Pontos idő: 2024. november 30., szombat 0:48

Hozzászólás a témához  [ 33 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4
 54-es kezdő növényes... 
Szerző Üzenet

Nagyon köszi a részletes beszámolót.
Tetszik ahogyan a dolgokhoz állsz .
Az akvárium bizonyosan szép lesz , látványosan fejlődik.
Hogyan van mind erre időd ?

2012. április 6., péntek 18:54

Szép kis beszámoló :) látszik rajta a fejlődés ;) lassan össze függő meződ van :D

2012. április 6., péntek 18:53
Barkács Szaki

Üdv.

Kb. másfél éve már volt egy kis növényes low profile akvárium próbálkozásom cirka 32 literen.
Sajnos 8 hetes üzemidő után kezdett úgy kinézni, mint egy szép hely atomcsapás után.
A legelszántabb garnélák sorra elhagyták a csatateret. Volt ott sok hiba. Nem is megyek bele. Felszámoltam.
Ez az 54 literes már valamivel átgondoltabb, bár a kivitelező képesség sajnos nem mindig párosul esztétikai és művészi értékekkel.
Mindegy...szerettem volna már egy ilyet is. A hozzávalók beszerzése a rám jellemző takarékos funkcionalitással társul.
Amiben biztos voltam, hogy megfelelő lesz abból megpróbáltam spórolósan vásárolni. Árakat és forrásokat megpróbálok nem írni,
de itt meg kell jegyeznem, hogy Papó maximális mértékben igyekezett elősegíteni a terveim létrejöttét minden értelemben.
Bizonyos összetevők sajnos extrém mértékben eltérnek a pénztárcám vastagságától. Ezeket lelkesedéssel, szerencsével és kitartással pótoltam. Elcseszett módszer volt…
A hozzávalókról:
Adott volt egy szabvány 60x30x30-as 54 literes akvárium és a hozzá való tető.
Ebbe a tetőbe építettem bele a világítást sok munka árán. Mikor már majdnem végeztem párom megjegyezte, hogy mivel ez egy akvárium sor bal szélső eleme, így a közös tetőbe is építhettem volna a világítást és akkor nyitott maradhatna felülről, ami egy növényesnél nem hátrány.
Sajnos igaza van. Átépítettem a közös tetőbe.
Került bele előre 2 db 11W-os kompakt cső 6500K-es és hátulra 1 db 15W-os Sera Plant Color.
Azt hiszem az 4800Kelvin-es.
Kezdetben a világítás napi 7 óra lesz.

Kép

A dizájn iwagumi-ra hajaz, de mégsem teljesen olyan. Nekem így jobban tetszik.
A dekorációhoz „train stone” köveket használtam jól megpucolva és kifőzve. :D
(jóféle Magyar fekete bazalt rögök)
Pöppet rozsdafoltos volt, de nem vészes. A dragon kövekkel szemeztem, de olyan ára van, hogy inkább nem is bosszantom magam. A kövek kiválogatása és „felkészítése” után egy régebbi kavics felhasználásával próbáltam valami arculatot tervezni.

Kép

Kép

Kép

A táptalaj 2.5 kg Tropica Substrat lett és alá-közé-fölé kevertem egy fél kiló mátrixot baciszállodának.

Kép

A fedő réteg 4-6 cm mosott gyöngykavics. Elöl folyami homok szemcseméretben, hátul pedig ugyanez valamivel nagyobb méretben. Bacikultúra nem került a levesbe. Majd a természet elvégzi a dolgát (vagy nem).

Kép

Hogy mennyire találtam el a kövek méretét, elrendezését és mennyiségét, azzal magam sem békültem ki. Ismerve magam nem is fogok soha. Néha tetszik, néha nem.
Az első „növényes” akváriumomnál az élesztős CO2 annyira nem vált be. A mindenre kiterjedő nyálkás fehéres köd és a felszíni hab nagyon bosszantó volt. Ráadásul egy rendes porlasztón áttolni a CO2-t élesztővel, nem kis feladat. Ebből kifolyólag nehezen szabályozható és viszonylag kevés ideig is üzemel.
A legkényesebb és legköltségesebb dolog ezúttal a CO2 rendszer beszerzése és volt.
Aki ennél kevesebből kihozza, az előtt le a kalappal.
Először is kezdjük a palackkal. Ami számomra újonnan megfizethető az mondjuk egy fél kilós, de kb. 3 hónapig bírná ki és bajlódhatnék a töltetéssel. Cirka 15 ezer forint. Sok nézelődés után egy hirdetésre akadtam, amely egy jóféle 2 kilós alumínium CO2 tűzoltó készülék lett volna teli töltve.
Valamit nagyon elnézhettem, mert mire az anyagi részének rendezéséhez jutottam kiderült, hogy egy ősrégi vas öntvény palackról van szó. Na mindegy. Telefonálgattam kicsit és kiderítettem, hogy ezeket 250 BAR nyomáson tesztelik és hitelesítik, így az 50 BAR körüli CO2 gáztöltet jócskán túl van biztosítva. Jó lesz akkor ez is. Nagyjából 7-ezer forintomba került postával. Csak miután megjött postán, akkor derült ki, hogy a csapszerkezet része hibás és többe kerülne kicserélni, mint egy másik készülék. Ráadásul a gáztöltet is kárba vész a javításkor.
Ezt a verziót kerüljétek. Nem való szivárgásmentes nyitásra-zárásra, mert nem erre tervezték.

