Azt hiszem kész vagyok... a tesztelésre
Kivételesen nem megyek bele a részletes háttéranyagba, csupán az eredményeket írom le, némi körítéssel. Itt jegyzem meg: hozzászólni ér
Dióhéjban ugye arról van szó, hogy van a desztillált/RO/eső vizünk, amiben semmi nincs, és így nem alkalmas akvarizálásra. Kezelnünk kell, fel kell oldani bene olyan anyagokat (sókat), amik bizonyos ionokat juttatnak a vízbe. Ezek az ionok adják a víz összes keménységét, illetve változó keménységét (és némi pluszt is adott esetben...).
Először a "piacon lévő" terméket kezdtem elemezni.
Seachem EquilibriumA gyártó szerint kimondottan növényezésre fejlesztve. Szubjektív véleményem, hogy ez a termék egy vicc. Miért mondom ezt?! Feloldom vízben, ad Gh-t, Ca-ot, Mg-ot, K-ot, illetve némi bónusznak vasat és mangánt. Csakhogy a Ca/Mg aránya nagyon rossz, kb. 12:1-hez, a K nagyon sok (lusta vagyok kiszámolni, de 30 mg/l felettire tippelem, de ha tévedek az sem baj, mivel...), vas(II)-szulfátot és mangán(II)-szulfátot tartalmaz! A vas(II) ionok villámgyorsan oxidálódnak vas(III)-ionokká, majd olyan gyorsan kicsapódnak vas(III)-foszfátként, hogy öröm nézni. Továbbá nem ad Kh-t, ami miatt a pH instabil lesz (ok-ok, meg lehet venni a cég Kh+ termékét...
)
Seachem ReplenishNem ad Kh-t (pH instabil lehet...), és annyi klorid, amennyi ebben a termékben van, a világon nincs... Előbb "sóznék" vissza csapvízzel, mint ezzel. Bocs attól, aki ezt használja!
Barr's GH BoosterNagyon régi DIY recept. Régi és jó, bár bizonyos megkötésekkel. A neten fellelhető, de ide is leírom, hogy mire gondolok:
Anyag g
CaSO4 6,85
MgSO4 2,285
K2SO4 6,85
Ezt feloldjuk 75 liter vízben az következő ionokat adja a vízhez:
Ca2+ (mg/l) 26,7
Mg2+ (mg/l) 6,15
K+ (mg/l) 41
Na+ (mg/l) 0
HCO3- (mg/l) 0
Cl- (mg/l) 0
Nem ad Kh-t, aminek személy szerint nem örülök, de a legnagyobb bajom vele, hogy óriási mennyiségű káliumot viszünk be a vízbe, így a korszerű tápozási módszerekhez (EI / ADA módszerhez) nem alkalmas. (Ezeknél a káliumot a táppal visszük be, ugyebár.)
A PMDD-hez, a Profito-hoz, illetve valamilyen ehhez igazított DIY táphoz viszont kiváló lehet.
Mivel ezt nem raktam össze, így mért értékről nem tudok beszámolni, csak az elméleti számításokat tudom megmutatni:
pH ?
EC ?
TDS (mg/l) 213
Gh (°nk) 5,2
Kh (°nk) 0
Ca/Mg 4,4 : 1
Kiemelem, hogy ez a TDS
nem az a TDS, amit sokan "mértek" a TDS mérővel! Ez a TDS a valódi TDS, tehát az 1 l vízben feloldott anyagok összes tömege mg-ban. Ebből következtető, hogy a fenti keverék vezetőképessége kb. 350-400 mikroS/cm lesz, ami nagyon magas (nem mértem, csak becslés!).
Poorman's GH boosterBizonyos oldalakon lehet rendelni, reklám lenne, ha mutatnám, így csak pár adat róla. 21 g-ot feloldunk 100 l vízben és a következő összetételű vizet kapjuk:
Ca2+ (mg/l) 16
Mg2+ (mg/l) 5
K+ (mg/l) 39
Na+ (mg/l) 4,7
HCO3- (mg/l) 22,5
Cl- (mg/l) 0,1
pH ?
EC ?
TDS (mg/l) ?
Gh (°nk) 3
Kh (°nk) 1
Ca/Mg 3,2 : 1
Na ez már közelít, viszont ebben is magas a kálium, alacsony a klorid, és bónuszképpen bőséges nátriummal látja el a vizet.
Mivel receptet nem tudok, nem pazaroltam rá több időt.
