Ma reggel amikor felkeltem, láttam egy elpusztult siamensist.
Aztán az lett fura, hogy a díszcsíkok közül egy (akiket egyébként hetek óta nem láttunk) a víz felszínén pipál. Nyúltam felé, és nem menekült, sőt hozzá tudtam érni.
Gyorsan felkapcsoltam a világítást és azt tapasztaltam, hogy szinte az összes hal a víz felszínén pipál.
Nem tudtam hirtelen mit tegyek, de azonnal nekiláttam vizet cserélni.
Előtte azonban vettem egy mintát, mert kíváncsi voltam mi történhetett ilyen hirtelen.
Volt nálunk egy buli egy hete, és arra gondoltam, hogy talán akkor kerülhetett bele valami az akváriumba aminek nem kellett volna. Viszont utána volt már víz csere is, szóval nem tudtam mire vélni....
A másik gondolatom az volt, hogy nincs elég oxigénjük, viszont azt is tudom, hogy tele van az akvárium növénnyel, szóval ennek kisebb talán az esélye.
Mostanra feltöltöttem az akváriumot újra, és a halak is már lejjebb vannak, viszont szerintem a piros orrú pontylazacok közül lesz amelyik nem éli túl. Ha felkapcsol a világítás, akkor talán egy kicsit okosabb leszek.
Megmértem a vizet, és ezeket az értékeket kaptam.
pH: 7,0-7,05
NH3/NH4: 0mg/l
kH: 8
gH: 14
PO4:1mg/l
NO3: 50mg/liter!!!!!!!!!!
Szóval azt látom, hogy a nitrát valami oknál fogva nagyon elszállt, de nem igazán értem miért...
Hetente egyszer azért szoktam méregetni foszfátot és nitrátot, és legutóbb rendben volt.
Annyi történt, hogy tegnap napközben kicsit megnyírtam a növényeket, viszont attól szerintem max a filmrétegnek kellett volna kialakulni a lipidek és szénhidrátok miatt. (vagy nem???)
Kicsit tanácstalanul állok a dolog előtt, és csak remélni tudom, hogy nem sok hal fog elpusztulni már.
A kis akvárium is fura, ott is mérek egyet...