algának jó kétharmada eltűnt, de azért még lengedezett benne jó pár szál. Ezek után következett egy 50%-os vízcsere és a microtáp minimálisra szorítása. (dr.Garden). Maradtam az ajánlásnál. A 100literemre 10ml. A kis pumpás adagolómmal ez napi egy nyomás ,illetve vízcserekor kettő. Plusz vas, kelát formájában napi egy csepp.
Blackout óta eltelt lassan két hét és eltűnt a fonálalga.
Összegezve. Biztos, hogy nincs két egyforma akvárium, de ha felüti fejét nálad is a fonálalga és már egy érett akváriumot üzemeltetsz, akkor elsősorban a microtáp túladagolásra gondolnék, mint lehetséges okozóra. (Annak is a vason kívüli összetevőire, hogy konkrétan melyik nem tudom, de ez is csak az én feltételezésem) Sok sikert és türelmet a küzdelemhez!
Ilyen hosszú hozzászólást se írtam még soha, és valszeg mostanában nem is fogok. :D
Köszönöm, hogy végigolvastad

Nagyon köszi a kimerítő beszámolót.
A tapasztalatod pontosan egybevág azzal amit amiért már régóta könyörgök :D
Max annyi tápot adagolni mint a "gyári " ajánlás .
Ha hiánytünet jelentkezne azt csak plusz vassal pótolni.
Jelzem napok múlva készen lesz a csomagolása a vasnak ami kiemelkedő minőségű..

2014. január 16., csütörtök 13:54

A fonálalgával kapcsolatban pár észrevétel, hátha másnak jól jön még:
gondoltam először megkeresem a kiváltó okot, ami sajna nem volt egyszerű. Az alga megjelenése előtt ugyanis több mindenen változtattam. Kicseréltem a lámpát és megnöveltem a fényerőt, az akvárium majd felében átrendeztem a növényzetet, ami akárhogy is vigyáztam, igen jól felkavarta a talajt és harmadjára, mivel szeretnék bordó blyxákat látni itthon, ezért jóval több micro tápot adagoltam , mint átlagos esetben.
Ezeket a dolgokat többé-kevésbé egy időben csináltam, így akármelyik, vagy akár együttesen több minden is lehetett a kiváltó ok. Ráadásul visszacsinálni csak a tápozást lehetett, de eredményt nem hozott. A netet bújva rengeteg apró infót találtam a megjelenés okáról és a fonálalga ellen, ami egyébként igen ragaszkodó egy fajta.
Szépen sorban: Csökkenteni kell a fényerőt, ha lehet, feljebb kell emelni a lámpát. Át kell gondolni a tápozást, nem-e történ valami változás elsősorban a microval. Több helyen olvastam, hogy a túlzott vas mennyiség is okozhatja a fonalat. ( Szerény véleményem szerint nem a sok vas, hanem a túlzott egyéb micro tápanyagok lehetnek az okozók). A talaj felkavarását is megemlítették, mint okot.
Állítólag a fonál nem szereti az áramlást, ezért beüzemeltem egy áramoltatót egy hétre. Azon kívül, hogy szép látvány volt ahogy- a néhol 10-20centis- szálak a vízben lebegnek, sok javulást nem hozott.
Létezik egy halacs -a fonál algázó,akiről lentebb olvashatsz- ő talán fogyasztja ezt az algát. De nálam sajna -se őt se másik 10-12 amano garnit -nem érdekelte ez a fajta alga.
Maradt a heti 3x-i 10-20százalékos vízcsere , összekötve a kézi algaeltávolítással. Nem egyszerű, mert állandóan elszakad több kisebb darabra, ahelyett, hogy rátapadna a hurkapálcára vagy a fogkefére.
Papó „csodapora” segített a legtöbbet de elfogyott és igazából, csak tűzoltásnak tűnt a dolog.
Mindezeket megelégelve, csináltam egy háromnapos blackoutot. Miután kicsomagoltam az akváriumot , nem teljesen azt láttam, amit vártam. Az algának jó kétharmada eltűnt, de azért még lengedezett benne jó pár szál. Ezek után következett egy 50%-os vízcsere és a microtáp minimálisra szorítása. (dr.Garden). Maradtam az ajánlásnál. A 100literemre 10ml. A kis pumpás adagolómmal ez napi egy nyomás ,illetve vízcserekor kettő. Plusz vas, kelát formájában napi egy csepp.
Blackout óta eltelt lassan két hét és eltűnt a fonálalga.
Összegezve. Biztos, hogy nincs két egyforma akvárium, de ha felüti fejét nálad is a fonálalga és már egy érett akváriumot üzemeltetsz, akkor elsősorban a microtáp túladagolásra gondolnék, mint lehetséges okozóra. (Annak is a vason kívüli összetevőire, hogy konkrétan melyik nem tudom, de ez is csak az én feltételezésem) Sok sikert és türelmet a küzdelemhez!
Ilyen hosszú hozzászólást se írtam még soha, és valszeg mostanában nem is fogok. :D
Köszönöm, hogy végigolvastad