SaltyShrimp Gh+A kedvencem
. Semmit nem tudunk róla, mégis "mindenki" ezt használja "mindenre". Garnélákhoz készült, bár a "trace elements" szöveget erősen marketingszagúnak gondolom (tényleg tesznek egy garnélás visszasózóba rezet?! Vagy mangánt, cinket?! Kizártnak tartom. Ha meg mégis, akkor tutira nagyon keveset, ami a növényezéshez semmit nem ad hozzá).
Mennyi benne a magnézium, egyáltalán van benne? Milyen a Ca/Mg arány? Garnélákhoz készült, bevált, szeretjük, a garnélásokban én is használom, mert oda való.
Feloldunk 100 l-ben 8,33 g-ot és a következő vizet kapjuk:
Ca2+ (mg/l) ?
Mg2+ (mg/l) ?
K+ (mg/l) ?
Na+ (mg/l) ?
HCO3- (mg/l) ?
Cl- (mg/l) ?
pH 7,34
EC 236
TDS (mg/l) ?
Gh (°nk) 5
Kh (°nk) 0,3
Ca/Mg ?
Hoppá! A pH 7,34, miközben a kiindulási RO víz 5,91 volt. Nem tartozik ide szorosan, de ebből adódik, hogy amikor a CRS-ek vizét csinálom, mindig teszek a 14 liter cserevízhez 4 csepp 1 M kénsav-oldatot, így lesz a pH-ja 6,2-6,5. Az akváriumban aztán 6,6 körülire áll be. A kénsav fakultatív, tudom, hogy nagyon sokat használják növényes akváriumokban, és bevált. Nem vitázok a tapasztalattal, de az ismeretlen Ca/Mg arány, illetve az ára nekem nem tetszik.
DIY visszasózóEgy olyan visszasózó keveréket tűztem ki célul, ami ad:
- Gh-t
- Kh-t (de csak keveset, kevesebbet, mint James' keveréke, vagy a SaltyShrimp Gh+)
- a RO víz savas pH-ját legfeljebb 7,0-ra emeli, nem feljebb
- Ca-ot és Mg-ot 3:1 arányban tartalmaz
- ad némi káliumot, hogy mindig garantáltan káliumtöbblet legyen a vízben
- nátriummentes (a Na szerepe a növények esetén nem tisztázott, sok növényben megtalálható, de hogy hasznosítja-e a növény, az kérdéses. Mivel nem tekintjük tápanyagnak, úgy vélem, hogy ha mégis valamelyik deviáns növénynek szüksége lesz rá, a vízben mindig lesz annyi, amennyi kell - lehetséges forrásai: halkaja, táptalaj, talaj, egyik-másik dekor, vízkezelők, mikro táp kelátok).
- a lehető legalacsonyabb vezetőképességet adja, mivel intenzív tápozás és CO2 adagolás mellett a vezetőképesség amúgy is fel fog menni.
6 különböző összetételű keveréket készítettem, ebből a mai, a 6. már tetszik.
20 g port 100 l vízben feloldva a következő összetételt adja:
Ca2+ (mg/l) 23,07
Mg2+ (mg/l) 7,69
K+ (mg/l) 10
Na+ (mg/l) 0,00
HCO3- (mg/l) 5,42
Cl- (mg/l) 3,00
pH 7,00
EC 220
TDS (mg/l) 139 (tudjátok, ez nem az a TDS... ez a "valódi")
Gh (°nk) 5
Kh (°nk) 0,25
Ca/Mg 3 : 1
ReceptCaSO4.2H2O 49,687 g (kalcium-szulfát-dihidrát)
MgSO4.7H2O 39,094 g (magnézium-szulfát-heptahidrát)
KHCO3 4,477 g (kálium-hidrogénkarbonát)
K2SO4 3,584 g (kálium-szulfát)
KCl 3,158 g (kálium-klorid)
A számoktól nem kell megijedni, tetszőlegesen kerekíthetőek a kedvünktől, és a rendelkezésünkre álló mérlegtől függően.
Továbbá jelzem, ahogy már korábban is írtam, ennél van számos egyszerűbb összetétel is, amit bárki össze tud rakni háztartási boltból/patikából. Könnyűek, szalonképesek, működnek. De én most nem az egyszerűségre törekedtem, hanem a maximumra.
Valamint hozzáteszem, hogy ez csak elmélet, illetve pár laborbeli mérés eredménye, mivel gyakorlati - mármint akváriumból szerzett - tapasztalatom ezután lesz csak