|
Pontos idő: 2024. november 29., péntek 15:29
|
Szerző |
Üzenet |
tibicuk
Csatlakozott: 2011. szeptember 2., péntek 16:26 Hozzászólások: 571
|
Ne emeld a Kh-t,3-4 tökéletes.Az Oliver Knott talaj csinálja.Ezt fogja tartani még egy jó darabig. Szerintem cserélj sima csapvízzel,a többit elintézi a talaj.Mit nem adnék,ha nálam 3-4kh-s víz lenne Tengeris cuccot meg ne öntögesd az akiba,mindenképp vedd ki.
2012. május 12., szombat 14:11 |
|
|
Feci76
|
A tengeri cuccok nem emelik egy kicsit a kh-t?
|
2012. május 12., szombat 13:49 |
|
|
papó
Adminisztrátor
Csatlakozott: 2010. január 14., csütörtök 20:30 Hozzászólások: 16092
|
Üdv a fórumon. A tengeri cucc nem jó ötlet az akváriumban , mindenképpen vedd ki. A Kh be fog állni , ha a vízfrissítéseket 1/3 csapvíz -2/3 forralt csapvíz arányában csinálod. Várnék még pár vízcserét mielőtt más módszert választanék. A KH t legegyszerűbben szódabikarbónával tudod emelni , természetesen a Ph is megy felfele . Ha az utóbbit választod akkor csak nagyon lassan óvatosan emeld az értékeket.
2012. május 11., péntek 23:27 |
|
|
Feci76
|
Üdv mindenkinek
Új vagyok a fórumon, akvarizálni kb. 20 éve kezdtem bár az utobbi 5 évbe sajnos nem tudtam akváriumot tartani a munkám miatt ( 4hét távol 2hét otthon folyamatosan). 4 hete a gyermekeimnek összeraktam egy 102l ovális aksit amit inkább a növényes irányba akarok terelgetni. Talaj: Tropica Plant Substrat táptalaj 2,5l +Oliver Knott növény táptalaj (NatureSoil normál szemű) 10liter Van az aksiban még egy nagyobb red moor gyökér meg egy nagyobb db Mopani gyökér világitás: 2 t8 amit még megakarok toldani 1-el ha belefér a tetöbe. szűrés: hydor 30+ egy légpumpás belső szivacsszűrő. A gondom a következő: Az első feltöltéskor kiforrázott csapvizzel kezdtem ami kb. 6kh-t és 6,8 ph-t mutatott a gh-t nem mértem.
rá 1 napra miután feltöltöttem reggel 0- kh-t mértem ph 6,5 raktam bele 5 liter ásványvizet meg 20 liter álott csapvizet igy felvittem ismét a kh-t 4-5-re
valamint az elmúlt 2 hétben 18l vizet 2naponta lecseréltünk természetesen állott csapvizet rakzunk bele
de a kh az istenért sem akart 3-4 fölé menni, ideiglenesen beleraktam az aksiba félkilónyi tengeri mészkőfossziliát az sem segitett semmit.
Mit javasoltok mivel emeljem a KH-t úgy hogy a ph-m 6,8 és 7,8 között ingadozzon továbbra is co2 beoldás egyenlőre csak tablettás kb 3 hét mire meglesz a palackosom naponta 2mili licvicarbot 1 mili macrot micro 3 naponta 5 mili egyenlöre amonia tapaszos kijelző sárga tartományban van tehát jó, nitrit 0,01 nitrát szint 0,02 (akkor még nem volt táp bent)
Előre is köszi a válaszokat.
|
2012. május 11., péntek 22:46 |
|
|
keszeg
Csatlakozott: 2011. december 10., szombat 18:15 Hozzászólások: 37 Tartózkodási hely: Székesfehérvár
|
papó írta: Valószínűleg a kénsav hatására a szabad ionok / magnézium és a kalcium szulfátok/ eltávoztak -szódavíz- és a maradék ionok már nem érzékelhetőek. Nagyjából így lehet, ha a Sera terméke is eszerint működik. Úgy látom, a zavaró tényezők (3. pont) közül a 100 ppm feletti Ca- és CO 3/HCO 3-szint jöhet szóba. Bár ennek részben ellentmond, hogy az ioncserélt vízzel (100 ppm alá) hígított mintánál sem történt változás. Tehát marad a kénsav sóátalakító hatása, ami leginkább az alábbi kettőre terjed ki: Ca(HCO 3) 2 + H 2SO 4 = CaSO 4 + H 2CO 3 -> 2H 2O + CO 2Ca(NO 3) 2 + H 2SO 4 = CaSO 4 + 2HNO 3A CaSO 4 (gipsz) vízben rosszul oldódik, ezért nem zavarja a reakciót. Talán ez a megoldás, legalábbis egyelőre nincs más ötletem.
