|
Pontos idő: 2024. november 30., szombat 7:50
|
Szerző |
Üzenet |
furuka
Csatlakozott: 2013. december 15., vasárnap 17:11 Hozzászólások: 71
|
Nemsoká mutatom a képeket. Ahogy látom több helyen is jelen vannak ezek az algák, az üvegen is jelen vannak, de még csak kis mennyiségben. Holnap következne a vízcsere. A carbot ha rájuk fecskendezem, mivel alapból 1 ml-t lehet adagolni gondolom nem jó ha nagy mennyiségben jelen lenne a vízben. Ha megcsinálom a fecskendezést stb. utána csináljam a vízcserét? Esetleg egy 50%-ost és akkor az üvegről pedig puha papírtörlővel le tudnám törölni?
|
2013. december 27., péntek 17:45 |
|
|
furuka
|
|
2013. december 27., péntek 17:32 |
|
|
zsotyi
|
Nem akartalak összezavarni,félre ne érts!Ha úgy hozza az időbeosztásod,nyugodtan adagold a carbot amikor tudod,annyira nem törvényszerű az adagolás,hogy pár órán múlna a siker.Akkor már megette a fene.Soha,egy tudományos teszt nem készült,hogy pont 6 óra alatt bomlik le az összes carbo a vízben.És arra sem,hogy melyik növény,mikor és hogyan építi be magába a szenet.Ezért érdekes sport ez az akvakertészet.
_________________ ,
|
2013. december 27., péntek 17:32 |
|
|
Molnár Béla
Csatlakozott: 2012. december 30., vasárnap 6:37 Hozzászólások: 1494
|
egy fotó esetleg, ecset algád van szerintem ha van beömlőd rakj elébe szivacsot hogy gyengébben áramoljon a viz és carbot neki ,kitartás ha ügyes vagy elmúlik
|
2013. december 27., péntek 17:22 |
|
|
furuka
|
Köszönöm szépen a válaszokat!
Megpróbálom most akkor, hogy a világítás bekapcsolása előtt adagolom a liquid carbot. Azért lenne ez a kérdés fontos a számomra, ugyanis most a vizsgaidőszakban gyakorlatilag szinte bármikor be tudom adagolni a nap folyamán az adagot. Így ha optimálisabb a világítás kapcsolása közelében akkor azt fogom alkalmazni. Azonban iskola időszak alatt, én reggel 6 órakkor távozom otthonról, tehát csak ekkor tudom beadni, a világítás azonban délután 14 és 22 óra között működik, ugyanis a család és én is többnyire este tudjuk azt nézni.
Holnaptól akkor kipróbálom hogy mondjuk olyan 12-13 óra körül adagolom a világítás előtt 1 órával.
Néhány növényen még mindig van egy csepp kis meszesedés, gondolom ez még azért van mert kb. 1 hete adagolom a liquid carbot, illetve akkor a fentebb leírt tények is befolyásolhatják ezek szerint. Illetve mintha néhány levélen, főként az egyik Crypto-nál mintha kis szőrszál szerű képződmények lennének a levelen, ez mitől lehet illetve miért lehet?
Előre is köszönöm a válaszokat.
|
2013. december 27., péntek 17:15 |
|
|
zsotyi
|
Egy másik fórumon beszélgettünk kertész kollégákkall a növények co2 fixálásáról.A legnagyobb ismereteink a szabadföldi növények terén vannak ebben a kérdéskörben.Ugye ott léteznek a c3-as, c4-es és a CAM típusú növények.Ez utóbbiak pl. éjjel kötik meg a szenet,de vannak kutatások arra is,hogy valamilyen formában,ugyan korlátozottan,de képesek a C3-as,C-4es növények is éjjel fixálni.Magyarán: éjjel minden növény fixál CO2-t, nappal viszont nem mind. Az egészet csak azért okoskodtam ide,mert talán nem akkora gond a reggeli carbo adagolás(ha máskor nem valósítható meg),ha elképzelhető,hogy a sötét fázisban is meg tudnak kötni valamennyi szenet a vizinövények.Persze ilyen irányú kutatásról még nem hallottam,ezek az ismeretek szárazföldi növényekre vonatkoznak. Dr.Szita Géza tanár úr is hasonló elvet követ,amikor a szódavíz adagolását az esti órákban javasolja. http://www.akvariummagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=183:gk-hat-az-akvum-bioli-egyensra&catid=25:ltals&Itemid=154Tudom ezek a tézisek erősen borítják a nappali co2 adagolásról szóló ismereteinket,de ha a szárazföldi növényeknél ez van,akkor a víz alatt is lehetnek meglepetések,főleg,hogy nagyja növényanyagunk itt is ott is képes megélni....Jó lenne erről egy kutatás.
_________________ ,
|
2013. december 27., péntek 15:53 |
|
|
T.Tamás30
Csatlakozott: 2011. december 15., csütörtök 12:31 Hozzászólások: 1981 Tartózkodási hely: Kiskunhalas
|
A carbot jobb lenne minnél közelebbi időben adni a világítás felkapcsolásához,mert úgy rémlik hogy ezek a carbo fopyadékok 6 óra alatt elbomlanak.Namármost elegendő fény nélkül a növények nem fogják tudni felhasználni.Bubizást nagyon minimálisan tapasztaltam a növényeimen,de csak a Liqui carbo használatánál.Használtam az Easy carbot is,annál nem.De nem kell nagyon nagy bubizást elgondolni,csak egy két szál növényen volt picike kis bubik,összességében abszolúte nem.látványos és nem számottevő volt.
|
2013. december 27., péntek 14:53 |
|
|
furuka
|
Köszönöm az újabb ötletet! A másik az lenne, hogy a liquid carbo-t jelenleg reggelente adagolom, az nem probléma, hogy a világításom viszont csak délután 2-kor kapcsol be? Nem lenne optimális akkor beadni? Illetve, hogy ennek a használata mennyi idő után fejti ki a hatását? Ebben a low-tech kiszerelésben fogok-e én is tapasztalni oxigén buborékokat a növényeken, vagy ezt ne is várjam, hiszen az csak komoly felszerelés mellett van jelen? Ismét köszönöm a segítségeket
|
2013. december 22., vasárnap 17:12 |
|
|
Mexx2
Sasszem
Csatlakozott: 2011. október 16., vasárnap 10:32 Hozzászólások: 3725 Tartózkodási hely: Debrecen
|
furuka írta: Illetve a másik kérdésem, hogy sajnos a növényekkel elég sok csiga került be az akváriumba. Ezekkel kell-e valamit kezdenem (vízcserénél igyekeztem kiszedni őket amennyit tudtam, de még így is van) vagy nem muszáj? Van csigaevő csiga ami szépen lassan kipusztítja a növényekkel behurcolt csigákat.
_________________ K.Tamás
|
2013. december 22., vasárnap 12:21 |
|
|
furuka
|
Rendben köszönöm
|
2013. december 21., szombat 21:58 |
|