2014. január 16., csütörtök 10:40

T.Tamás30 írta:
hzshalas írta:
Neirígykedj, csinálj te is :) Kell hozzá blyxa, halasi csapvíz, fény, dr.garden táp és egy kis plusz vas. Szeintem mindened adott lehet, nem? ;)

Ha ritkítanod kell majdan gondolj rám,ha kérhetem ;)

Gondolok :)

2014. január 16., csütörtök 10:37

hzshalas írta:
Neirígykedj, csinálj te is :) Kell hozzá blyxa, halasi csapvíz, fény, dr.garden táp és egy kis plusz vas. Szeintem mindened adott lehet, nem? ;)

Ha ritkítanod kell majdan gondolj rám,ha kérhetem ;)

2014. január 15., szerda 20:04

2014. január 15., szerda 19:41

Földim nagyon irigylem ezt a szép blixát O.o
Kitartást a fonálhoz.

2014. január 15., szerda 14:07

Hál'istennek minden jó irányba halad fonálalga fronton, így megint előtérbe kerül a blyxapirosítás :) Alakulgat:
Kép

2014. január 15., szerda 13:03
Adminisztrátor

Jó munkát az ezüst páncélosnak ..
Nálam akkor jön a fonal ha elkoszosodik a talaj , nem porszívózom a felületet .
Az áramoltató hatására kíváncsi vagyok.
Persze mindíg sok dolgot változtatunk egyszerre ,így aztán titok marad a 100 százalékos tuti recept :D

2013. december 29., vasárnap 19:56

Nna, ő állítólag eszi a fonalalgát.. ( Crossocheilus reticulatus - Ezüst fonalalgázó) majd kiderül. Hadrendbe állítottam még egy áramoltatót is, mert emlékeim szerint olyan 6-7 hónappal ezelőtt a mohám tele volt fonálalgával és amikor ezt betettem pár napra rá elmúlt.(hátha nem lesz ecset, bár az ellen legalább ér valamit a carbo...)
Kép

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára hzshalas 2013. december 30., hétfő 7:05-kor.

2013. december 29., vasárnap 19:01
Adminisztrátor

hzshalas írta:
papó írta:
Nagyon szép egészséges növényeket neveltél .
Mi ez a nagy vonzódás a vörös színhez ? :D

Köszi :) Azért a kép csalóka...az a fránya fonál...de küzdök

Többek között azért is cseréltem le a LED reflektort power compactra, mert nem mentek a piros növények alatta semmire. Gondoltam -ha nem leszek hozzá lusta-, majd írok erről egy szösszenetet.

Nagyon kíváncsi vagyok a szösszenetedre és tudnék hozzáfűzni pár gondolatot.
A kis 25 literes nanóban - amelynek a képe fent van -nem sikerült igazi akváriumot készíteni , míg egy kis fénycsővel ki nem egészítettem a világítást.

2013. december 25., szerda 19:06
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 148 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Következő