|
2012. március 24., szombat 17:55 |
|
|
keszeg
Csatlakozott: 2011. december 10., szombat 18:15 Hozzászólások: 37 Tartózkodási hely: Székesfehérvár
|
Ennél pontosabban már nem tudom leírni. Ha rendeltetésszerűen használom a tesztet, akkor nincs elszíneződés (0 ppm). Nem hiszem el, hogy ne jönne össze 5-10 ppm NO3 egy növényes-halas akváriumban, tápozással (nagyjából EI szerint) kéthetenkénti 30%-os vízcsere esetén. Kénsav hatására a különböző Na-, K-, Mg- és Ca-sókból szulfátok keletkeznek, miközben mellettük savak szabadulnak fel. A hidrokarbonátból szénsav, a kloridból sósav, a nitrátból salétromsav. Eszerint a reagens nem a só formájában kötött nitrátot mutatja ki, hanem a pH 7 vagy az alatt felszabaduló salétromsavat (HNO3), sőt salétromossavat (HNO2)? Hiszen a tesztben lévő fémpor (talán Zn, mivel a Cd mérgező) nitritté (NO2-) redukálja a nitrátot (NO3-). Egyébként a régebbi széria a beosztása (0, 5, 10, 20, 40 ppm) miatt pontosabb volt, a mostanival (0, 10, 25, 50, 100 ppm) szemben, bár most nem ez a lényeg. Szóval bennem vagy a készülékemben van a hiba?
|
2012. március 17., szombat 16:02 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
keszeg írta: Mérés előtt híg kénsavat adtam a mintához, hogy a pH 6-7 tartományban legyen. Többszöri mérésre is nullát mutatott, ezért rossznak véltem a tesztet, mígnem egy másik akvárium (ada talaj, lágy víz, CO2) vizsgálatakor elszíneződött a reagens. Eszerint a kemény (GH: 26-30, KH:13), enyhén lúgos (pH:7,7-7,8) víz hátrányosan befolyásolja a teszt működését. Ha pontosan leírod csak akkor tudok pontosan válaszolni. Sejtésem van hogy hol is hibáztál Valószínűleg a kénsav hatására a szabad ionok / magnézium és a kalcium szulfátok/ eltávoztak -szódavíz- és a maradék ionok már nem érzékelhetőek.
2012. március 16., péntek 18:15 |
|
|
keszeg
|
Mérés előtt híg kénsavat adtam a mintához, hogy a pH 6-7 tartományban legyen. Többszöri mérésre is nullát mutatott, ezért rossznak véltem a tesztet, mígnem egy másik akvárium (ada talaj, lágy víz, CO2) vizsgálatakor elszíneződött a reagens. Eszerint a kemény (GH: 26-30, KH:13), enyhén lúgos (pH:7,7-7,8) víz hátrányosan befolyásolja a teszt működését.
|
2012. március 16., péntek 16:42 |
|
|
papó
Adminisztrátor
|
keszeg írta: papó írta: Mi a Serat használjuk , de ha minden összejön akkor lesz erről egy álásfoglalás a Sera részéről. Ebből lett/lesz valami? Mert ha még nincs, akkor csatolni lehetne a tapasztalatomat, miszerint a nitrát teszt nullát mutatott pH 7,5 felett, de a vízminta előzetes kénsavas előkészítése esetén 25 ppm-et jelzett. "de a vízminta előzetes kénsavas előkészítése" Konkrétan hogyan ?
2012. március 15., csütörtök 20:24 |
|
|
keszeg
|
papó írta: Mi a Serat használjuk , de ha minden összejön akkor lesz erről egy álásfoglalás a Sera részéről. Ebből lett/lesz valami? Mert ha még nincs, akkor csatolni lehetne a tapasztalatomat, miszerint a nitrát teszt nullát mutatott pH 7,5 felett, de a vízminta előzetes kénsavas előkészítése esetén 25 ppm-et jelzett.
|
2012. március 15., csütörtök 18:27 |
|
|