Pontos idő: 2024. december 2., hétfő 6:29

Hozzászólás a témához  [ 116 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Következő
 82 liter 
Szerző Üzenet

A kért értékek:

Tankban ma mért:
KH 10
GH <3
PH 6,8
CO2 35

Csapvízben:

Nitrát 0
Nitrit 0
Cl 0
GH 7
KH 20
PH 7,6
CO2 15

Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

2016. április 27., szerda 16:19

Késő délután megmérem a JBL teszttel a csapvizem és a mostani tankban lévő értékeket és felteszem illetve egy fotót is mellékelek az akváról és a növények algáiról. Viszek be vizet Gáborhoz, mivel a jelenlegi algákat valahogy likvidálni kellene (vennék amanot, sziámit) és ezt követően tovább nyomni. Előre is köszönöm a segítő szándékotokat!

2016. április 27., szerda 12:25
Adminisztrátor

CarlosKoczkas írta:
Osram dulux l 55 w compakt bocsànat ! :oops:

Osram nekem is van és elég jó .
A juwel akváriumom fölött is osram compact csővel világítok és mese szépek a növények .
A Tungsramot viszont nem ismerem .
Hozzáteszem hogy pld az aquatic nature termékek között is ha jól emlékezem 3 fajta 6 500 K körüli compact fénycső van .
Van a "sima" fehér 6 500 a "red " ami valamivel több mint 6 500 K és a " red -. white " ami ugyan csak 6 500 K .
Mindegyiket kipróbáltam és a red-white volt megfelelő ....szerintem .
De pld a Odyssea compact csövei sem jók minden növényhez ...

2016. április 27., szerda 9:47

Osram dulux l 55 w compakt bocsànat ! :oops:

2016. április 27., szerda 9:35
Adminisztrátor

CarlosKoczkas írta:
Nekem is ilyen dulux van csak 55 w os es az aki is kissebb nincs gond vele.. A szűrésem viszont sokkal erősebb... De szerintem ez sem feltétlenül gond mert nem nőnek a gazok... És ennek lehet szikes víz az oka "
Az egyik tényező a víz, pontosabban szikességének a mértéke: Röviden és tömören, a hazai vizeink szikessége esetén nátrium-hidrogénkarbonátot tartalmaz a víz(a szikes víz nátriumtartalma hosszú távon elpusztítja a növényt), amit egy egyszerű méréssel ellenőrizhetünk. A kereskedelemben kapható KH és GH víztesztek együttes alkalmazásával kizárhatjuk az esetleges szikességet. Ha a KH nagyobb, mint a GH, a vizünk szikes. Ennek mértéke a két érték különbségéből adódik. 4-5 értéknyi különbség még tűréshatáron belül van, de 10 feletti mért érték esetén már gyanakodhatunk a növénytartási sikertelenségünk okára. Ekkor az egyedüli kezelési lehetőség egy alternatív vízforrás használata, vagy a víz teljes sótalanítása kevertágyas műgyanta vagy RO szűrő segítségével, aztán a visszasózás kereskedelmi porokkal. "

Tungsram compact fénycsöved van ?

2016. április 27., szerda 9:33

Nekem is ilyen dulux van csak 55 w os es az aki is kissebb nincs gond vele.. A szűrésem viszont sokkal erősebb... De szerintem ez sem feltétlenül gond mert nem nőnek a gazok... És ennek lehet szikes víz az oka "
Az egyik tényező a víz, pontosabban szikességének a mértéke: Röviden és tömören, a hazai vizeink szikessége esetén nátrium-hidrogénkarbonátot tartalmaz a víz(a szikes víz nátriumtartalma hosszú távon elpusztítja a növényt), amit egy egyszerű méréssel ellenőrizhetünk. A kereskedelemben kapható KH és GH víztesztek együttes alkalmazásával kizárhatjuk az esetleges szikességet. Ha a KH nagyobb, mint a GH, a vizünk szikes. Ennek mértéke a két érték különbségéből adódik. 4-5 értéknyi különbség még tűréshatáron belül van, de 10 feletti mért érték esetén már gyanakodhatunk a növénytartási sikertelenségünk okára. Ekkor az egyedüli kezelési lehetőség egy alternatív vízforrás használata, vagy a víz teljes sótalanítása kevertágyas műgyanta vagy RO szűrő segítségével, aztán a visszasózás kereskedelmi porokkal. "

2016. április 27., szerda 9:28
Adminisztrátor

Mint Carlos írta .. küldjél be vizet ..
Ne találgassunk .. míg konkrét dolgokat tudunk tisztázni ..