Kép

Kép

Akitől a palackot vásároltam, a probléma hallatán készséggel beszállt a probléma megoldásába anyagilag. Feleztük egy másik palack árát. Ő sem tudta és Én sem hogy ez lesz. Végül is az eset vesztese én voltam.
Szerencsére a tűzoltás technikai cégnél volt ugyanilyen 2 kilós palack rendes tekerős csappal szerelve, töltve, szintén 7-ezer forintért. Vettem egyet és az enyémet otthagytam „kukába”. 3500Ft bukó, de most itt a beszerzés valódi összege a lényeg. Valamint ígéretet kaptam a palack 2 kilós töltésére 2eFt-ért. Ez hamar kiderült, hogy helytálló, de ne szaladjunk ennyire előre.

Kép

Kép

Egy karosszéria lakatos ismerősömet felhívtam, hogy CO2 reduktor ügyben okítson ki és nem kevés mázlival nekem adott egy mérő óra nélküli Olasz CO2 reduktort ajándékba. A neten utána néztem és újonnan 4500Ft lenne. Végül is egy próbát megért. A CO2 üveg diffúzor és a buborékszámláló a távol keletről jött összesen 3eFt-ért postával. Legjobban akkor nevettem mikor egy kimondottan növényes akvarisztikával foglalkozó oldalon megtaláltam ugyanezeket a termékeket tripla áron. Ennyit Hong-Kong-ról és az eBay-ről. Ugyanezen az oldalon található CO2 csőbe iktatható precíziós réz tűszelep szintén fellelhető eBay-en fél ár alatt. Ezt egy Magyar úrtól vettem meg végül postával 5eFt-ért.

Kép

Kép

A szett elengedhetetlen része egy mágnes szelep. Sikerült egy online aukciós oldalról jóformán a „szemétből” előtúrni egyet potom 2850Ft-ért postával együtt. Egy hozzá való 12V-os tápegység 400Ft volt használtan. Sajnos a gyorscsatlakozója 4-es csőhöz volt való, így két 6-os gyors csatlakoz kellett hozzá. 800Ft volt a kettő.

Kép

Kép

A CO2 csövön megint nem nagyon érdemes spórolni, főleg ha gyors csatlakozót használunk.
Egyrészt a rendes CO2 csőnek elég erő és vastag a fala, hogy megtartsa a nyomást, másrészt pedig így normálisan belefeszül a gyors csatlakozó és nem szivárog.
3 métert vettem 1500Ft-ért.
Sajnos első nekifutásra alulértékeltem a visszacsapó szelep jelentőségét és egy mezei légkompresszor visszafolyás gátlóéra. Rossz választás volt, mert elrepedt és másfél hét alatt elszökött a 2 kiló gáz.
Később kiderült, hogy a reduktorban elévült a membrán és szépen lassan átengedte a gázt, ami szintén rásegített a palack gyors kiürülésében. Egy normális masszív visszacsapó szelep megoldotta gondot. Illetve kicseréltem a reduktorban a membránt házi készítésűre. Szuperül működik.
Tanuló pénz megvolt. 2eFt volt újra megtöltetni a 2 kilós palackot a tűzoltós cégnél.

Tehát szépen sorban:
palack – reduktor – tűszelep – mágnes szelep – visszacsapó szelep – buborékszámláló – CO2 diffúzor

Kép

Kép

Kép

Kép

A tartós tesztet már csak a látvány miatt tettem. 1500Ft.

Kép

A szűrés egy akasztós Eheim Aquaboss lett matrix és szivacs szűrőtöltettel.
A matrix-nak 1000Ft volt literje. Nekem kellett összetörnöm és átmosnom.
Kellett bele egy rácsot gyártsak, hogy ne tudjon meglépni a legkönnyebb matrix sem.

Kép

Kép

Kép

A beömlő a hátfal közepére került. A frontüveg felé nyomja a vizet és oda érve kétfelé sodródik.
Alatta van a CO2 porlasztó, így a buborékokat kétfelé magával sodorja. Az eloszlás kielégítőnek tűnik.
A tápozás heti adagolásban Tropica Plant Nutrition alapváltozata illetve napi adagolással portáp oldat Papó receptje alapján. Tehát portáp oldat 0.5ml / nap hétfőtől szombatig. Vasárnap 30% vízcsere pihentetett csapvízre és a friss adag TPN.
A növények csak úgy szemre, de „cuba”-t mindenképpen akartam.
Néhány kép az állapotokról.

Nulladik nap:

Kép

Első hét vége:

Kép

Második hét vége:

Kép

Harmadik hétvége:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Van az üvegen és a köveken némi ocsmányság.
Az üvegről letöröltem. Hátha megáll idővel.

Kép

Vagy majd Ők megcsinálják. :D

Kép

2012. április 6., péntek 18:24
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 33 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4