Pontos idő: 2024. november 29., péntek 17:26

Hozzászólás a témához  [ 56 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő
 TDS avagy a víz vezetőképessége 
Szerző Üzenet

Viszonyítási eredmények vannak.
Mindenkinek magának kell kikísérleteznie a min. és max. értékeket .
Nálam ez 90 és 130 között van
Tehát ha a TDS 100 alá megy akkor nyomom a tápot./macrot szinte nem használok és most nincs az akváriumban csak növény./
Egy kevés méréssel tudható , hogy mennyit emel a macro mennyit a micro adagolása.
Ha állandó a CO2 adagolása akkor van még egy stabíl tényező.
Ezért már én sem használok mágnes kapcsolót/azóta sokkal jobb az akváriumom.
A tápok fogyása nagyon jól nyomon követhető.
Emiatt a növénytápok adagolása is ésszerűbbé válik.
Kerry barátom elmondása szerint a Tropicánál is ilyen módszer szerint tápozzák az akváriumokat.

2014. április 1., kedd 11:34

Killer81 írta:
Ezért kell adott időben mérni, amikor a zavaró tényezők nincsenek játékban. Tápozás előtt például, ami elvileg azonos körülményeket feltételez.

A Feltételezen van a hangsúly sajnos.
Túl sok az ismeretlen az egyenletben.

2014. április 1., kedd 10:14
Barkács Szaki

Ezért kell adott időben mérni, amikor a zavaró tényezők nincsenek játékban. Tápozás előtt például, ami elvileg azonos körülményeket feltételez.

2014. április 1., kedd 6:03

Bár még csak egy napja van meg de úgy tűnik, hogy nem csak a tápozás változtat értéket.
Hanem az is, hogy épp milyen gáznemű anyag van beoldva túlnyomóan.
CO2 130-135
O2 160
És semmit nem adagoltam közben.

2014. április 1., kedd 5:34
Barkács Szaki

A másik dolog amit észrevettem új akváriumnál, hogy beindításkor kényteleaz ember valamilyen sémát ráerőszakolni az akváriumára. Úgy értem, hogy mondjuk újonnan indított aksi ál pl. 10 napig egyáltalán nem tápozok, csak időnként a vizet cserélgetem. Ezzel szemben TDS méréssel elkezdtem írni a reggeli helyzetet, amelyet a kalkulátor segítségével célzott vízcserékkel igazítok ki egy állandó értékre. Érdekes látni, hogy tápozás nélkül egyre kevésbé nő a TDS érték, ami arra enged következteteni, hogy a friss talajból kioldódó anyagok kezdenek stabilizálódni, illetve az érték stagnálása vagy önálló csökkenése annak a jele, hogy a növények kezdenek beszállni a játékba. Dekorációból lassan átváltanak fogyasztókká. Ez az a pont, ahol el lehet kezdeni tápokat adagolni, mivel úgymond a növények benyújtották az igényüket rá. Ebben persze benne van az is, hogy a szűrőnk biológiai szempontból életre kelt. Természetesen nem a szűrőt etetjük növénytáppal, de ez végül is mindegy is, mert ha már magától csökkenni kezd a TDS, akkor a tápokat pótolni lehet és kell is. Valamint egy jól működő akváriumnál nyomon követhető általa, hogy mely napokon nem érdemes már tápot adni a vízhez és mikor igen. Az aktuális akváriumnál a napi rutin pedig még a napi tápmennyiség finomításoknak is lehetőséget nyújt.
Magától érthetődik azonban, hogy az egyes tápok adagolási útmutatói fontosak és nem hagyhatóak el a heti nagy vízcserék sem, mivel szerintem a TDS egy bot a vak ember kezében... Nagyon hasznos a jelenlegi állapot figyelemmel kísérésében, de egyetlen táp túladagolása is eltolhatja a TDS értéket, miközben valami másból meg kevés van...
Eddigi tapasztalatom alapján mégis privát véleményem az, hogy ez az eddig legjobb eszköz a kezemben a tápozás és a vízcserék egyensúlyban tartásához.

2014. április 1., kedd 5:00

papó írta:
Majdnem szubjektív az eldöntése hogy milyen TDS nél müködik jól az akváriumod.
Van olyan akvárium boltban amely 150 TDS fölött kezd algásodni.
Itt csak akkor tápozok ha 130 alá esik az érték.
A trigonban a 180 a > 160 a köztes érték.
A "mocsarasban" 130 Y 160 .
A legjobb ha vizet cserélsz megméred tápozás nélkül , majd utána megint megméred a tápok adagolása után /természetesen mikor jól elkeveredtek a különböző adalékok/ .

Tényleg érdekes az érték változása.
Most, hogy elindult a levegőztető illetve leállt a CO2 most felugrott 160ppm-re...

2014. március 31., hétfő 20:18
Adminisztrátor

Majdnem szubjektív az eldöntése hogy milyen TDS nél müködik jól az akváriumod.
Van olyan akvárium boltban amely 150 TDS fölött kezd algásodni.
Itt csak akkor tápozok ha 130 alá esik az érték.
A trigonban a 180 a > 160 a köztes érték.
A "mocsarasban" 130 Y 160 .
A legjobb ha vizet cserélsz megméred tápozás nélkül , majd utána megint megméred a tápok adagolása után /természetesen mikor jól elkeveredtek a különböző adalékok/ .

2014. március 31., hétfő 20:07

asera írta:
SlyChocolate írta:
asera írta:
Jól.
Meg ahogy a talajod lágyít,az is változtatja,aztán majd döntsd el miért csökken és mi milyen mértékben csökkenti,vagy növeli :)

Akkor már csak egy infó kell.
Milyen határok az optimálisak?

A saját tapasztalatom szerint 130-200 között.
Hangsúlyozom,ez csak az én véleményem.

Értem, köszi.

2014. március 31., hétfő 18:46

SlyChocolate írta:
asera írta:
Jól.
Meg ahogy a talajod lágyít,az is változtatja,aztán majd döntsd el miért csökken és mi milyen mértékben csökkenti,vagy növeli :)

A saját tapasztalatom szerint 130-200 között.
Hangsúlyozom,ez csak az én véleményem.

2014. március 31., hétfő 18:45

asera írta:
Jól.

2014. március 31., hétfő 18:42
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 56 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6  Következő