2016. április 27., szerda 9:23
Adminisztrátor

Dredd107 írta:
A fénycső adatai: Kompakt fénycső Dulux L 36W/865 Daylight 6500K 24x44x411mm 2G11

A fény további csökkenése valóban a növények kárára mehet. A pogok hoztak új hajtásokat és stagnálnak ismét. Ezek a kis hajtások pedig max. 1 cm, persze alga bevonattal.

A fényem közvetlen a tank felett van egy gyári tetőben. Arra is gondoltam, hogy a kompakt cső azért mint tudjuk jóval nagyobb hatásfokkal dolgozik mint a szimpla csövek. Eleve egy 36 W kompakt megfelel egy jóval nagyobb teljesítményű normál csőnek. Nekem ez fura, hogy ezt nem kell figyelembe venni emiatt. Kérdésként merül fel, hogy egy ilyen tanknál nem lehet gond bejáratás után a magas fény, viszont a szűrőm ezt a hatásfokot már nem képes követni. Jelenleg a frontüvegen nincs zöld alga 54 wattnál, magasabb fénynél volt. Tehát a pilács csökkentés jót tett. A növényeken viszont már nem oly mértékben de jelen van mint már azt korábban mondtam. Ezt kellene orvosolni, majd felépíteni a rendszert új alapokon... Mi a helyzet azokkal a tankokkal ahol kezdettől megy a magas fény, ott még sincs ez a szívás mint nálam..., gondolom azért ott a szűrők 7-10 szeres forgatással rendelkeznek, melyek szűrőfelülete elég ahhoz, hogy megzabálja a feles ammóniát. Nálam a Sera 130-as 300 litert forgat, ahogy olvasgatom ilyen tank mellett legtöbb esetben legalább egy Tetra 800-as szűrő ketyeg 790 literes forgatással és 4 literes szűrő térfogattal. Mint laikus úgy gondolom, hogy a kezdet is el lehet cseszve emiatt. Hozzáteszem, hogy a rotalát ilyenkor már a korábbi 54 literesbe hasonló technika mellett már kaszálni kellett. Jelenleg a 82 literesbe csak növögetnek.

Amit leírtál az a szűrésről az ebben a formában egyszerűen nem helytálló .
A Sera 130 bőségesen elegendő az akváriumodhoz .

Bár el kell mondjam van egy pár eladó akciós külső szűrőnk.

A Tungsram soha nem volt híres az akvarisztikai csöveiről .
Itt lesz a hiba ..

2016. április 27., szerda 9:20

A màsik a szikes vized! Vissznéztem az egésznaplód volt egy nap mikor felugrott a kh meg a ph az egekbe de azóta sem àllt helyre szikes a vized és ez gond... Vigyél Gàbornak egy mintàt a csapvízből es a az aki vizéből derüljön ki mi van azzal a vízzel! Megint megkérdezem milyen a csapvized? Azt mérd meg nem e szikes... Mert gyanús mert ha àtmeneti gond lett volna a vízcserékkel normalizàlódnia kellene kivéve ha a cserevíz màr eleve rossz...

2016. április 27., szerda 9:17

CarlosKoczkas írta:
Ez egy 36 és a többi? Dobjàl kélet a tetőről?

Az este fog menni, lefotózom az egész hóbelabancot és felteszem. Lenti hozzászólásomat kiegészítettem közben, párhuzamot vonva egy korábbi 54 literesem között. A másik cső is ugyanez, csak takrva van az egyik szára, így lesz 54 watt jelenleg.

2016. április 27., szerda 8:50
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 116 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Következő